menu Sluit het hoofdmenu

Oogziekten en oogaandoeningen

Er zijn zeer veel verschillende aandoeningen waardoor mensen slechter gaan zien of zelfs blind worden. Onder oogaandoeningen kunnen ziekten of afwijkingen aan de oogleden, traanapparaat, oogkas, oogbol onder vallen, maar ook brekingsafwijkingen zoals bijziendheid en verziendheid. Lees hieronder meer over de verschillende type oogaandoeningen:

We noemen een oogaandoening ook wel een oogziekte. Een oogaandoening kan erferlijk of aangeboren zijn, maar ook samenhangen met bijvoorbeeld leeftijd of andere aandoeningen als diabetes of een aangeboren syndroom / meervoudige beperking. Leeftijd speelt met name een rol in de (snelheid van) ontwikkeling van een of meerdere oogaandoeningen. Naarmate mensen ouder worden, groeit de kans om last te krijgen van oogziekten of aandoeningen. Veel mensen krijgen dan problemen met zien. Toch heeft iedereen een kans, van jong tot oud, om last te krijgen van zijn/haar ogen.

Het kan voorkomen dat oogziekten of visuele problemen voorkomen, zonder dat ogen daarvan de oorzaak zijn. In dat geval wordt de visuele informatie niet goed doorgestuurd naar of verwerkt wordt in de hersenen. Ook kan een trauma, zoals een val of auto-ongeluk, een oorzaak zijn van de ontwikkeling van een oogaandoening.

oogaandoeningen bartimeus

Iedere aandoening heeft eigen symptomen, gevolgen en behandelingsmogelijkheden. Bartiméus is gespecialiseerd in de diagnostiek van zeldzame oogheelkundige aandoeningen en in diagnostiek bij kinderen en mensen met een meervoudige beperking. Lees hier meer over in het menu Diagnostisch onderzoek. Bartiméus is als instituut in Nederland breed geörienteerd in verschillende oogaandoeningen, maar daarnaast gespecialiseerd in de volgende oogziekten:

Heeft u meer vragen over oogaandoeningen of bent u op zoek naar een andere oogziekte die niet genoemd wordt? Onder Bartiméus diagnostiek vindt u meer informatie over onderzoek, diagnose & aandoeningen.
Spreekt u liever met een medewerker van Bartiméus? Het team van Bartiméus staat maandag t/m vrijdag voor u klaar! Bekijk hiervoor de contactgegevens van Bartiméus.