menu Sluit het hoofdmenu

Dossier Toegankelijkheid en Bartiméus

Toegankelijkheid en Bartiméus

Bartiméus streeft naar een toegankelijke samenleving waarin iedereen - ongeacht een (visuele) beperking - kan meedoen!

Wij willen onze kennis en ervaring rondom toegankelijkheid inzetten en ontwikkelen om de samenleving toegankelijker te maken voor alle mensen die blind of slechtziend zijn. Wij zetten onze kennis ook in om andere (zorg)organisaties, gemeenten maar ook bijvoorbeeld musea, pretparken, horeca en stadions te adviseren over toegankelijkheid van gebouwen en ruimtes. Over routes (geleidelijnen en openbaar vervoer), terreinen en digitale maar ook niet digitale informatievoorziening. We adviseren zowel op individueel cliëntniveau als op overkoepelende (bouw)projecten.

Digitaal advies

Wit u de visuele toegankelijkheid van uw bedrijf, gemeente of zorginstelling verbeteren? Maak dan een afspraak voor een consult met een van onze specialisten. Dit consult kan dagelijks telefonisch of via Teams (beeldbellen). Aan het consult zijn geen kosten verbonden. Lees meer over het digitaal consult

Waarom vinden wij toegankelijkheid belangrijk?

Wij willen een toegankelijke samenleving voor de 300.000 mensen in Nederland met een visuele en/of meervoudige beperking. Wij willen dat zij volwaardig mee kunnen doen aan de maatschappij. Toegankelijkheid is daarvoor een randvoorwaarde.

Waarvoor kunt u bij ons terecht?

Wij kunnen de huidige situatie in kaart brengen of adviseren binnen ontwerp en verandertrajecten. Denk aan vraagstukken over:

 • Toegankelijkheid van bestaande huisvesting of nieuwbouw;
 • Ontwerp en optimalisatie van verlichtingsplannen;
 • Toegankelijkheid van de openbare ruimte;
 • Veiligheid van verkeersplan voor blinde en slechtziende mensen;
 • Ervaringstrainingen om de bewustwording binnen de organisatie van de opdrachtgever te vergroten;
 • Ontwerptrajecten binnen productontwikkeling en ICT;
 • De toegankelijkheid van (museum) collectie;
 • Leesbaarheid en toegankelijkheid van visuele (tekstuele) informatie;
 • Beleving van uw locatie door blinden en slechtzienden (belevingsonderzoek);
 • Projectonderwijs (ontwerp) opleidingen;
 • Input aan expertmeeting of hackaton.

Toegankelijke websites

Ook mensen die blind of slechtziend zijn, willen online informatie zoeken en online shoppen. Dat is niet altijd even gemakkelijk, omdat lang niet alle websites en webshops toegankelijk zijn. Veel mensen die blind of zeer slechtziend zijn gebruiken zogenaamde spraaksoftware. Als een website technisch, qua afbeeldingen en in tekst niet juist is opgemaakt dan kan deze spraaksoftware de website niet goed voorlezen. Daarom vindt Bartiméus online toegankelijkheid zeer belangrijk. Om onze eigen website toegankelijk te krijgen én te houden wordt de website van Bartiméus jaarlijks getoetst. We dragen daardoor het keurmerk 'Drempelvrij', te zien onderin deze website aan het groene logo.

Doe de zelfscan

U kunt zelf snel zien of uw winkelwinkel of site toegankelijk is voor mensen met een beperking. Ga naar Hoe toegankelijk is jouw webwinkel? Doe de zelfscan! Deze online zelfscan is ontwikkeld door Accessibility in samenwerking met MKB Nederland en Thuiswinkel.org. Accessibility is het onderdeel van Bartiméus dat gespecialiseerd is in digitale toegankelijkheid. 

Toegankelijke gebouwen

Bartiméus adviseert ook over toegankelijk bouwen en verbouwen. Ons advies gaat over inclusieve toegankelijkheid, waarbij wij onze specialistische kennis en praktijkervaring over visuele beperkingen inzetten.

Contact

Accessibility is een onderdeel van Bartiméus en richt zich op het optimaal toegankelijk maken van de fysieke, sociale en digitale wereld voor mensen met een (visuele) beperking. Dit doen we met een team van 20 professionals. 

Graag gaan we vrijblijvend met u in gesprek hoe we de toegankelijkheid van uw organisatie kunnen verbeteren. U kunt ons ook bereiken via 030 – 2398270 of info@accessibility.nl. Voor meer informatie zie ook onze website Accessibility.