menu Sluit het hoofdmenu

Dossier Ouderschap met een visuele beperking

Praktische tips in de basisschoolleeftijd

Wordt je kind groter, dan kom je weer heel andere vragen en uitdagingen tegen. Hoe vul je dan je rol als ouder met een visuele beperking zo goed mogelijk in? Veel anderen zijn je daarin al voorgegaan, soms met ondersteuning van professionals. Je krijgt meer en meer te maken met ouders van andere kinderen. Je krijgt te maken met de basisschool en de leerkrachten daar. Wat kun jij doen en wat kunnen anderen doen?

Tips van de sluier

Andere ouders met een visuele beperking weten waar je met kleine kinderen tegenaan loopt. Letterlijk en figuurlijk soms, want er kan van alles in huis slingeren waar jij over kunt vallen. Eén van de vele tips is dan ook: zoek oplossingen voor rondslingerende kleren, schoenen en speelgoed. Geef alles een vaste plek, ook zodat je niet steeds moet zoeken tijdens ‘spitsuren’, vlak voor het naar school gaan. Een andere tip gaat over voorlezen. Luisterboeken zijn daarvoor een heel goed alternatief. Kinderen vinden dat enorm leuk en rustgevend. Je kunt het prima samendoen en erover napraten. Er zijn ook tips over hoe je kunt omgaan met ouders die het wat onwennig vinden als hun kind bij die van jou thuis komt spelen. Veel tips zijn er ook over het omgaan met school, informatie vanuit oudergroepen. Deel deze tips ook met hen en andere professionals.

Lees meer praktische tips voor ouders die blind of slechtziend zijn met kinderen in de basisschoolleeftijd.
 

Nieuws

Digitale hulpmiddelen voor mensen met een visuele en verstandelijke beperking - gratis webinar

Een workshop over hoe digitale en technologische mogelijkheden ingezet kunnen worden bij het contact met uw kind, broer, zus of verwant met een visuele en verstandelijke beperking.
Lees meer

Gratis webinar over digitale hulpmiddelen die helpen bij het maken van contact met mensen met een visuele en verstandelijke beperking

Een workshop over hoe digitale en technologische mogelijkheden ingezet kunnen worden bij het contact met uw kind, broer, zus of verwant met een visuele en verstandelijke beperking.
Lees meer

Ervaringsverhalen

Zwijgen is zilver. Spreken is goud.

Margreet de Vries is maatschappelijk werker bij Bartiméus. Zij spreekt geregeld ouders met een visuele beperking (VIP-ouders) en hun kinderen. Meestal zijn dit ouders met verworven (niet aangeboren) slechtziendheid in een revalidatietraject. Van een aantal is de oogaandoening progressief en gaat het zicht tijdens de revalidatie achteruit.
Lees meer