Hulpmiddelen en aanpassingen
Voor mensen met een visuele beperking zijn veel verschillende hulpmiddelen beschikbaar. Naast braille, bril en blindengeleidestok is er tegenwoordig zo veel meer. Vaak zijn het reguliere producten die een bijdrage leveren aan zelfredzaamheid als je blind of slechtziend bent. Soms zijn de hulpmiddelen speciaal ontworpen. Bartiméus doet dat bijvoorbeeld voor mensen met een visuele en verstandelijke beperking, voor wie helaas nog weinig technologische oplossingen beschikbaar zijn op de markt. Het belangrijkste is dat een hulpmiddel of aanpassing een oplossing biedt voor uw hulpvraag. Wij helpen u daar graag bij.
Braille
Het was in 19de eeuw dat Louis Braille het 'blindenschrift' ontwikkelde. Bijna 200 jaar later gebruiken we de brailletaal nog steeds voor het lezen, ontwikkelen van taalbegrip, communicatie, rekenen of muziek maken. Al dan niet in combinatie met auditieve en technologische hulpmiddelen. Zowel jonge kinderen als mensen die op latere leeftijd hun gezichtsvermogen verliezen hebben er baat bij. Bartiméus ontwikkelt nog steeds nieuwe methodes om het leren van braille zo leuk en makkelijk mogelijk te maken. Lees meer over braille onderzoek en hulpmiddelen.
Low vision
De afgelopen jaren hebben we veel wetenschappelijk onderzoek gedaan naar hulpmiddelen en trainingen in verschillende ontwikkelingsfases (visueel, motorisch en cognitief) van slechtziende kinderen. Met deze kennis kunnen we kinderen en hun ouders nu optimaal ondersteunen.
Digitale hulpmiddelen
Een leven zonder digitale componenten is heden ten dagen bijna niet meer denkbaar. Bij een visuele beperking kan men behoefte hebben aan hulp in het omgaan met bijvoorbeeld de computer, smartphone of tablet. Mogelijk wilt u ook meer inzicht in de extra mogelijkheden die digitale hulpmiddelen kunnen bieden. Veel tablets of mobiele telefoons hebben mogelijkheden om de toegankelijkheid te verbeteren door het instellen van kleuren of lettergrootte. Voorbeelden hiervan zijn de brailleleesregel, vergrotingen of apps die u helpen uw weg te vinden, kleuren te benoemen of teksten voorlezen. Ook zijn er vele handige app’s beschikbaar ter ondersteuning, kijk hiervoor op de pagina Handig om te weten.
De iPhone en de iPad bieden veel mogelijkheden voor blinde en slechtziende mensen. Het zijn computers die u makkelijk bij u draagt. Met de juiste instellingen en 'apps' (programma's) kunt u er van alles mee doen: er zijn talloze apps te downloaden met even zo veel handige functies. Grote voordeel is dat deze apparaten gebruiksvriendelijk (toegankelijk) zijn voor mensen met een visuele beperking. Zo kunt u gebruikmaken van vergroting (de Zoom-functie) en is het mogelijk om kleuren aan te passen of grijstinten in te stellen voor meer contrast. Daarnaast bieden de toestellen spraakinvoer (de dicteerfunctie) en spraakuitvoer; een voice-over spreekt alles uit wat u aanraakt of met gebaren langsgaat, of leest een tekst helemaal voor. Lees hier alles meer tips over computers, telefoons en tablets voor mensen met een visuele beperking.
Communicatiehulpmiddelen
Als het moeilijk is om (langere tijd) te lezen, boodschappen te noteren of informatie te krijgen via media zijn er verschillende visuele, auditieve en tactiele hulpmiddelen. U kunt hierbij denken aan een leesloep, daisyspeler, gesproken boek of de Orion Webbox. Braille is ook nog steeds een belangrijk communicatiemiddel. Na een onderzoek naar de mogelijkheden bieden we u advies over het meest geschikte communicatiehulpmiddel. Bartiméus biedt training en ondersteuning in het dagelijks gebruik.
Hulpmiddelen voor in het onderwijs
Bartiméus biedt onderwijs en onderwijsbegeleiding aan slechtziende en blinde kinderen. Daar hoort ook advies over hulpmiddelen bij. Verder is er over dit onderwerp veel informatie te vinden op de website van EduVip. EduVip biedt digitale ondersteuning aan het onderwijs van leerlingen en studenten met een visuele beperking, zowel binnen het speciaal onderwijs als binnen het regulier onderwijs. EduVip is een initiatief van Bartiméus en Visio.
Hulpmiddelen om uw mobiliteit te vergroten
Er zijn verschillende hulpmiddelen die ervoor zorgen dat u veiliger en veratnwoorder kunt deelnemen aan het verkeer. Denk bijvoorbeeld aan een taststok, blindegeleidehond en elektronische navigatiemiddelen. En wie weet is een scootmobiel toch nog mogelijk, ook als u slechtziend en wat ouder of slecht ter been bent.
Aanpassingen in verlichting en inrichting
Verlichting en inrichting zijn belangrijk voor mensen met een visuele beperking. Een deskundig advies draagt bij aan een optimale waarneming in uw woon- of werksituatie. Het gaat hier om zaken als specifieke verlichting voor bij activiteiten als bijvoorbeeld koken of lezen, het voorkomen van lichthinder en het gebruik van contrasten. Bartiméus is hierin gespecialiseerd. Lees meer over lichtbelevingsonderzoek, de expertise en begeleiding die we bieden.
Vragen of contact?
Meer informatie over verlichting of inrichting of hulpmiddelen in het algemeen, neem gerust contact op. Als uit onderzoek blijkt dat een hulpmiddel zinvol voor u is, beslist u zelf of u het wilt aanschaffen of niet. Een hulpmiddel moet u namelijk zelf kopen. Onze medewerkers kunnen u natuurlijk wel verder helpen bij het vinden van de juiste leverancier(s). Neem voor meer informatie contact op met de Bartiméus Infolijn: 088 - 88 99 888.