menu Sluit het hoofdmenu

Dossier NCL

Uitleg van veelvoorkomende termen bij NCL en handige informatie

Achtergrondinformatie over de erfelijke stofwisselingsziekte Neuronale Ceroid Lipofuscinosis (NCL), zoals bronnen en definities.

Uitleg termen NCL

 • Biopsie: het wegnemen van een heel klein stukje weefsel (meestal uit de huid) voor onderzoek.
 • CT-scan (computertomografie onderzoek): een onderzoek met röntgenstralen. Door middel van computerbewerking van de beelden kunnen er doorsneden door weefsel gemaakt worden.
 • Curatief: met de bedoeling genezing of stilstand van het ziekteproces te bewerkstelligen.
 • EEG (electro-encefalogram): registratie van de elektrische activiteit van de hersenen. Hiermee kunnen functionele afwijkingen van de hersenen worden opgespoord, o.a. epilepsie.
 • Epilepsie (vallende ziekte): aanvallen van bewustzijnsdaling of bewustzijnsverlies met spiertrekkingen.
 • Enzym: is een eiwit dat de omzetting van specifieke stoffen in de lichaamscel bevordert (de stofwisseling). Er bestaan duizenden verschillende enzymen die elk een specifieke omzetting bevorderen.
 • ERG (electroretinogram): registratie van de elektrische activiteit van het netvlies van het oog. Bij NCL blijkt er meestal al vroeg in ziekteproces geen enkele activiteit meer te bestaan door aantasting van de zenuwcellen in het netvlies.
 • Gen: is een biologische eenheid van overerving (bepaalt één eigenschap), gelokaliseerd op een bepaalde plaats in een bepaald chromosoom. Voor iedere eigenschap zijn er 2 genen.
 • Lysosomen: hebben vooral als taak de ‘afvalverwerking’ binnen in de cel. Het zijn door een membraan omgeven, enzymbevattende structuurtjes in het cellichaam. Zij zorgen ervoor dat stoffen, die de cel niet (meer) nodig heeft worden ‘gerecycled’, dat wil zeggen ‘bewerkt voor hergebruik’ door de cel, of worden afgevoerd.
 • MRI (magnetic resonance imaging) is een onderzoekstechniek om een afbeelding van weefsels te krijgen door middel van een sterk magnetisch veld. Dit onderzoek is niet schadelijk voor de weefsels.
 • Mutaties in het gen: ziekte-veroorzakende veranderingen in het DNA van een gen.
 • Recessief: Niet-geslachtsgebonden overerving en alleen tot uiting komend indien beide genen van ouders het zelfde defect vertonen.
 • VEP (visual evoked potentials): registratie van de elektrische activiteit in de achterkwab van de hersenen, waar de gezichtsprikkels binnen komen. Doordat het netvlies bij NCL is aangetast, komen er geen gezichtsprikkels in de hersenen. Hierdoor is het VEP afwijkend. Bij sommige vormen van NCL is er een kenmerkende afwijking die in de richting van de ziekte wijst.

Interessante websites over NCL

Nieuws

Nationale Zeldzameziektendag

Op NU.nl verscheen een nieuwsbericht over zeldzame aandoeningen. Ongeveer 1 miljoen Nederlanders hebben te maken met één van minimaal 7.000 verschillende, ernstige zeldzame ziekten. Toch is er vanuit de overheid en farmaceutische industrie weinig aandacht voor deze ziekten. Als expertise-organisatie herkent Bartiméus dat en weet als geen ander hoe groot de behoefte is om meer onderzoek te doen naar zeldzame ziektes gerelateerd aan een visusstoornis. Maar daarvoor zijn wel geschikte data nodig.
Lees meer

Publicaties

Boek: Op winst blijven spelen

Dit boek gaat over JNCL, een vorm van NCL die begint op de kinderleeftijd. Wanneer een kind de diagnose JNCL krijgt, betekent dat voor alle betrokkenen het vooruitzicht op een weg van verliezen...Bestellen

Buch: Im Spiel Bleiben

Kinder und Jugendliche mit juveniler NCL. In diesem Buch wird die Stoffwechselkrankheit juvenile Neuronale Ceroid-Lipofuszinose (JNCL) beschrieben. JNCL ist eine Form der NCL-Krankheiten, die...Bestellen