menu Sluit het hoofdmenu

Dossier Innovatie en Technologie

Innovatieve projecten

Het team van ICT4VIP haalt binnen drie grote thema's nieuwe ontwikkelingen op: bewegen en navigeren, in en om huis en sociale interactie. Welke nieuwe technologieën zijn er? Kunnen ze worden ingezet voor mensen met een visuele beperking? Wat levert het hen op? ICT4VIP start regelmatig projecten om nieuwe technologieën te onderzoeken en te testen. Soms zijn die meteen inzetbaar. Soms ook zijn aanpassingen nodig om de technologie geschikt te maken voor blinden en slechtzienden.  

Virtuele geleidelijn-app

ICT4VIP ontwikkelt samen met navigatie-expert Geodan de virtuele geleidelijn-app. Met deze innovatieve app is het mogelijk binnen een paar minuten een virtuele geleidelijn te maken waarmee blinden en slechtzienden tot op de centimeter nauwkeurig kunnen navigeren in een voor hen onbekend gebouw. Een plattegrond van het gebouw of externe apparatuur zoals bluetooth-bakens zijn niet nodig. Kern van de virtuele geleidelijn is de Google Tango technologie, beschikbaar op de Lenovo Phab 2 Pro smartphone. Daarmee kan razendsnel een 3D-model van de omgeving worden gemaakt en de plek in de ruimte worden bepaald. Op basis daarvan wordt de route voor de gebruiker uitgestippeld. Die wordt door trillingen en geluid in de juiste looprichting geleid. De app is nog in ontwikkeling, maar de resultaten van de testen tot nu toe zijn heel positief. Dus deze app? Die komt er wel.

Meer weten? Neem dan contact op met Paul de Nooij: pdenooij@bartimeus.nl

Lichtgordijn voor meer beweging

Dit slimme lichtgordijn zet mensen met een visuele en verstandelijke beperking aan tot bewegen. ICT4VIP ontwikkelde dit gordijn met behulp van kinect-technologie. Bewegingen die gebruikers maken voor een beeldscherm, worden beloond met licht-, kleur- en geluideffecten in het 'gordijn'. En dat stimuleert ze nóg meer te bewegen. Bartiméus heeft twee lichtgordijnen in huis. Eén heeft een vaste plek in De Bies, het centrum voor sport en bewegen van Bartiméus. Het andere lichtgordijn kan op verzoek worden opgebouwd in een woning, een gymzaal of tijdens een evenement.

Enthousiast? Neem dan contact op met Maaike Meerlo: mmeerlo@bartimeus.nl

Slimme deurbel

Een doofblinde jongen uit Zwolle zette ICT4VIP op het spoor van dit handige hulpmiddel. Een simpele vraag - ik wil als doofblinde graag weten wie er voor mijn deur staat - was de start van het slimme deurbel-project. Voor deze innovatieve deurbel wordt gebruik gemaakt van scan-technologie. De vingerafdruk van de 'aanbeller' wordt gescand, waarna een bijpassend trilsignaal naar de smartphone  van de doofblinde bewoner wordt gestuurd. Zo weet hij wie er voor deur staat. Twee lange trillingen? 'Dat is mijn moeder.' Drie keer trillen? 'Daar is de postbode.' ICT4VIP heeft de deurbel verder ontwikkeld met studenten van de Hogeschool van Amsterdam.

TimeBuzz-app

Deze app is speciaal gemaakt voor mensen met een visuele beperking. Ze kunnen met deze app de tijd voelen via trilingen van de Taptic Engine (trilmotor) op een Apple Watch. De tijd wordt vertaald in korte en lange trillingen. Eerst worden de uren en vervolgens de minuten gebuzzed; volgens een patroon dat de gebruiker zelf kan instellen. Voor deze app is gebruik gemaakt van reeds bestaande technologie, namelijk de trilfunctie van de Apple Watch die een voelbaar signaal geeft, bijvoorbeeld als er een bericht binnenkomt. Dit is verder ontwikkeld door ICT4VIP in samenwerking met Koninklijke Visio.

Meer weten over de Time Buzz-app? Neem dan contact op met Paul de Nooij: pdnooij@bartimeus.nl

Ikbenonline.com

Deze website maakt het mensen met een visuele én verstandelijke beperking mogelijk zelf te mailen, te chatten en muziek te luisteren. Ze kunnen door middel van een heel eenvoudig en duidelijk toetsenbord en spraakondersteuning berichten versturen en met vrienden in contact komen. Met slechts twee toetsen, tab en enter, kan het hele menu worden bekeken en kunnen audio-berichten worden verstuurd. De website is mede-ontwikkeld door Bartiméus.    

Wilt u weten welke projecten ICT4VIP nog meer start of heeft u een idee voor een project? Neem dan contact op met:  

Hans Scholten
Programmamanager ICT4VIP
hscholten@bartimeus.nl