menu Sluit het hoofdmenu

Dossier Hulpmiddelen en aanpassingen

Hulpmiddelen om te bewegen voor kinderen met een meervoudige en visuele beperking

Regelmatig bewegen is voor ieder kind belangrijk. Ook voor kleuters met een visuele of meervoudige beperking. Jonge kinderen rennen en vliegen in het rond. Ze klimmen. Klauteren. Gaan zelf zitten en staan weer op. Terwijl ze de wereld ontdekken krijgen ze een onvoorstelbare hoeveelheid beweging. Dat heeft allemaal positieve neveneffecten. Voor kinderen met een beperking is bewegen een stuk lastiger, maar absoluut net zo belangrijk.

Ontwikkeling stimuleren

Kinderen leren door te bewegen en te ontdekken. Zeker bij meervoudige beperkingen in combinatie met een visuele beperking heeft dit gevolgen voor de ontwikkeling. Door te bewegen kan een kind de wereld letterlijk zelf ontdekken. 

Darmen

Afwisselend bewegen helpt de darmen. Veel kinderen met een meervoudige beperking hebben last van verstoppingen die voor veel pijn kunnen zorgen. Bewegen kán er aan bijdragen om die klachten te verminderen.

Heupontwikkeling

Problemen met de heupen zijn veelvoorkomende complicaties bij kinderen die niet leren lopen. Normaal slijt het heupbot als het ware door de druk van het lopen in de kom. Als dat niet gebeurt is de kans dat de heup in afwijkende vorm of zelfs buiten de kom gaat groter.

Hulpmiddelen om zelf te bewegen voor meervoudig gehandicapte kinderen

Ferre is een vrolijke meervoudig gehandicapte jongen van 5 jaar. Hij gaat naar de Bosschool van Bartiméus. Ferre heeft verschillende hulpmiddelen waardoor hij zelf kan bewegen:

Ferre in hulpmiddel Trippel voor een keukenkastje

 

Trippel: De trippel is een soort rolstoel waarbij een kind zelf met de voeten bij de grond kan en zo kan voortbewegen. Door de trippel kan Ferre zelf verplaatsen en traint hij zijn onderbeenspieren en handfunctie als hij van richting verandert.

 

 

Ferre in de caddy aan het wandelen

 

Caddy: De  Caddy is een loophulpmiddel waar kinderen door de juiste ondersteuning toch zelf kunnen stappen en lopen. Ferre kan hierdoor staan en vanuit die positie lopend verplaatsen terwijl zijn romp de nodige steun krijgt om dit te kunnen doen.

 

 

Ferre in het activiteitenvest

 

Het activiteitenvest wordt vastgemaakt aan de plafondlift. Hierdoor kan Ferre zelfstandig lopen en ook rondjes draaien. Doordat hij in het vest hangt kunnen zijn armen en benen vrij bewegen. Hij draagt aan zijn voeten KEVO's (Knie Enkel Voet Orthese) dit zijn kunsstof kokers om het bovenbeen, de knie en de voeten en deze geven extra ondersteuning bij het staan. 

 

Ferre in de rolstoel

 

Rolstoel: Om zelfstandig te verplaatsen. Ferre kan zelf met zijn armen en handen de rolstoel voortbewegen.

 

 

Ferre op de fiets

 

Fiets: Door zelf te fietsen bouwt Ferre spierkracht op en leert hij sturen. Ferre heeft zelf een fiets maar moet daarbij wel geduwd worden en deze fiets is aan de kleine kant.

 

 

Ferre op de tandemfiets

Deze tandemfiets hopen de ouders van Ferre binnenkort in bruikleen te krijgen van hun gemeente. Een belangrijke voorziening omdat Ferre kan meetrappen, zelf kan trappen maar ook even kan uitrusten. Hij kan daarmee spierkracht en spierbalans opbouwen en daarmee worden hopelijk operaties in de toekomst voorkomen. De tandemfiets is een veelgebruikt hulpmiddel bij kinderen met een visuele beperking omdat zij op deze manier niet zelf hoeven te kijken en te sturen maar wel kunnen fietsen.

Op school staat er nog een statafel die van zitpositie naar staan gezet kan worden. Ferre oefent daarmee het staan zelf en traint daarmee zijn beenspieren en rompbalans. Maar tegelijk leert en ervaart hij hoe het is om van zitten naar staan te komen en weer terug. Wat later zijn dagelijks verzorging met gebruik van een tillift makkelijker zal maken.

Overige hulpmiddelen

Naast hulpmiddelen om te bewegen zijn er ook nog andere hulpmiddelen bijvoorbeeld rondom het zicht (brillen, vergrootglazen, brailleregels) maar ook spraakcomputers. Wilt u meer weten of een hulpmiddel toevoegen dat voor u of uw kind belangrijk is? Laat het ons weten via het vragenformulier op deze pagina.

Lees meer over Ferre

Nieuwsgierig geworden naar hoe ze bij Ferre thuis omgaan met alle hulpmiddelen en waarom dit zo belangrijk voor hem is? Lees dan ook het interview met de moeder van Ferre.

Of lees de tips om meer te bewegen met een meervoudige beperking in het dossier 'Sport en Bewegen'.

Nieuws

Nu ook salsadansen voor blinden en slechtzienden in Utrecht

Salsa is een dansstijl vol passie, ritme en gevoel, maar als je niet of slecht kunt zien lijkt dat natuurlijk onmogelijk. Niet dus! Met ‘Blinde liefde voor Salsa’ maakt Annemarie Nodelijk deze passievolle dansvorm nu ook toegankelijk voor mensen met een visuele beperking. Kom naar de eerste les op maandag 18 maart op de nieuwe danslocatie bij Seats2Meet Meetingplaza in Utrecht. Kom en dans gezellig mee!
Lees meer

Nieuw pleidooi voor landelijke voetbalcompetitie voor blinden

België heeft er een, Duitsland heeft er een, Frankrijk heeft er een, maar Nederland nog niet: een nationaal team blindenvoetbal. Als het aan Gehandicaptensport Nederland ligt, komt daar zo snel mogelijk verandering in. De sportbond benadert sinds deze week Nederlandse profclubs om te vragen of ze hun eigen teams willen opzetten voor een Nederlandse competitie blindenvoetbal.
Lees meer

Agenda-items

Ouder- en kindtraining 'Veilig deelnemen aan het verkeer op de fiets' (september 2019)

vindt plaats op vrijdag 27 september 2019 Een training gericht op fietsvaardigheden en het veilig fietsen in het verkeer. Voor slechtziende kinderen in de leeftijd van 8-11 jaar (groep 5-6-7).
Lees meer

Kindtraining 'Sport en Spel'

vindt plaats op zaterdag 12 oktober 2019 Een training gericht op sport, spel, motorische ontwikkeling en samenspel. Voor slechtziende en blinde kinderen in de leeftijd 9-11 jaar (groep 6,7,8).
Lees meer

Publicaties

Met het oog op meedoen

Dit boek gaat over mensen voor wie door een combinatie van een visuele en verstandelijke beperking, ‘meedoen in de samenleving’ een bijzondere opgave is. Het heeft tot doel om kennis te delen en...Bestellen

Oog voor de bal

Dit boek gaat over balvaardigheden. Wanneer een kind met een visuele beperking met een bal wil gaan spelen, kunnen er allerlei vragen naar boven komen. Op welke afstand kan hij de bal zien, welke...Bestellen

Ervaringsverhalen

In Parijs 2024 staat hij er

Hoe belangrijk de sociale omgeving is voor het plezier van een kind in sport, toont het verhaal van de slechtziende Bo van den Brink (14). Zijn talent openbaarde zich bij Bartiméus op school, maar elke dag op en neer reizen vanuit zijn woonplaats Harderwijk kostte te veel energie. Dichtbij zijn familie en vrienden bloeit hij nu verder op. NOC*NSF stoomt hem klaar voor de paralympische triatlon.
Lees meer

Ellen haar passie is abseilen

Het is niet de eerste sport waaraan je denkt als je Ellen spreekt: abseilen. Ellen Zieleman heeft al vanaf haar geboorte een visuele beperking. Een van de dingen waar zij heel veel plezier aan beleeft is abseilen. En dan het liefste van de Euromast
Lees meer