Sport en gym voor kids
Ben jij op zoek naar inspiratie op sportgebied? Bekijk dan de website www.bartkidz.nl die het Bartiméus Fonds speciaal voor kids heeft ontwikkeld. Je vindt op Bartkidz.nl ook een aparte sportpagina. Onderstaand extra informatie voor alle ouders en sportdocenten van kinderen die slechtziend of blind zijn.
Ontwikkeling bij jonge kinderen
Voor kinderen die blind of slechtziend zijn, kan sporten en bewegen een uitdaging zijn. Op verschillende manieren kun je kinderen prikkelen om in beweging te komen of mee laten doen met een gym- of sportles. Dat begint al in hun vroege jaren. Kinderen die vanaf de geboorte blind of slechtziend zijn, ontwikkelen zich op een andere manier. Ze missen visuele prikkels en daardoor beginnen ze, in vergelijking met andere kinderen, later met het optillen van hun hoofd, omrollen, zitten en staan. Gemiddeld zetten kinderen hun eerste stapjes als ze 9 tot 18 maanden oud zijn. Blinde kinderen doen dat vaak als ze 18 tot 24 maanden oud zijn. Met geluidprikkels kun je baby’s met een visuele beperking stimuleren om te bewegen. Bijvoorbeeld met een spelletje waarbij je de afstand tussen de baby en jezelf (of een voorwerp dat geluid maakt) groter en kleiner maakt.
Stimuleren sport en beweging bij kinderen
Bij Bartiméus stimuleren we op verschillende manieren beweging bij kinderen. Bijvoorbeeld via extra aandacht tijdens gymlessen op onze scholen, trainingen bewegingsonderwijs voor docenten in het reguliere onderwijs en met specifieke trainingen, ondersteuning, tips en adviezen rondom sport en spel. We hebben diverse boeken en video's met tips en instructies voor gymlessen, balspellen, fietsen en andere beweegactiviteiten met een visuele beperking. Voor kinderen met een meervoudige beperking is soms extra inspanning nodig. Bekijk meer informatie op onze pagina 'bewegen met een meervoudige beperking'.
Voor iedereen geldt dat als je je veilig en prettig voelt, je je makkelijker kunt bewegen. In het donker lopen mensen voorzichtiger. Dat geldt dus ook voor kinderen met een visuele beperking. Door dagelijks te oefenen in een vertrouwde omgeving kunnen ze leren om zich zelfstandig te verplaatsen in de ruimte, en op termijn eventueel te rennen en te sporten. In de publicatie ‘Met het oog op meedoen’ staan informatie en tips over oriëntatie en mobiliteit van kinderen met een visuele (en verstandelijke) beperking.