menu Sluit het hoofdmenu

Dossier Innovatie en Technologie

Meer zelfstandigheid door technologie

Zonder begeleiding met de trein naar Amsterdam. Zelf de weg vinden in een ziekenhuis. Eenvoudig? Niet voor VIP's, visually impaired people, of in gewoon Nederlands, blinden en slechtzienden. Zij hebben ondersteuning nodig om hun leven te leven zoals ze dat zelf willen. Bartiméus is daarom voortdurend op zoek naar technologieën die hen daarbij helpen en ontwikkelt hulpmiddelen. Hoe we dat doen? Met ons programma ICT4VIP, in onze eigen innovatieve werkplaats FabLab én met eHealth, onze digitale dienstverlening. Samen vormen ze het innovatieve hart van Bartiméus.
 

De Virtuele geleidelijn appICT4VIP

In 2014 is ICT4VIP gestart, een programma waaraan een team van deskundigen meewerkt. Zij zoeken, beoordelen en testen technologieën die blinden en slechtzienden en mensen met een visuele en verstandelijke beperking ondersteunen in het leven van alledag. Mooi voorbeeld daarvan? De virtuele geleidelijn-app, een navigatie-app op de smartphone waarmee blinden en slechtzienden zelfstandig hun weg kunnen vinden in een gebouw. De app wordt volop getest en de resultaten zijn heel positief.
 

FabLab

Speciaal voor mensen met een visuele en een verstandelijke beperking is in 2008 in Doorn het FabLab opgericht. Cliënten van Bartiméus en hun begeleiders die op zoek zijn naar ondersteuning, kunnen hier gewoon binnenlopen. Op de schappen van dit 'proeflokaal' liggen slimme hulpmiddelen die kunnen bijdragen aan meer zelfstandigheid en zelfredzaamheid. En ligt het er niet? Dan probeert het team van FabLab het te vinden of - op basis van bestaande technologieën - te maken.
 

eHealth

Vorig jaar zijn we bij Bartiméus ook gestart met de digitale dienstverlening eHealth. Onze cliënten kunnen op deze manier sneller en eenvoudiger in contact komen met begeleiders en professionals, maar ook online allerlei trainingen volgen.
 

 

 

Nieuws

Technologieën die cliënt sterker maken

Technologie kan helpen bij mensen met een visuele en een verstandelijke beperking. Caro Mooij en Silvia Vermeulen, beiden werkzaam bij Bartiméus, laten cliënten van ’s Heeren Loo kennismaken met technologie tijdens het ‘technologisch spreekuur’. Maar ook cliënten van andere zorginstellingen kunnen gebruikmaken van deze expertise van Bartiméus. Zorginstelling ’s Heeren Loo plaatste er onlangs dit ervaringsverhaal over.
Lees meer

Bartiméus over spraakgestuurde applicaties op Open Voice

Afgelopen dinsdag gaf onze collega Emma Heitbrink een presentatie tijdens het event ‘Open Voice’ in Amsterdam. Een event over spraakinterfaces waarbij kennis delen, updates geven en nieuwe toepassingen laten zien centraal staan. ‘Een mooie gelegenheid om onze expertise en kennis over nieuwe technologieën in combinatie met een visuele beperking te delen.'
Lees meer