menu Sluit het hoofdmenu

Zelfstandig worden in de Wittenborgh

Je bent 17 jaar of ouder en je denkt er steeds meer over na om op eigen benen te gaan staan; om zelfstandig te worden. Dat is een heel natuurlijk en vanzelfsprekende fase in je leven. Wanneer je slechtziend of blind bent dan heb je inmiddels ervaren dat nieuwe vaardigheden bij jou wat meer tijd en moeite kosten om aan te leren, dan bij goed ziende leeftijdsgenoten. Bartiméus kan je ondersteunen in het aanleren van die dingen die jíj nodig hebt om (zo veel mogelijk) op je eigen benen te staan. Dat kan door middel van ambulante ondersteuning, maar het kan ook zijn dat het voor jou heel goed werkt om een periode in de Wittenborgh te gaan wonen.

In een gewone woonwijk in Ermelo, in een bijna ‘gewoon’ huis staat de Wittenborgh. Daar wonen 16 jongeren (tussen 17 en 30 jaar) met een visuele beperking. Het huis is vanzelfsprekend toegankelijk ingericht voor mensen die blind of slechtziend zijn. Je hebt daar een eigen kamer en privacy maar je leeft ook mét elkaar. Je eet samen, hebt gezelligheid samen in de woonkamer en kunt samen activiteiten ondernemen. Iedereen gaat overdag naar school of naar het werk. En alle mensen die er wonen hebben een eigen plan, persoonlijke doelen om zelfstandig te worden en krijgen daarbij begeleiding vanuit Bartiméus.

Jouw plan op maat

Afhankelijk van de begeleiding die jij nodig hebt, wordt samen met jou een ondersteuningsplan opgesteld. Hierin worden je persoonlijke doelen gezet. Dit varieert van zelfverzorging en huishoudelijk activiteiten tot sociale vaardigheden. Koken, schoonmaken, en een overzichtelijke planning voor je daginvulling maken, zijn allemaal zaken om te leren. Of het nu voor jou een eerste kennismaking is met uit huis gaan of dat je al wat verder bent in het leerproces; iedereen werkt bij Bartiméus op zijn eigen manier en in zijn eigen tempo aan zelfstandigheid.  

Quotes van bewoners

  • 'De Wittenborgh is gezellig ingericht en er is een goede sfeer';
  • 'Er is veiligheid, wederkerigheid, openheid';
  • 'Er wordt met mij overlegd en niet over mij';
  • 'Ik ben blij met de vaste begeleiders op de Wittenborgh;
  • 'We bepalen met elkaar wat we gaan eten';
  • 'Ik krijg advies en neem uiteindelijk mijn eigen beslissing'.

Hoe kom je aan een woning in de Wittenborgh?

Wanneer je verwacht dat je voor lange tijd begeleiding en ondersteuning nodig zult hebben om zelfstandig te wonen dan heb je een indicatie nodig van de Wet langdurige zorg (Wlz). Deze kun je aanvragen bij het CIZ. Voor kortere zorgvragen en lichtere ondersteuning kun je terecht bij je gemeente. Je verblijf wordt dan bekostigd vanuit de wet maatschappelijk ondersteuning (WMO). Het begint allemaal met een plan voor jou persoonlijk. Wat heb jij nodig?

Meer weten over de mogelijkheden van Bartiméus? Bel Bartiméus op via telefoonnummer 088 - 88 99 888.