menu Sluit het hoofdmenu

Slechtziendheid

Van de ongeveer 300.000 mensen met een visuele beperking in Nederland, zijn er circa 200.000 mensen (ernstig) slechtziend, waarvan ongeveer 50.000 blind.

(Ernstig) slechtziend

Volgens de Wereldgezondheidsorganisatie is iemand slechtziend als hij of zij een gezichtsscherpte heeft tussen de 10 en 30 procent. Ziet iemand tussen de 5 en 10 procent, dan spreken we van ernstige slechtziendheid.

Sommige mensen die slechtziend zijn, zien wel scherp, maar hebben een beperkt gezichtsveld. Is het gezichtsveld beperkt tot 30 graden rondom, dan is iemand slechtziend. Heeft iemand een gezichtsveld tussen de 10 en 30 graden, dan noemen we dit ernstig slechtziend.

Tekening van het gezichtsveld

Vele vormen van slechtziendheid

Slechtziendheid kent vele vormen. Wat vaak voorkomt, is wazig of dubbel zien. Of een deel van het gebruikelijke gezichtsveld niet zien, halfzijdige gezichtsuitval of bij een kokergezichtsveld. Sommige mensen met slechtziendheid maken onbewust snelle oogbewegingen. Klachten die veel voorkomen is dat mensen last hebben van licht, moe worden van het kijken of problemen krijgen met lezen of andere taken waarbij ze details moeten kunnen zien.

Mogelijke oorzaken van slechtziendheid

Bij slechtziendheid kan er iets mis zijn in de ogen, de oogzenuw of de hersenen. De reden waarom mensen slecht zien, kan dus verschillend zijn. De belangrijkste oorzaken van visuele beperkingen in Nederland zijn de vijf oogaandoeningen staar (cataract), bijziendheid/verziendheid (refractie- of brekingsafwijkingen), leeftijdsgebonden maculadegeneratie (LMD), diabetische retinopathie en verhoogde oogdruk (glaucoom).

Behalve in het oog kan de oorzaak van slechtziendheid liggen in de oogzenuw of de hersenen. De oogzenuw geeft visuele informatie die het oog opvangt door aan de hersenen. Als dat niet goed gaat, ziet u niet of beperkt, ook al werkt het oog helemaal goed.

Slechtziend, en nu?

Sommige oogafwijkingen, zoals staar (cataract) of verhoogde oogdruk (glaucoom), kan uw oogarts behandelen. Een bril of contactlenzen corrigeren brekingsafwijkingen. Als uw oogarts heeft vastgesteld dat uw gezichtsvermogen niet meer te verbeteren is, kan het nuttig zijn te kijken naar hulpmiddelen en (verlichtings)aanpassingen. Daarbij kunnen medewerkers van Bartiméus u helpen.

Als er sprake is van blijvende slechtziendheid en hulpmiddelen geen oplossing bieden, dan biedt Bartiméus een revalidatie- en behandeltraject om zo goed mogelijk te leren omgaan met de visuele beperking. Samen met u − of uw kind of partner − zoeken we naar de beste oplossingen. We brengen de knelpunten en wensen in kaart en zoeken naar de beste mogelijkheden om zo zelfstandig mogelijk te kunnen functioneren.

Hulpmiddelen bij slechtziendheid

Hulpmiddelen kunnen mensen die slecht zien, minder afhankelijk maken van anderen. Hulpmiddelen ondersteunen bij praktische zaken zoals lezen, schrijven of het bedienen van apparaten. Hierdoor kunnen mensen die slecht zien, het leven leiden dat ze graag willen. Op de pagina hulpmiddelen en aanpassingen vindt u hierover meer informatie.

Omgaan met slechtziendheid

Slechtziend zijn of worden, heeft vaak grote impact op de invulling van uw leven. Vaak gaat dat gepaard met onzekerheid en vermoeidheid. Het kost tijd en moeite om de situatie te accepteren en te leren omgaan met de beperking. U kunt daarover meer lezen onder Verlies van zicht: verwerken en accepteren. Bartiméus kan u er ook bij begeleiden.

'Ik wil nog heel veel, maar zie steeds minder'

Praktische tips: Wat kun je zelf doen als je minder goed gaat zien?

  • Bartiméus kijkt graag samen met u naar wat wél mogelijk is en wat u wilt. Bezoek een oogarts, zodat u weet waarom u minder ziet. De oogarts weet of u in aanmerking komt voor behandeling door Bartiméus.
  • Een goede gelijkmatige verlichting, die ook overdag aan staat, kan veel verschil uitmaken.
  • Een loep of leesliniaal kan het lezen makkelijker maken.
  • Bij de bibliotheek kunt u grootletterboeken lenen. Van veel boeken bestaat ook een luisterboek. Deze gesproken boeken zijn ook verkrijgbaar bij de bibliotheek.
  • Hulpmiddelen worden vaak vergoed door de zorgverzekeraar.
  • Hulpmiddelen voor lezen en kijken worden Low Vision- of visuele hulpmiddelen genoemd.
  • Voor persoonlijk advies over aanpassingen, hulpmiddelen of ondersteuning op maat kunt u ons bellen. 088 - 88 99 888.