menu Sluit het hoofdmenu

Dossier Innovatie en Technologie

Meer zelfstandigheid door technologie

Zonder begeleiding met de trein naar Amsterdam. Zelf de weg vinden in een ziekenhuis. Eenvoudig? Niet voor VIP's, visually impaired people, of in gewoon Nederlands, mensen met een visuele beperking. Zij hebben ondersteuning nodig om hun leven te leven zoals ze dat zelf willen. Bartiméus is voortdurend op zoek naar technologieën die VIP's daarbij helpen. We maken serieus werk van het ophalen van zoveel mogelijk ideeën en het ontwikkelen van hulpmiddelen. Hoe en waar we dat doen? Met ons programma ICT4VIP, in onze eigen innovatieve werkplaats FabLab én met eHealth, onze digitale dienstverlening. Samen vormen ze het innovatieve hart van Bartiméus.

De Virtuele geleidelijn appICT4VIP

In 2014 is ICT4VIP gestart, een programma waaraan een team van deskundigen uit verschillende vakgebieden meewerkt. Zij zoeken, vinden en perfectioneren technologieën die VIP's ondersteunen in het leven van alledag. Het resultaat? Prachtige projecten en handige hulpmiddelen die het VIP's mogelijk maken het maximale uit het leven te halen. Mooi voorbeeld daarvan? De virtuele geleidelijn, een prototype van een navigatie-app op de smartphone waar we supertrots op zijn.

FabLab

Speciaal voor VIP's met een verstandelijke beperking is in 2008 in Doorn het FabLab opgericht. Cliënten en hun begeleiders die op zoek zijn naar ondersteuning, kunnen hier gewoon binnen lopen. Op de schappen van dit 'proeflokaal' liggen slimme technologische hulpmiddelen die kunnen bijdragen aan meer zelfstandigheid en zelfredzaamheid. En ligt het er niet? Dan probeert het team van FabLab het te vinden of - op basis van bestaande technologieën - te maken. 

eHealth

Voor onze doelgroep, maar ook voor onze organisatie zelf zoeken we naar vernieuwing en verbetering. Vorig jaar zijn we met de digitale dienstverlening eHealth gestart. VIP's kunnen op deze manier sneller en eenvoudiger in contact komen met begeleiders en professionals, maar ook online allerlei trainingen volgen. 

Contact

Bent u zorgprofessional en wilt u hulp en advies bij het inzetten van technologie voor uw cliënt(en)? Lees dan meer over wat wij doen voor zorgprofessionals. Of neem contact op Ine Woudstra, relatiebeheerder, iwoudstra@bartimeus.nl of mobiel 06 - 413 520 36.

 

Nieuws

Bartiméus over spraakgestuurde applicaties op Open Voice

Afgelopen dinsdag gaf onze collega Emma Heitbrink een presentatie tijdens het event ‘Open Voice’ in Amsterdam. Een event over spraakinterfaces waarbij kennis delen, updates geven en nieuwe toepassingen laten zien centraal staan. ‘Een mooie gelegenheid om onze expertise en kennis over nieuwe technologieën in combinatie met een visuele beperking te delen.'
Lees meer

Vijf innovatieve producten die cliënt sterker maken

Hoe kunnen zorgorganisaties het beste gebruikmaken van technologie in de zorg? Maaike Meerlo van Bartiméus, werkt in het innovatie FabLab, waar ze samen met cliënten technologische oplossingen zoekt om hen zo zelfstandig mogelijk te maken. Ze tipt vijf innovatieve consumentenproducten die veel verschil kunnen maken, ook als je een beperking hebt. Dit artikel is recent verschenen in het magazine Connectief van CNV Zorg & Welzijn.
Lees meer