menu Sluit het hoofdmenu

Dossier Innovatie en Technologie

Computers, telefoons & tablets

Smartphones, tablets en laptops: ze zijn niet meer weg te denken in onze maatschappij. Ook voor mensen die slechtziend of blind zijn, bieden ze mogelijkheden. Veel apparaten hebben al toegankelijkheid opties in zich, zoals vergroting, kleurschema's, spraak in- en uitvoer.  Apps, programma's op je telefoon, kunnen ook als hulpmiddel worden ingezet voor dagelijks gebruik.

Bartiméus krijgt regelmatig vragen over het gebruik van computers, laptops, smartphones en tablets. En adviseert hier ook over.

  • Ik kan niet meer zien wat er op mijn computerscherm staat. Wat heb ik voor mogelijkheden?
  • Welke mobiele telefoon kun je gebruiken als je slechtziend bent?
  • Welke apps zijn handig als je slechtziend of blind bent?
  • De familie gebruikt WhatsApp omdat het makkelijk is, kan ik dat ook?
  • Hoe kan ik informatie opzoeken op het internet?
  • Ik heb problemen met het lezen van mijn post?

Voor het toepassen in het dagelijks gebruik is het vaak nodig om dit te trainen. Bartiméus kan je hierbij helpen en verzorgt ook trainingen computervaardigheden.

Tips

Praktische tips voor mensen met een visuele beperking voor de iphone, ipad en ipod

Praktische tips voor mensen met een visuele beperking en Android telefoons

Podcast

App OVInfo

 

Nieuws

Toegankelijkheidsfuncties in Windows 10

Veel elektronische apparaten krijgen te maken met updates. Een gegeven waar we niet onderuit komen. Het belangrijkste doel van de updates is het verbeteren van de beveiliging of het repareren van functies. Wim van Reenen en Angela Fekken-Prando volgen met hun vakgroep vanuit Bartiméus de laatste updates en in het bijzonder ook de digitale toegankelijkheid van updates. Onderstaand delen ze enkele handige tips waarmee u als computergebruiker kunt experimenteren.
Lees meer

VodafoneZiggo heeft oog voor blinden

Als je blind of slechtziend bent, is het vaak lastig om via websites en apps informatie te vinden. Om toch ook voor deze doelgroepen goed vindbaar te zijn, verplaatste VodafoneZiggo zich in hun positie. Met als doel beter bereikbaar zijn voor mensen met een visuele beperking. Bartiméus juicht dit van harte toe en deelt graag haar kennis. 'Wij willen dat iedereen volwaardig mee kan doen aan de maatschappij.'
Lees meer