menu Sluit het hoofdmenu

Sport en Bewegen

Sport en bewegen

Wil jij jezelf uitdagen met een extreme sport of zoek je laagdrempelige mogelijkheden om in beweging te blijven? Hoe jij sport, dat bepaal jij. Welke mogelijkheden zie jij?

Je kunt sporten om energie te krijgen, lekkerder in je vel te zitten of voor de gezelligheid. Zoek je een sport? Kies dan vooral iets uit wat je leuk vindt en wat bij je past. Voor de een is dat sporten bij de sportclub om de hoek en de ander sluit liever aan bij sportactiviteiten waar ze andere mensen treffen die ook blind of slechtziend zijn. Op de pagina ‘Jouw sport’ vindt je jouw ideale sport en kan je terecht voor tips en inspiratie voor jouw favoriete sport. Ook handig voor een vereniging het eigen aanbod toegankelijk wil maken voor mensen die blind of slechtziend zijn.

Als je ouder of verzorger bent van iemand met een visuele (of meervoudige) beperking dan vergt het soms meer aandacht om hem of haar te laten bewegen, te leren lopen, rennen of fietsen. Gelukkig bestaan daarvoor steeds meer toepassingen, methodieken en trucs. Kijk voor meer informatie op de pagina sport en gym voor kids of op bewegen met een meervoudige beperking.

Ons aanbod

Het kan zijn dat je behoefte hebt aan extra begeleiding bij het sporten of bewegen. Bijvoorbeeld om te ontdekken welke sport bij je past, te leren fietsen of je eigen sportvaardigheden te vergroten. Bartiméus biedt verschillende activiteiten en trainingen aan. We zorgen voor uitdagende gymlessen en nemen sportactiviteiten op in onze zorgplannen. Bewoners op onze terreinen, bijvoorbeeld mensen met een meervoudige beperking, hebben diverse sportclubs en gaan regelmatig sporten. Neem een kijkje in de agenda voor onze activiteiten. Wil je meer weten over sporten en bewegen met een visuele beperking? Bekijk dan onze publicaties, zoals ‘Speel de bal’, ‘Blindelings bewegen’ of dvd’s over fietsen.

Nieuws

Bartiméus start sportief najaar

Bartiméus is een sportief najaar gestart. Afgelopen week vond op het terrein van Bartiméus in Doorn The Blind Run plaats en bij Bartiméus in Zeist volgden docenten van diverse basisscholen bewegingsonderwijs gericht op leerlingen met een visuele beperking. Bartiméus zet zich in voor een samenleving waarin iedereen die blind of slechtziend is het leven kan leiden zoals hij of zij dat zelf wil. De komende maanden laat Bartiméus zien wat dat betekent op het gebied van sport. Want afhankelijk van je behoefte en ongeacht je visuele beperking zijn er binnen en buiten Bartiméus veel mogelijkheden om te sporten en in beweging te blijven.
Lees meer

'Iedereen is op zijn niveau grensverleggend bezig'

Reservisten van de Koninklijke Marechaussee rijden cliënten met een rolstoel over de hindernisbaan, hun collega's helpen kinderen klimmen over de stormbaan. Voor bewoners en leerlingen van de school bij Bartiméus in Doorn is het vrijdag een heerlijke sportdag. De ex-militairen zijn zichtbaar onder de indruk. 'Je zag hem aarzelen, maar hij heeft het wél gedaan!'
Lees meer

Agenda-items

Training Sport en spel (kinderen 9-11 jaar)

Een training gericht op sport, spel, motorische ontwikkeling en samenspel. Voor slechtziende en blinde kinderen in de leeftijd 9-11 jaar (groep 5, 6 en 7)
Lees meer

Training Samen Sporten

Een training gericht op sport en spel. Voor jongeren met een visuele beperking in de 1e, 2e, 3e klas van het voortgezet onderwijs.
Lees meer

Publicaties

Oog voor de bal

Dit boek gaat over balvaardigheden. Wanneer een kind met een visuele beperking met een bal wil gaan spelen, kunnen er allerlei vragen naar boven komen. Op welke afstand kan hij de bal zien, welke...Bestellen

Fietsen voor slechtziende kinderen van 4-6 jaar en 7-11 jaar

Op de dvd zijn verschillende portretten te zien van kinderen en hun ouders. Zij praten over hun ervaringen bij het leren fietsen. Professionals laten zien wat zij kunnen bijdragen in dit...Bestellen