menu Sluit het hoofdmenu

Dossier Cerebrale visuele stoornissen (CVI)

Wat is CVI

CVI kan aangeboren zijn, maar kan ook op latere leeftijd ontstaan door niet aangeboren hersenletsel (NAH) of dementie. 

CVI is de afkorting van Cerebral Visual Impairment. Deze Engelse term  staat voor stoornissen in het zien (visus) als gevolg van een afwijking of beschadiging van de hersenen. De informatie die via de ogen binnenkomt, wordt hierdoor niet goed verwerkt in de hersenen. Dit noemen we ook wel visuele verwerkingsproblemen. Veel voorkomende klachten zijn een verminderd gezichtsvermogen, verstoorde oogbewegingen en/of oriëntatieproblemen.

De visuele problemen zijn bij CVI niet onder één noemer te vangen omdat dit afhangt van de oorzaak, de aard en de plaats van het hersenletsel. Hierdoor verschilt ook de ernst en de uitingsvorm van de problemen. Als visuele verwerkingsproblemen rondom de geboorte zijn ontstaan, kunnen ze nog verbeteren. Bij kinderen zijn de hersenen namelijk nog volop in ontwikkeling, waardoor andere hersengebieden functies kunnen overnemen. Ook kunnen deze problemen in de loop van de ontwikkeling van het kind nog verbeteren door oefening en ervaring. Het is echter niet te voorspellen of en in welke mate dit zal gebeuren.

Wanneer er sprake is van niet-aangeboren hersenletsel (NAH), zijn de ogen en hersenen (het visuele systeem) meestal al voor een groot deel  uitontwikkeld. Hoe CVI zich dan ontwikkelt hangt af van de leeftijd waarop het letsel plaatsvindt. Of de visuele problemen herstellen of verminderen hangt onder meer af van de ernst, de aard en de plek van het letsel en is daarom moeilijk te voorspellen.

Hoe vaak komt CVI voor?

CVI is de meest voorkomende oorzaak van een visuele beperking op de kinderleeftijd. Bij kinderen in de westerse wereld is CVI de oorzaak van 25%-30% van de blindheid en slechtziendheid. Ook bij volwassenen is CVI een veelvoorkomende oorzaak van visuele beperkingen, als gevolg van niet-aangeboren hersenletsel (bijvoorbeeld CVA en MS). Waarschijnlijk is er sprake van onderdiagnostiek en worden de visuele verwerkingsproblemen niet altijd geobjectiveerd, zeker bij mensen die nog een redelijk gezichtscherpte hebben en/of andere bijkomende problemen zoals dementie. Mede hierdoor zijn exacte percentages niet te geven. Ook bij mensen met een verstandelijke beperking komt CVI regelmatig voor.

Nieuws

Nascholingsavonden voor verwijzers door Zonnestraal en Bartiméus

Oogziekenhuis Zonnestraal organiseert jaarlijks nascholingen voor verwijzers waarin de oogheelkunde centraal staat. Dit najaar zullen de specialisten dit in samenwerking doen met de professionals van expertise-organisatie Bartiméus. De onderwerpen die aan bod komen zijn: Diabetische retinopathie én Kijkproblemen ten gevolge van niet aangeboren hersenletsel (NAH). U kunt de nascholing kosteloos bijwonen!
Lees meer

Elise wil met haar verhaal ouders helpen en inspireren

Elise van der Velde, ouder van Ties (15, meervoudige beperking) gaf een zeer boeiende lezing tijdens een ouderavond op de Bosschool van Bartiméus. Ouders kregen een inkijkje in de manier waarop ze al vijftien jaar lang worstelt met de vraag ‘Hoe accepteer je dat je kind een beperking heeft? (En kán dat überhaupt?)’. De redactie van Bartiméus blikt met Elise terug op deze ouderavond en praat met haar door over 'acceptatie' en het leven leiden dat bij je (kind) past.
Lees meer

Agenda-items

Nascholing voor huisartsen en praktijkondersteuners

Oogziekenhuis Zonnestraal en Bartiméus organiseren dit najaar nascholingen voor verwijzers waarin de oogheelkunde centraal staat. De onderwerpen die aan bod komen zijn: Diabetische retinopathie én Kijkproblemen ten gevolge van niet aangeboren hersenletsel (NAH). De eerstvolgende nascholing staat gepland op dinsdag 28 november in Hoogeveen. U kunt de nascholing kosteloos bijwonen!
Lees meer

Nascholing voor huisartsen en praktijkondersteuners

Oogziekenhuis Zonnestraal en Bartiméus organiseren dit najaar nascholingen voor verwijzers waarin de oogheelkunde centraal staat. De onderwerpen die aan bod komen zijn: Diabetische retinopathie én Kijkproblemen ten gevolge van niet aangeboren hersenletsel (NAH). De eerstvolgende nascholing staat gepland op dinsdag 21 november in Doetinchem. U kunt de nascholing kosteloos bijwonen!
Lees meer

Publicaties

Mijn kind heeft CVI *NIEUW*

Dit boek gaat over cerebrale visuele stoornissen (CVI) bij jonge kinderen. Het geeft handvatten en advies hoe je als ouder in dagelijkse situaties rekening kan houden met de visuele problemen die...Bestellen

CVI bij kinderen in de basisschoolleeftijd

Deze dvd geeft uitleg over kinderen met CVI in de basisschoolleeftijd. CVI is de meest voorkomende oorzaak van visuele beperkingen bij kinderen. De aandoening heeft wisselende gevolgen voor het...Bestellen

Ervaringsverhalen

Dag van de Geleidehond: maak kennis met Bjorn en Christa

Ze zijn aandoenlijk en schattig die geleidehonden! Stuk voor stuk lieve, slimme, trouwe viervoeters, maar wat moeten ze doen als ze hun tuig om krijgen? Hoe ziet 'een dag' van een geleidehond met een werkend baasje eruit? We vroegen het - op de Dag van de Geleidehond - aan Christa Schrooten (39, blind), maatschappelijk werker bij Bartiméus Wonen. Zij en haar goldendoodle Bjorn zijn al 7,5 jaar onafscheidelijk.
Lees meer