menu Sluit het hoofdmenu

Dossier Innovatie en Technologie

Meer zelfstandigheid door technologie

Zonder begeleiding met de trein naar Amsterdam. Zelf de weg vinden in een ziekenhuis. Eenvoudig? Niet voor VIP's, visually impaired people, of in gewoon Nederlands, blinde en slechtziende mensen.  Zij hebben ondersteuning nodig om hun leven te leven zoals ze dat zelf willen. En dat geldt nog meer voor mensen met een meervoudige beperking. Bartiméus is daarom voortdurend op zoek naar technologieën die hen daarbij helpen en ontwikkelt soms ook slimme hulpmiddelen. Hoe we dat doen? Met ons programma ICT4VIP, in onze eigen innovatieve werkplaats FabLab én met eHealth, onze digitale dienstverlening. Samen vormen ze het innovatieve hart van Bartiméus.

De Virtuele geleidelijn appICT4VIP

In 2014 is Bartiméus ICT4VIP gestart, een programma waaraan een team van deskundigen meewerkt. Zij zoeken, beoordelen en testen technologieën die blinde en slechtziende mensen ondersteunen in het leven van alledag. Mooi voorbeeld daarvan? De virtuele geleidelijn-app, een navigatie-app op de smartphone waarmee blinden en slechtzienden zelfstandig hun weg kunnen vinden in een gebouw. De app wordt volop getest en de resultaten zijn heel positief.

FabLab

Speciaal voor mensen met een visuele en een verstandelijke beperking is in 2008 bij Bartiméus in Doorn het FabLab opgericht. Cliënten van Bartiméus en hun begeleiders die op zoek zijn naar ondersteuning, kunnen hier gewoon binnenlopen. In de schappen van dit 'proeflokaal' liggen slimme technische hulpmiddelen die kunnen bijdragen aan meer zelfstandigheid en zelfredzaamheid. En ligt het er niet? Dan probeert het team van FabLab het te vinden of - op basis van bestaande technologieën - te maken.

eHealth

In 2018 zijn we gestart met digitale dienstverlening, eHealth. Onze cliënten komen nu sneller en eenvoudiger in contact met hun begeleiders en professionals. En kunnen ook online allerlei trainingen volgen. Bijvoorbeeld: een eHealth groepstraining voor brugklassers op de middelbare school. Nieuwe vrienden maken. Groepsdruk. Omgaan met tegenslagen. Onderwerpen waar jongeren met een visuele beperking mee te maken krijgen als ze naar de middelbare school gaan. Deze en andere gespreksthema's komen aan de orde in de digitale training.