menu Sluit het hoofdmenu

Dossier Computers, telefoons & tablets

Computers, telefoons & tablets

Smartphones, tablets en laptops: ze zijn niet meer weg te denken in onze maatschappij. Ook voor mensen die slechtziend of blind zijn, bieden ze mogelijkheden. Veel apparaten hebben al toegankelijkheid opties in zich, zoals vergroting, kleurschema's, spraak in- en uitvoer.  Apps, programma's op je telefoon, kunnen ook als hulpmiddel worden ingezet voor dagelijks gebruik.

Bartimeús krijgt regelmatig vragen over het gebruik van computers, laptops, smartphones en tablets. En adviseert hier ook over.

  • Ik kan niet meer zien wat er op mijn computerscherm staat. Wat heb ik voor mogelijkheden?
  • Welke mobiele telefoon kun je gebruiken als je slechtziend bent?
  • Welke apps zijn handig als je slechtziend of blind bent?
  • De familie gebruikt WhatsApp omdat het makkelijk is, kan ik dat ook?
  • Hoe kan ik informatie opzoeken op het internet?
  • Ik heb problemen met het lezen van mijn post?

Voor het toepassen in het dagelijks gebruik is het vaak nodig om dit te trainen. Bartiméus kan je hierbij helpen en verzorgt ook trainingen computervaardigheden.

Praktische tips voor mensen met een visuele beperking voor de iphone, ipad en ipod

Praktische tips voor mensen met een visuele beperking en Android telefoons

Nieuws

Rijksoverheid en Bartiméus gaan voor digitale toegankelijkheid overheid

Donderdag 30 augustus is staatssecretaris Knops van Binnenlandse Zaken en Koninkrijksrelaties (BZK) op werkbezoek geweest bij Bartiméus in Zeist. De staatssecretaris wilde nieuwe inzichten opdoen op het gebied van digitale (web)toegankelijkheid. Knops: 'Juist voor de overheid is het belangrijk dat de informatie beschikbaar en bereikbaar is voor iedereen. Als Rijk doen we daar ons best voor en ik roep alle mede overheidsorganisaties en gemeenten op daarin mee te doen.'
Lees meer

Negen tips om uw computer en smartphone te gebruiken

Op hoge leeftijd kan uw zicht verslechteren, waardoor het moeilijker is om een computer, tablet of smartphone te gebruiken. Gelukkig zijn er allerlei instellingen, tips en hulpmiddelen die u kunnen helpen om tóch gebruik te maken van het ‘platte beeldscherm’. Voor Alleszelf.nl zette onze computeradviseur Angela Fekken de belangrijkste op een rij.
Lees meer