menu Sluit het hoofdmenu

Sport en Bewegen

Sport en bewegen

Wil jij jezelf uitdagen met een extreme sport of zoek je laagdrempelige mogelijkheden om in beweging te blijven? Hoe jij sport, dat bepaal jij. Welke mogelijkheden zie jij?

Je kunt sporten om energie te krijgen, lekkerder in je vel te zitten of voor de gezelligheid. Zoek je een sport? Kies dan vooral iets uit wat je leuk vindt en wat bij je past. Voor de een is dat sporten bij de sportclub om de hoek en de ander sluit liever aan bij sportactiviteiten waar ze andere mensen treffen die ook blind of slechtziend zijn. Op de pagina ‘Jouw sport’ vindt je jouw ideale sport en kan je terecht voor tips en inspiratie voor jouw favoriete sport. Ook handig voor een vereniging het eigen aanbod toegankelijk wil maken voor mensen die blind of slechtziend zijn.

Als je ouder of verzorger bent van iemand met een visuele (of meervoudige) beperking dan vergt het soms meer aandacht om hem of haar te laten bewegen, te leren lopen, rennen of fietsen. Gelukkig bestaan daarvoor steeds meer toepassingen, methodieken en trucs. Kijk voor meer informatie op de pagina sport en gym voor kids of op bewegen met een meervoudige beperking.

Ons aanbod

Het kan zijn dat je behoefte hebt aan extra begeleiding bij het sporten of bewegen. Bijvoorbeeld om te ontdekken welke sport bij je past, te leren fietsen of je eigen sportvaardigheden te vergroten. Bartiméus biedt verschillende activiteiten en trainingen aan. We zorgen voor uitdagende gymlessen en nemen sportactiviteiten op in onze zorgplannen. Bewoners op onze terreinen, bijvoorbeeld mensen met een meervoudige beperking, hebben diverse sportclubs en gaan regelmatig sporten. Neem een kijkje in de agenda voor onze activiteiten. Wil je meer weten over sporten en bewegen met een visuele beperking? Bekijk dan onze publicaties, zoals ‘Speel de bal’, ‘Blindelings bewegen’ of dvd’s over fietsen.

Nieuws

In beweging blijven: sport samen met Bart in Deventer

Bewegen is gezond, vooral bij het ouder worden. Maar wanneer je oogproblemen hebt, kan naar de sportschool gaan een hoge drempel zijn. Bartiméus start om die reden vanaf woensdag 3 januari 2018 in Deventer het sportprogramma ‘Bart’ speciaal voor senioren met een visuele beperking. Samen met energieke ouderen met een visuele beperking trainen we onder begeleiding van een gekwalificeerde instructeur en sport assistent op maat! Wilt u vitaal en zelfredzaam blijven? Doe dan mee met Bart!
Lees meer

Sporten of bewegen zoals bij jou past

De komende tijd staat Bartimeús in het teken van Sport en Bewegen. Bartiméus heeft de ambitie dat jij, als je slechtziend of blind bent, het leven kunt leiden dat bij je past. Of je nu topsporter wilt zijn, je simpelweg vrij wilt kunnen bewegen of sporten mogelijk wilt maken voor anderen met een visuele beperking. Afhankelijk van jouw behoefte zorgt Bartiméus daarbij voor passende ondersteuning. Kijk op www.bartimeus.nl/sport voor de mogelijkheden.
Lees meer

Agenda-items

Training Sport en spel (kinderen 9-11 jaar)

Een training gericht op sport, spel, motorische ontwikkeling en samenspel. Voor slechtziende en blinde kinderen in de leeftijd 9-11 jaar (groep 6,7,8).
Lees meer

Training Samen Sporten

Een training gericht op sport en spel. Voor slechtziende en blinde jongeren in de 1e, 2e, 3e klas van het voortgezet onderwijs.
Lees meer

Publicaties

Oog voor de bal

Dit boek gaat over balvaardigheden. Wanneer een kind met een visuele beperking met een bal wil gaan spelen, kunnen er allerlei vragen naar boven komen. Op welke afstand kan hij de bal zien, welke...Bestellen

Fietsen voor slechtziende kinderen van 4-6 jaar en 7-11 jaar

Op de dvd zijn verschillende portretten te zien van kinderen en hun ouders. Zij praten over hun ervaringen bij het leren fietsen. Professionals laten zien wat zij kunnen bijdragen in dit...Bestellen

Ervaringsverhalen

Veiligheid, vertrouwen en veel oefenen

“Vandaag realiseerde ik me pas hoe weinig je van een spel meekrijgt tijdens de gymles als je blind of slechtziend bent.” Marjolein Bos volgde op 6 oktober met haar collega Joren Mellon en twintig andere docenten de training ‘Bewegingsonderwijs’ bij Bartiméus.
Lees meer

Uitblinken bij Bartiméus

'Voetbal!', zegt Job enthousiast als je hem vraagt wat hij het liefste doet aan sport. Op dinsdag 17 oktober deed Job uit Ermelo met vier anderen mee aan een jongerentraining ‘Samen Sporten’. De groep van 12 tot en met 15 jarigen deed samen gymoefeningen en oefende met showdown, volleybal en hardlopen.
Lees meer