menu Sluit het hoofdmenu

Tijdelijke wonen voor jongeren mét intensieve begeleiding

Wil je op jezelf wonen met alles wat daarbij komt kijken? Maar is de stap vanuit huis naar zelfstandig wonen (voor nu) nog te groot? Soms leer je thuis niet voldoende vaardigheden of komt er toch meer bij kijken dan je dacht.

Ben je er wel aan toe om het huis uit te gaan en wil je je klaarstomen om straks zo zelfstandig mogelijk te wonen? Dan is tijdelijk wonen bij Bartiméus met intensieve begeleiding interessant voor jou. Je leert en ervaart wat er bij komt kijken om zelfstandig te worden. Je krijgt zelfstandigheidstraining en begeleiding op maat.  

Echt leuk wonen 

Natuurlijk ben je hier vooral om dingen te leren. Je leert dingen waar je je leven lang iets aan hebt. En je doet ervaringen op die je nooit meer vergeet. Maar het is ook gewoon gezellig. Je woont midden in de samenleving, je ontmoet leeftijdsgenoten en ontdekt nieuwe hobby’s.  

Wat leer je? 

Alle tijdelijke woonvormen voor jongeren richten zich op het trainen van jouw zelfstandigheid. Je leert en ervaart wat het betekent om op jezelf te wonen. Je ontwikkelt jezelf en leert dingen waar je de rest van je leven profijt van hebt.  

We kijken natuurlijk altijd wat iemand nodig heeft en wil leren. Denk aan praktische zaken zoals boodschappen doen, maaltijden maken, schoonmaken, voor jezelf zorgen en omgaan met budget. Maar we nemen in de begeleiding ook de volgende zaken mee: 

  • Hoe gaat het met je? 
  • Wat wil je leren en wat zijn je toekomstmogelijkheden? Waar werken we naartoe? 
  • Bij welke regelzaken heb je hulp nodig als je op jezelf woont? 
  • Hoe ga je om met je beperking(en) en wat voel je daarbij? 
  • Wat heb je nodig om je zo goed mogelijk te ontwikkelen? 
  • Wat kun jij qua school of opleiding? 
  • Hoe gaat het met je vrije tijd en sociale contacten? 

Waar woon je? 

Je woont midden in de samenleving, met andere jongeren met een visuele beperking. We hebben jongerenwoningen in Zeist, Driebergen en Ermelo. Dit zijn allemaal woningen waar je tijdelijk (vaak een aantal jaren) verblijft terwijl je zelfstandigheidstraining krijgt. Waar je terecht kunt, hangt af van wat bij je past maar vooral ook van de mate van begeleiding en ondersteuning die nodig is en die we per locatie kunnen bieden. Wil je daarover meer weten neem dan even contact met ons op. Dan vertellen we je over de mogelijkheden.  

Op deze pagina lees je alles over de woningen waar jongeren tijdelijk verblijven. Zoek je een permanente plek? Kijk dan even bij ‘Een vaste woonplek bij Bartiméus voor jongeren’.

Een tijdelijke woonplek

De meeste jongeren verblijven enkele jaren op een tijdelijke woonplek waar ze intensieve zelfstandigheidstraining volgen. Daarna stromen zij vaak door naar een eigen woning waar ze zelfstandig gaan wonen. Of naar een woning waar nog wat extra begeleiding geboden wordt. Soms gaan mensen ook weer terug naar huis of kiezen voor een instelling dichter bij hun ouders.  

Wat heb je nodig om je aan te melden? 

Het verblijf op deze woonvormen wordt vaak bekostigd door de WLZ en soms door de gemeentelijke WMO. Dit hangt af van de woonvorm en de indicatie die iemand heeft. Wij kunnen helpen bij vragen hierover en we kunnen helpen bij het aanvragen van een indicatie als dat nodig is.