menu Sluit het hoofdmenu

Dossier Innovatie en Technologie

Meer zelfstandigheid door technologie

Zonder begeleiding met de trein naar Amsterdam. Zelf de weg vinden in een ziekenhuis. Eenvoudig? Niet voor VIP's, visually impaired people, of in gewoon Nederlands, blinde en slechtziende mensen.  Zij hebben ondersteuning nodig om hun leven te leven zoals ze dat zelf willen. En dat geldt nog meer voor mensen met een meervoudige beperking. Bartiméus is daarom voortdurend op zoek naar technologieën die hen daarbij helpen en ontwikkelt soms ook slimme hulpmiddelen. Hoe we dat doen? Met ons programma ICT4VIP, in onze eigen innovatieve werkplaats FabLab én met eHealth, onze digitale dienstverlening. Samen vormen ze het innovatieve hart van Bartiméus.

De Virtuele geleidelijn appICT4VIP

In 2014 is Bartiméus ICT4VIP gestart, een programma waaraan een team van deskundigen meewerkt. Zij zoeken, beoordelen en testen technologieën die blinde en slechtziende mensen ondersteunen in het leven van alledag. Mooi voorbeeld daarvan? De virtuele geleidelijn-app, een navigatie-app op de smartphone waarmee blinden en slechtzienden zelfstandig hun weg kunnen vinden in een gebouw. De app wordt volop getest en de resultaten zijn heel positief.

FabLab

Speciaal voor mensen met een visuele en een verstandelijke beperking is in 2008 bij Bartiméus in Doorn het FabLab opgericht. Cliënten van Bartiméus en hun begeleiders die op zoek zijn naar ondersteuning, kunnen hier gewoon binnenlopen. In de schappen van dit 'proeflokaal' liggen slimme technische hulpmiddelen die kunnen bijdragen aan meer zelfstandigheid en zelfredzaamheid. En ligt het er niet? Dan probeert het team van FabLab het te vinden of - op basis van bestaande technologieën - te maken.

eHealth

In 2018 zijn we gestart met digitale dienstverlening, eHealth. Onze cliënten komen nu sneller en eenvoudiger in contact met hun begeleiders en professionals. En kunnen ook online allerlei trainingen volgen. Bijvoorbeeld: een eHealth groepstraining voor brugklassers op de middelbare school. Nieuwe vrienden maken. Groepsdruk. Omgaan met tegenslagen. Onderwerpen waar jongeren met een visuele beperking mee te maken krijgen als ze naar de middelbare school gaan. Deze en andere gespreksthema's komen aan de orde in de digitale training.

Nieuws

SAVE THE DATE: 'Ik zie, ik zie, wat jij niet ziet' voor zorgverleners

Problemen met zien en/of horen blijven vaak onopgemerkt bij ouderen of mensen met een verstandelijke beperking. Dat kan negatieve gevolgen hebben voor hun relaties met belangrijke naasten én ervoor zorgen dat de geboden zorg en ondersteuning niet optimaal aansluit. Tijdens de Kennismarkt 'Ik zie, ik zie, wat jij niet ziet' op donderdag 9 april 2020 in Ermelo leren zorgverleners hoe zij visuele en auditieve beperkingen beter kunnen signaleren. Ook geven we handvatten om de relatie tussen cliënt en professional te verbeteren.
Lees meer

Pilot met online groepscoaching jongeren

Slechtziend of blind zijn. Wat doet dit met je? Hoe werkt dat door in je relaties? En hoe kun je daarbij ondersteund worden? Experts van Bartiméus delen vandaag hun kennis en projecten op een landelijke kennisdag voor onderzoekers en professionals over dit onderwerp. Nieuw is onder meer onze pilot met e-Health voor jongeren. 'Onder begeleiding positieve ervaringen uitwisselen.'
Lees meer

Agenda-items

Symposium EyeBeacons: Wayfinding voor mensen met visuele beperking

vindt plaats op dinsdag 10 december 2019 Op dinsdag 10 december hoort u de laatste inzichten op het gebied van navigatie technologie voor mensen met een visuele beperking in NL. Daarnaast kunt u deelnemen aan het debat over dé wayfinding technologie van de toekomst. Bartiméus professional Paul de Nooij is een van de sprekers. Hij geeft een presentatie over nieuwe innovatieve technologieën die mensen kunnen ondersteunen in het vinden van de weg buiten of in een gebouw. Interesse? Meld u snel aan!
Lees meer

SAVE THE DATE: 'Ik zie, ik zie, wat jij niet ziet' voor zorgverleners

vindt plaats op donderdag 9 april 2020 Problemen met zien en/of horen blijven vaak onopgemerkt bij ouderen of mensen met een verstandelijke beperking. Dat kan negatieve gevolgen hebben voor hun relaties met belangrijke naasten én ervoor zorgen dat de geboden zorg en ondersteuning niet optimaal aansluit. Tijdens de Kennismarkt 'Ik zie, ik zie, wat jij niet ziet' op donderdag 9 april 2020 in Ermelo leren zorgverleners hoe zij visuele en auditieve beperkingen beter kunnen signaleren.
Lees meer