menu Sluit het hoofdmenu

Dossier Innovatie en Technologie

Van idee naar nieuwe techniek

Het team van ICT4VIP heeft voortdurend ogen en oren openstaan voor nieuwe technologieën en bezoekt regelmatig technologiebeurzen. 'Maar wij vragen ook mensen met een visuele beperking en cliënten van Bartiméus zelf wat zij nodig hebben. Zij zijn tenslotte de deskundigen', legt Hans Scholten van ICT4VIP uit. Alle ideeën die op deze manier worden verzameld, komen in de zogenaamde Innovatietrechter terecht. Bartiméus past dit testmodel toe om van idee tot project te komen.

Innovatietrechter

'Geen enkel idee is een slecht idee' is het motto. Maar natuurlijk kan niet elk idee worden uitgevoerd. De eerste stap in het testmodel van de Innovatietrechter is selectie. Daarbij is de mening van mensen met een visuele beperking doorslaggevend. Is een idee 'door', dan wordt de technologie of een proefmodel van het slimme hulpmiddel getest door onze doelgroep. Deze proeffase duurt hooguit twee tot drie maanden. Want: we willen nieuwe technologie en hulpmiddelen, maar die willen we ook snel. Daarna wordt bepaald of het nieuwe product of de nieuwe techniek ook daadwerkelijk ingezet of gebruikt kan worden.

Samenwerking

ICT4VIP wil voor mensen met een visuele beperking het verschil maken. Daarom bundelen we kracht, kennis en kunde met hogescholen, universiteiten, bedrijven en organisaties. We werken bijvoorbeeld samen met de Hogeschool van Amsterdam, Hogeschool Arnhem en Nijmegen, AVANS Hogeschool en de Universiteit van Utrecht. Zij helpen ideeën door te ontwikkelen tot toepasbare technologieën. Andere samenwerkingspartners zijn: Geodan, Stichting Innovative Power, b-Grid, Prorail, Albert Heijn, Vodafone, Ziggo en Bol.com.

Binnen ICT4VIP werken we ook intensief samen met Stichting Accessibility om de maatschappij zowel fysiek als online toegankelijker te maken voor mensen die blind of slechtziend zijn. Bij alles wat we doen, is toegankelijkheid een voorwaarde. We zetten ons in voor een inclusieve samenleving: iedereen moet mee kunnen doen, ook mensen met een visuele beperking.

Het team

Experts uit verschillende vakgebieden doen binnen het programma ICT4VIP onderzoek naar nieuwe technologieën.

Dit zijn ze:

Het hele team van ICT4VIP én FabLab 'ontmoeten'? Klik dan op mensen achter de innovatie.

Nieuws

Vijf innovatieve producten die cliënt sterker maken

Hoe kunnen zorgorganisaties het beste gebruikmaken van technologie in de zorg? Maaike Meerlo van Bartiméus, werkt in het innovatie FabLab, waar ze samen met cliënten technologische oplossingen zoekt om hen zo zelfstandig mogelijk te maken. Ze tipt vijf innovatieve consumentenproducten die veel verschil kunnen maken, ook als je een beperking hebt. Dit artikel is recent verschenen in het magazine Connectief van CNV Zorg & Welzijn.
Lees meer

Inzet van technologie: appeltje eitje?!

Mensen met een visuele en verstandelijke beperking kun je zo veel meer beleving en zelfstandigheid bieden met producten die in elke elektronicashop te koop zijn! Bartiméus laat het donderdag zien op het jaarlijkse EMB-congres voor ouders en begeleiders van mensen met een ernstige meervoudige beperking.
Lees meer