menu Sluit het hoofdmenu

Dossier Innovatie en Technologie

Meer zelfstandigheid door technologie

Zonder begeleiding met de trein naar Amsterdam. Zelf de weg vinden in een ziekenhuis. Eenvoudig? Niet voor VIP's, visually impaired people, of in gewoon Nederlands, mensen met een visuele beperking. Zij hebben ondersteuning nodig om hun leven te leven zoals ze dat zelf willen. Bartiméus is voortdurend op zoek naar technologieën die VIP's daarbij helpen. We maken serieus werk van het ophalen van zoveel mogelijk ideeën en het ontwikkelen van hulpmiddelen. Hoe en waar we dat doen? Met ons programma ICT4VIP, in onze eigen innovatieve werkplaats FabLab én met eHealth, onze digitale dienstverlening. Samen vormen ze het innovatieve hart van Bartiméus.

De Virtuele geleidelijn appICT4VIP

In 2014 is ICT4VIP gestart, een programma waaraan een team van deskundigen uit verschillende vakgebieden meewerkt. Zij zoeken, vinden en perfectioneren technologieën die VIP's ondersteunen in het leven van alledag. Het resultaat? Prachtige projecten en handige hulpmiddelen die het VIP's mogelijk maken het maximale uit het leven te halen. Mooi voorbeeld daarvan? De virtuele geleidelijn, een prototype van een navigatie-app op de smartphone waar we supertrots op zijn.

FabLab

Speciaal voor VIP's met een verstandelijke beperking is in 2008 in Doorn het FabLab opgericht. Cliënten en hun begeleiders die op zoek zijn naar ondersteuning, kunnen hier gewoon binnen lopen. Op de schappen van dit 'proeflokaal' liggen slimme technologische hulpmiddelen die kunnen bijdragen aan meer zelfstandigheid en zelfredzaamheid. En ligt het er niet? Dan probeert het team van FabLab het te vinden of - op basis van bestaande technologieën - te maken. 

eHealth

Voor onze doelgroep, maar ook voor onze organisatie zelf zoeken we naar vernieuwing en verbetering. Vorig jaar zijn we met de digitale dienstverlening eHealth gestart. VIP's kunnen op deze manier sneller en eenvoudiger in contact komen met begeleiders en professionals, maar ook online allerlei trainingen volgen. 

Contact

Bent u zorgprofessional en wilt u hulp en advies bij het inzetten van technologie voor uw cliënt(en)? Lees dan meer over wat wij doen voor zorgprofessionals. Of neem contact op Ine Woudstra, relatiebeheerder, iwoudstra@bartimeus.nl of mobiel 06 - 413 520 36.

 

Nieuws

Inzet van technologie: appeltje eitje?!

Mensen met een visuele en verstandelijke beperking kun je zo veel meer beleving en zelfstandigheid bieden met producten die in elke elektronicashop te koop zijn! Bartiméus laat het donderdag zien op het jaarlijkse EMB-congres voor ouders en begeleiders van mensen met een ernstige meervoudige beperking.
Lees meer

Pilot met online groepscoaching jongeren

Slechtziend of blind zijn. Wat doet dit met je? Hoe werkt dat door in je relaties? En hoe kun je daarbij ondersteund worden? Experts van Bartiméus delen vandaag hun kennis en projecten op een landelijke kennisdag voor onderzoekers en professionals over dit onderwerp. Nieuw is onder meer onze pilot met e-Health voor jongeren. 'Onder begeleiding positieve ervaringen uitwisselen.'
Lees meer