menu Sluit het hoofdmenu

Dossier Cerebrale visuele stoornissen (CVI)

Wat is CVI

CVI kan aangeboren zijn, maar kan ook op latere leeftijd ontstaan door niet aangeboren hersenletsel (NAH) of dementie. 

CVI is de afkorting van Cerebral Visual Impairment. Deze Engelse term  staat voor stoornissen in het zien (visus) als gevolg van een afwijking of beschadiging van de hersenen. De informatie die via de ogen binnenkomt, wordt hierdoor niet goed verwerkt in de hersenen. Dit noemen we ook wel visuele verwerkingsproblemen. Veel voorkomende klachten zijn een verminderd gezichtsvermogen, verstoorde oogbewegingen en/of oriëntatieproblemen.

De visuele problemen zijn bij CVI niet onder één noemer te vangen omdat dit afhangt van de oorzaak, de aard en de plaats van het hersenletsel. Hierdoor verschilt ook de ernst en de uitingsvorm van de problemen. Als visuele verwerkingsproblemen rondom de geboorte zijn ontstaan, kunnen ze nog verbeteren. Bij kinderen zijn de hersenen namelijk nog volop in ontwikkeling, waardoor andere hersengebieden functies kunnen overnemen. Ook kunnen deze problemen in de loop van de ontwikkeling van het kind nog verbeteren door oefening en ervaring. Het is echter niet te voorspellen of en in welke mate dit zal gebeuren.

Wanneer er sprake is van niet-aangeboren hersenletsel (NAH), zijn de ogen en hersenen (het visuele systeem) meestal al voor een groot deel  uitontwikkeld. Hoe CVI zich dan ontwikkelt hangt af van de leeftijd waarop het letsel plaatsvindt. Of de visuele problemen herstellen of verminderen hangt onder meer af van de ernst, de aard en de plek van het letsel en is daarom moeilijk te voorspellen.

Hoe vaak komt CVI voor?

CVI is de meest voorkomende oorzaak van een visuele beperking op de kinderleeftijd. Bij kinderen in de westerse wereld is CVI de oorzaak van 25%-30% van de blindheid en slechtziendheid. Ook bij volwassenen is CVI een veelvoorkomende oorzaak van visuele beperkingen, als gevolg van niet-aangeboren hersenletsel (bijvoorbeeld CVA en MS). Waarschijnlijk is er sprake van onderdiagnostiek en worden de visuele verwerkingsproblemen niet altijd geobjectiveerd, zeker bij mensen die nog een redelijk gezichtscherpte hebben en/of andere bijkomende problemen zoals dementie. Mede hierdoor zijn exacte percentages niet te geven. Ook bij mensen met een verstandelijke beperking komt CVI regelmatig voor.

Nieuws

Online game in finale voor innovatieprijs

Maandag staan we in de finale van de Gehandicaptenzorgprijs 2018. Bartiméus investeert veel in innovatie én productontwikkeling voor mensen met een visuele beperking. ‘Zie je wel’ is er een van. Vanuit een hulpvraag én samen met leerlingen, ouders en zorgprofessionals gemaakt. Yvonne Kruithof: ‘Het is een prachtige online game, waarmee we de sociale interactie van slechtziende kinderen kunnen stimuleren. De eerste resultaten zijn heel positief.’
Lees meer

'Kennis delen is onze maatschappelijke opdracht'

Ons nieuwe Kennis Magazine is nu voor u beschikbaar. Het gaat geheel over onderzoek in visuele, mentale en andere functies, hulpmiddelen en participatiemogelijkheden bij mensen met een visuele of meervoudige beperking. 'Van gebaande paden afwijken is ons specialisme, ook bij diagnostiek'. De artikelen zijn online te lezen, op onze vestigingen ligt een papieren full-color versie klaar.
Lees meer

Agenda-items

NAH-congres Bekijk het eens anders

vindt plaats op donderdag 31 januari 2019 Hét congres voor professionals in de zorg over visuele waarnemingsproblemen bij niet-aangeboren hersenletsel (NAH). Specialisten en ervaringsdeskundigen uit binnen- en buitenland presenteren de nieuwste inzichten in deze omvangrijke en complexe visuele problematiek.
Lees meer

Publicaties

Mein Kind hat CVI

In den vergangenen Jahren wurden in der Bartiméus-Reihe verschiedene Bücher über die Entwicklung von Kleinkindern mit einer Sehbehinderung veröffentlicht. In diesen Büchern finden Eltern...Bestellen

My Child has CVI

Handbook for parents of a young child with CVI Handbook for parents of a young child with CVI.
This book is about cerebral visual impairment (CVI) in young children. It gives parents tools...Bestellen

Ervaringsverhalen

‘Hij is niet meer afhankelijk van waar wij hem neerzetten'

Hulpmiddelen voor kinderen. Voor ouders kan het een flinke drempel zijn als er weer een nieuw hulpmiddel nodig blijkt. Tegelijkertijd zijn hulpmiddelen waarmee kinderen zelf kunnen voortbewegen voor de kinderen en voor hun ouders van enorm belang. Net zoals bij Ferre.
Lees meer