Publicatieoverzicht

Spring naar resultaten

Filter publicaties

Boek: Met andere ogen

Met andere ogen is een praktisch handboek met informatie over de omgang en de activiteiten van kinderen met een visuele en verstandelijke beperking. Dit handboek is geschreven voor medewerkers van kindercentra en gaat in op het visueel functioneren van een kind met een verstandelijke beperking en de omgang met het kind. Het geeft ook informatie en advies over aan te bieden activiteiten, inrichting en verlichting van de ruimte. 

Boek: Met andere ogen Bestellen
Voorkant van het boek Met andere ogen

Boek: Aangeboren doofblindheid

Dit boek gaat over leven met aangeboren doofblindheid. Leven met aangeboren doofblindheid is niet gemakkelijk. Je neemt nauwelijks vanzelf informatie op uit de omgeving. Je hebt aanpassingen nodig om te kunnen communiceren met anderen. En het verkrijgen van overzicht over de omgeving is vele malen moeilijker. Daarom vereist doofblindheid een specifieke benadering.

Boek: Aangeboren doofblindheid Bestellen
Voorkant van het boek Aangeboren Doofblindheid

Boek: Blindelings Bewegen

Dit boek gaat over bewegingsonderwijs bij kinderen met een visuele beperking. Op speciale scholen voor leerlingen met een visuele beperking wordt speciaal bewegingsonderwijs gegeven. Dit bewegingsonderwijs is niet zozeer speciaal omdat het zo anders is, maar vooral omdat het specifiek is afgestemd op deze doelgroep en op hun specifieke leervragen. Het is van belang dat de leerkrachten bewegingsonderwijs op reguliere scholen die een blinde of slechtziende leerling in de groep hebben, enige kennis hebben van de implicaties van de beperking van deze leerlingen. 

Boek: Blindelings Bewegen Bestellen
Voorkant van het boek Blindelings bewegen

Boek: CVI Experience (Nederlands)

Dit boek gaat over CVI, een complexe diagnose met veel verschillende uitingsvormen. Het is geschreven als lesmateriaal voor professionals in de zorg en in het onderwijs. De wens van veel ouders of partners om even door de ogen van hun kind of partner te kunnen kijken is niet gemakkelijk te vervullen. Met CVI Experience is geprobeerd om iemand de complexiteit van de verwerking van de visuele informatie te laten ervaren. CVI Experience is opgebouwd rondom alle onderdelen waarin problemen kunnen ontstaan. Goedzienden kunnen per onderdeel ervaren hoe complex het verwerken en interpreteren van...

Boek: CVI Experience (Nederlands) Bestellen
Voorkant van het boek CVI bij volwassenen

Boek: CVI; Begeleiding van kinderen met CVI in de basisschoolleeftijd

Dit boek gaat over CVI. Eén op de drie kinderen die door Bartiméus wordt begeleid heeft een cerebrale visusstoornis (CV). Bij CVI zijn er problemen in de verwerking van visuele prikkels door de hersenen: visuele prikkels komen vertraagd of anders door. De hersenen raken soms overprikkeld door teveel visuele prikkels. Mark (6 jaar) heeft in een drukke supermarkt moeite om zijn favoriete chocoladepasta te vinden te midden van het andere broodbeleg in het schap.

Boek: CVI; Begeleiding van kinderen met CVI in de basisschoolleeftijd Bestellen
Voorkant van het boekje CVI bij kinderen in de basisschoolleeftijd

Boek: Een blinde kleuter op school

Wanneer een leerkracht een blinde of zeer slechtziende kleuter in de klas krijgt, kan er onzekerheid zijn over de juiste aanpak, de mogelijkheden van de school en de mogelijkheden van deze leerling. Er zijn vragen over de begeleiding van een blinde kleuter en vragen over de professionaliteit van de leerkracht zelf. Met dit boek hopen we een antwoord te kunnen geven op deze vragen en onzekerheden.

Boek: Een blinde kleuter op school Bestellen
Voorkant van het boek 'Een blinde kleuter op school'

Boek: Gehechtheid in de praktijk

Werkboek voor iedereen die betrokken is bij de opvoeding van en zorg voor kinderen en volwassenen met een visuele-en-verstandelijke of verstandelijke beperking.

Boek: Gehechtheid in de praktijk Bestellen
Voorkant van het boek 'Gehechtheid in de praktijk', met daarop een vrouw die contact maakt met een kind.

Boek: Gehechtheidstherapie

Praktijkvoorbeelden van Integratieve Therapie voor Gehechtheid en Gedrag bij mensen met een visuele-en-verstandelijke of verstandelijke beperking.

Boek: Gehechtheidstherapie Bestellen
Voorkant van het boek Gehechtheidstherapie

Boek: Het zien van een kind

Dit boek bevat de tekst van de inaugurele rede van Mies Van Genderen voor de leerstoel ‘Diagnostiek van het slechtziende kind’ aan de Universiteit van Utrecht. Aan de orde komen: de ontwikkeling van het oog, de gevolgen als dat niet goed gaat, onderzoek bij kinderen en het kind achter de aandoening. Ook wordt er een doorkijkje gegeven naar wat de toekomst slechtziende kinderen te bieden heeft.

Boek: Het zien van een kind Bestellen
Voorkant van het boek Het zien van een Kind

Boek: Ik zie alles zwart wit

Dit boek geeft een beeld van het leven met een visuele beperking. Iris Stekelenburg-van Halem (1968) is totaal kleurenblind (achromatopsie). Zij ziet alles in grijstinten, heeft last van het licht en een slecht zicht. Zij schrijft columns over haar dagelijks leven met echtgenoot Gerrit (1967), dochter Merel (2002) en zoon Luuk (2004). Iris was leerling bij Bartiméus in Zeist van 1974 tot 1984 en heeft nu een eigen tekst- en redactiebureau in Culemborg. De columns in deze publicatie zijn een greep uit het leven van alledag, geschreven met een vleugje humor. 

Boek: Ik zie alles zwart wit Bestellen
Voorkant van het boek Ik zie alles zwart wit