menu Sluit het hoofdmenu

Visuele beperkingen

Wanneer u niet goed ziet en een bril of contactlens dat niet meer kan corrigeren, dan spreken we van een visuele beperking of visuele handicap. Ook als iemand blind is noemen we dit een visuele beperking.

Er zijn zeer veel verschillende oorzaken waardoor mensen slechter zien of blind worden. De oorzaak kan liggen in het oog zelf. We spreken dan van een oogaandoening of oogziekte. Problemen met zien kunnen echter ook onderdeel zijn van een syndroom of het gevolg zijn van een hersenbeschadiging. 

Visuele beperking of visuele handicap

Wanneer u in het dagelijks leven problemen ervaart met zien dan spreken we van een visuele beperking of handicap. We bedoelen dan eigenlijk hetzelfde. Mensen met een visuele beperking kunnen een gewoon leven leiden dat bij hen past. Vaak zijn daar wel hulpmiddelen of ondersteuning bij nodig om dat te kunnen blijven doen wat zij willen.

Zintuigelijke beperking

Proeven, ruiken, voelen, horen en zien doen wij met onze zintuigen. Wanneer iemand niet goed ziet wordt dit ook wel een zintuigelijke beperking genoemd. Ook iemand die niet hoort heeft ook een zintuigelijke beperking.

Totaal blind, blind of maatschappelijk blind

De Wereldgezondheidsorgansiatie (World Health Organization, WHO) hanteert de volgende definities voor blindheid:

  • Totaal blind: geen lichtwaarneming
  • Blind: tussen lichtperceptie en een gezichtsscherpte tot 0.02 (2%)
  • Maatschappelijk blind: gezichtsscherpte tussen de 0.02 (2%) en 0.05 (5%)

Meer over blindheid leest u hier.

Slechtziend en slecht zicht

Volgens de Wereldgezondheidsorganisatie is iemand  slechtziend als hij/zij een gezichtsscherpte heeft tussen de 0.1 en 0.3 (10-30%). Is de gezichtsscherpte tussen de 0.05 en 0.1 (5-10%) dan spreken we van ernstige slechtziendheid.

Meer over slechtziendheid leest u hier.

Bartiméus zet zich in om professionele zorg, onderwijs en dienstverlening te bieden aan alle mensen die slechtziend of blind zijn.