menu Sluit het hoofdmenu

Dossier Ouderschap met een visuele beperking

Ervaringen ouders

Lees en beluister hier de verhalen van ouders over hun leven met een visuele beperking. Over het krijgen van kinderen, het ouderschap, de vragen én begeleiding die werkt. 

Ervaringen delen van ouders met een visuele beperking helpt andere ouders weer in hun dagelijks leven. Begeleiders en professionals kunnen de ervaringsverhalen gebruiken in de ondersteuning. 

Serie ervaringsverhalen: spreken is goud

moeder met geleidestok en kind bij het zebrapad om over te stekenMargreet de Vries, maatschappelijk werker, deelt haar ervaringen in twee persoonlijke verhalen. Een verhaal over ‘goed ouderschap’ en het andere over ‘de invloed van een visuele beperking bij een ouder op kinderen’. De belangrijkste tip van Margreet: ga moeilijke emotionele gesprekken niet uit de weg. En zoek zo nodig ondersteuning daarbij.  Lees de verhalen. www.bartimeus.nl/sprekenisgoud

Ervaringen luisteren via deze podcasts

Maatschappelijk begeleider Marion van der Valk sprak met meerdere ouders. Over hun rol als ouder, over hun ervaringen én over hun ervaringen met professionals en wat daar beter kan.. Luister naar deze verhalen via de twee bijgaande podcasts. Een aanrader om te luisteren voor mensen die zelf een visuele beperking hebben en het leuk vinden om over ouderschap te horen. Maar zeker ook voor iedereen daar omheen.

Podcast over moeder worden

Willemijn Kloosterman vertelt hoe haar omgeving reageerde toen zij vertelde moeder te worden. Welke reacties kwamen er? En welke rol speelt de visuele beperking in de dagelijkse praktijk als moeder? Ook heeft ze een tip voor andere ouders en vertelt ze wat de omgeving en begeleiders hierin kunnen betekenen.

Podcast: vader met een visuele beperking

In deze aflevering vertelt Lars Lommers over het ouderschap met een visuele beperking. Welke vragen stelde Lars zichzelf voordat hij vader werd? En hoe ervaart hij het vaderschap nu in de praktijk? Lars vertelt ook over de ondersteuning die hij kreeg van een ambulant begeleider van Bartiméus. En over de vragen die hij vooraf niet had voorzien maar die hij wel tegenkwam.

Wilt u reageren, heeft u vragen of zelf een ervaring die u wilt delen? Bel ons of stuur een e-mail naar info@bartimeus.nl

 

 

 

 

Nieuws

Digitale hulpmiddelen voor mensen met een visuele en verstandelijke beperking - gratis webinar

Een workshop over hoe digitale en technologische mogelijkheden ingezet kunnen worden bij het contact met uw kind, broer, zus of verwant met een visuele en verstandelijke beperking.
Lees meer

Gratis webinar over digitale hulpmiddelen die helpen bij het maken van contact met mensen met een visuele en verstandelijke beperking

Een workshop over hoe digitale en technologische mogelijkheden ingezet kunnen worden bij het contact met uw kind, broer, zus of verwant met een visuele en verstandelijke beperking.
Lees meer

Ervaringsverhalen

Zwijgen is zilver. Spreken is goud.

Margreet de Vries is maatschappelijk werker bij Bartiméus. Zij spreekt geregeld ouders met een visuele beperking (VIP-ouders) en hun kinderen. Meestal zijn dit ouders met verworven (niet aangeboren) slechtziendheid in een revalidatietraject. Van een aantal is de oogaandoening progressief en gaat het zicht tijdens de revalidatie achteruit.
Lees meer