menu Sluit het hoofdmenu

Dossier Innovatie en Technologie

Van idee naar nieuwe techniek

Het team van ICT4VIP heeft voortdurend ogen en oren openstaan voor nieuwe technologieën en bezoekt regelmatig technologiebeurzen. 'Maar wij vragen ook mensen met een visuele beperking en cliënten van Bartiméus zelf wat zij nodig hebben. Zij zijn tenslotte de deskundigen', legt Hans Scholten van ICT4VIP uit. Alle ideeën die op deze manier worden verzameld, komen in de zogenaamde Innovatietrechter terecht. Bartiméus past dit testmodel toe om van idee tot project te komen.

Innovatietrechter

'Geen enkel idee is een slecht idee' is het motto. Maar natuurlijk kan niet elk idee worden uitgevoerd. De eerste stap in het testmodel van de Innovatietrechter is selectie. Daarbij is de mening van mensen met een visuele beperking doorslaggevend. Is een idee 'door', dan wordt de technologie of een proefmodel van het slimme hulpmiddel getest door onze doelgroep. Deze proeffase duurt hooguit twee tot drie maanden. Want: we willen nieuwe technologie en hulpmiddelen, maar die willen we ook snel. Daarna wordt bepaald of het nieuwe product of de nieuwe techniek ook daadwerkelijk ingezet of gebruikt kan worden.

Samenwerking

ICT4VIP wil voor mensen met een visuele beperking het verschil maken. Daarom bundelen we kracht, kennis en kunde met hogescholen, universiteiten, bedrijven en organisaties. We werken bijvoorbeeld samen met de Hogeschool van Amsterdam, Hogeschool Arnhem en Nijmegen, AVANS Hogeschool en de Universiteit van Utrecht. Zij helpen ideeën door te ontwikkelen tot toepasbare technologieën. Andere samenwerkingspartners zijn: Geodan, Stichting Innovative Power, b-Grid, Prorail, Albert Heijn, Vodafone, Ziggo en Bol.com.

Binnen ICT4VIP werken we ook intensief samen met Stichting Accessibility om de maatschappij zowel fysiek als online toegankelijker te maken voor mensen die blind of slechtziend zijn. Bij alles wat we doen, is toegankelijkheid een voorwaarde. We zetten ons in voor een inclusieve samenleving: iedereen moet mee kunnen doen, ook mensen met een visuele beperking.

Het hele team van ICT4VIP én FabLab 'ontmoeten'? Klik dan op mensen achter de innovatie.

Nieuws

SAVE THE DATE: 'Ik zie, ik zie, wat jij niet ziet' voor zorgverleners

Problemen met zien en/of horen blijven vaak onopgemerkt bij ouderen of mensen met een verstandelijke beperking. Dat kan negatieve gevolgen hebben voor hun relaties met belangrijke naasten én ervoor zorgen dat de geboden zorg en ondersteuning niet optimaal aansluit. Tijdens de Kennismarkt 'Ik zie, ik zie, wat jij niet ziet' op donderdag 9 april 2020 in Ermelo leren zorgverleners hoe zij visuele en auditieve beperkingen beter kunnen signaleren. Ook geven we handvatten om de relatie tussen cliënt en professional te verbeteren.
Lees meer

Pilot met online groepscoaching jongeren

Slechtziend of blind zijn. Wat doet dit met je? Hoe werkt dat door in je relaties? En hoe kun je daarbij ondersteund worden? Experts van Bartiméus delen vandaag hun kennis en projecten op een landelijke kennisdag voor onderzoekers en professionals over dit onderwerp. Nieuw is onder meer onze pilot met e-Health voor jongeren. 'Onder begeleiding positieve ervaringen uitwisselen.'
Lees meer

Agenda-items

Symposium EyeBeacons: Wayfinding voor mensen met visuele beperking

vindt plaats op dinsdag 10 december 2019 Op dinsdag 10 december hoort u de laatste inzichten op het gebied van navigatie technologie voor mensen met een visuele beperking in NL. Daarnaast kunt u deelnemen aan het debat over dé wayfinding technologie van de toekomst. Bartiméus professional Paul de Nooij is een van de sprekers. Hij geeft een presentatie over nieuwe innovatieve technologieën die mensen kunnen ondersteunen in het vinden van de weg buiten of in een gebouw. Interesse? Meld u snel aan!
Lees meer

SAVE THE DATE: 'Ik zie, ik zie, wat jij niet ziet' voor zorgverleners

vindt plaats op donderdag 9 april 2020 Problemen met zien en/of horen blijven vaak onopgemerkt bij ouderen of mensen met een verstandelijke beperking. Dat kan negatieve gevolgen hebben voor hun relaties met belangrijke naasten én ervoor zorgen dat de geboden zorg en ondersteuning niet optimaal aansluit. Tijdens de Kennismarkt 'Ik zie, ik zie, wat jij niet ziet' op donderdag 9 april 2020 in Ermelo leren zorgverleners hoe zij visuele en auditieve beperkingen beter kunnen signaleren.
Lees meer