menu Sluit het hoofdmenu

Dossier Hulpmiddelen en aanpassingen

Hulpmiddelen om te bewegen voor kinderen met een meervoudige en visuele beperking

Regelmatig bewegen is voor ieder kind belangrijk. Ook voor kleuters met een visuele of meervoudige beperking. Jonge kinderen rennen en vliegen in het rond. Ze klimmen. Klauteren. Gaan zelf zitten en staan weer op. Terwijl ze de wereld ontdekken krijgen ze een onvoorstelbare hoeveelheid beweging. Dat heeft allemaal positieve neveneffecten. Voor kinderen met een beperking is bewegen een stuk lastiger, maar absoluut net zo belangrijk.

Ontwikkeling stimuleren

Kinderen leren door te bewegen en te ontdekken. Zeker bij meervoudige beperkingen in combinatie met een visuele beperking heeft dit gevolgen voor de ontwikkeling. Door te bewegen kan een kind de wereld letterlijk zelf ontdekken. 

Darmen

Afwisselend bewegen helpt de darmen. Veel kinderen met een meervoudige beperking hebben last van verstoppingen die voor veel pijn kunnen zorgen. Bewegen kán er aan bijdragen om die klachten te verminderen.

Heupontwikkeling

Problemen met de heupen zijn veelvoorkomende complicaties bij kinderen die niet leren lopen. Normaal slijt het heupbot als het ware door de druk van het lopen in de kom. Als dat niet gebeurt is de kans dat de heup in afwijkende vorm of zelfs buiten de kom gaat groter.

Hulpmiddelen om zelf te bewegen voor meervoudig gehandicapte kinderen

Ferre is een vrolijke meervoudig gehandicapte jongen van 5 jaar. Hij gaat naar de Bosschool van Bartiméus. Ferre heeft verschillende hulpmiddelen waardoor hij zelf kan bewegen:

Ferre in hulpmiddel Trippel voor een keukenkastje

 

Trippel: De trippel is een soort rolstoel waarbij een kind zelf met de voeten bij de grond kan en zo kan voortbewegen. Door de trippel kan Ferre zelf verplaatsen en traint hij zijn onderbeenspieren en handfunctie als hij van richting verandert.

 

 

Ferre in de caddy aan het wandelen

 

Caddy: De  Caddy is een loophulpmiddel waar kinderen door de juiste ondersteuning toch zelf kunnen stappen en lopen. Ferre kan hierdoor staan en vanuit die positie lopend verplaatsen terwijl zijn romp de nodige steun krijgt om dit te kunnen doen.

 

 

Ferre in het activiteitenvest

 

Het activiteitenvest wordt vastgemaakt aan de plafondlift. Hierdoor kan Ferre zelfstandig lopen en ook rondjes draaien. Doordat hij in het vest hangt kunnen zijn armen en benen vrij bewegen. Hij draagt aan zijn voeten KEVO's (Knie Enkel Voet Orthese) dit zijn kunsstof kokers om het bovenbeen, de knie en de voeten en deze geven extra ondersteuning bij het staan. 

 

Ferre in de rolstoel

 

Rolstoel: Om zelfstandig te verplaatsen. Ferre kan zelf met zijn armen en handen de rolstoel voortbewegen.

 

 

Ferre op de fiets

 

Fiets: Door zelf te fietsen bouwt Ferre spierkracht op en leert hij sturen. Ferre heeft zelf een fiets maar moet daarbij wel geduwd worden en deze fiets is aan de kleine kant.

 

 

Ferre op de tandemfiets

Deze tandemfiets hopen de ouders van Ferre binnenkort in bruikleen te krijgen van hun gemeente. Een belangrijke voorziening omdat Ferre kan meetrappen, zelf kan trappen maar ook even kan uitrusten. Hij kan daarmee spierkracht en spierbalans opbouwen en daarmee worden hopelijk operaties in de toekomst voorkomen. De tandemfiets is een veelgebruikt hulpmiddel bij kinderen met een visuele beperking omdat zij op deze manier niet zelf hoeven te kijken en te sturen maar wel kunnen fietsen.

Op school staat er nog een statafel die van zitpositie naar staan gezet kan worden. Ferre oefent daarmee het staan zelf en traint daarmee zijn beenspieren en rompbalans. Maar tegelijk leert en ervaart hij hoe het is om van zitten naar staan te komen en weer terug. Wat later zijn dagelijks verzorging met gebruik van een tillift makkelijker zal maken.

Overige hulpmiddelen

Naast hulpmiddelen om te bewegen zijn er ook nog andere hulpmiddelen bijvoorbeeld rondom het zicht (brillen, vergrootglazen, brailleregels) maar ook spraakcomputers. Wilt u meer weten of een hulpmiddel toevoegen dat voor u of uw kind belangrijk is? Laat het ons weten via het vragenformulier op deze pagina.

Lees meer over Ferre

Nieuwsgierig geworden naar hoe ze bij Ferre thuis omgaan met alle hulpmiddelen en waarom dit zo belangrijk voor hem is? Lees dan ook het interview met de moeder van Ferre.

Of lees de tips om meer te bewegen met een meervoudige beperking in het dossier 'Sport en Bewegen'.

Nieuws

Sporten met een visuele beperking én volgens de coronaregels

Sporten met een visuele beperking is niet altijd makkelijk. En de coronaregels zorgen voor extra hindernissen. Maar dat betekent niet dat je het sporten hoeft op te geven. Als je geen klachten hebt die op corona kunnen wijzen, kan je met de adviezen van Zichtbaar Sportief goed en veilig sporten. Sport je bij een club of vereniging? Deel het advies daar dan.
Lees meer

Intentieverklaring Zichtbaar Sportief ondertekend

De sportparticipatie van mensen met een visuele beperking blijft nog achter bij die van mensen zonder beperking. Daar moet iets aan gebeuren! De Oogvereniging, Bartiméus, Visio, NOC*NSF en Gehandicaptensport Nederland slaan de handen ineen om het mogelijk te maken dat sport en bewegen voor iedereen toegankelijk is, in zijn of haar eigen omgeving en onder deskundige begeleiding. De samenwerking krijgt vorm onder de titel Zichtbaar Sportief.
Lees meer

Agenda-items

Ouder en kindtraining Speel de bal

vindt plaats op zaterdag 14 mei 2022 Een training gericht op de motorische ontwikkeling in het kader van balvaardigheid. Voor ouders en hun slechtziende kind uit groep 1 en 2.
Lees meer

Ouder- en kindtraining 'Fietsen'

vindt plaats op maandag 16 mei 2022 Een training gericht op de motorische ontwikkeling in het kader van leren fietsen. Voor ouders en hun slechtziende kind in de leeftijd van 4 tot 6 jaar (groep 1 - 2).
Lees meer

Publicaties

Book: Not on purpose

The experiences of Harry, a boy with albinism

Harry is an adventurous boy. Just like all the other kids in his class. Seeing him with his friends, you wouldn’t think there was anything...Bestellen

Boek: Met het oog op meedoen

Dit boek gaat over mensen voor wie door een combinatie van een visuele en verstandelijke beperking, ‘meedoen in de samenleving’ een bijzondere opgave is. Het heeft tot doel om kennis te delen en...Bestellen

Ervaringsverhalen

In Parijs 2024 staat hij er

Hoe belangrijk de sociale omgeving is voor het plezier van een kind in sport, toont het verhaal van de slechtziende Bo van den Brink (14). Zijn talent openbaarde zich bij Bartiméus op school, maar elke dag op en neer reizen vanuit zijn woonplaats Harderwijk kostte te veel energie. Dichtbij zijn familie en vrienden bloeit hij nu verder op. NOC*NSF stoomt hem klaar voor de paralympische triatlon.
Lees meer

Ellen haar passie is abseilen

Het is niet de eerste sport waaraan je denkt als je Ellen spreekt: abseilen. Ellen Zieleman heeft al vanaf haar geboorte een visuele beperking. Een van de dingen waar zij heel veel plezier aan beleeft is abseilen. En dan het liefste van de Euromast
Lees meer