menu Sluit het hoofdmenu

Ontwikkeling en onderzoek

Om een cliënt met een oogaandoening optimaal te kunnen adviseren en begeleiden, is kennis nodig over de precieze aandoening die de slechtziendheid veroorzaakt. Al jaren verricht Bartiméus daarom diagnostisch onderzoek. Door de aanwezigheid van slechtziende kinderen hebben wij veel kennis opgebouwd over zeldzame en erfelijke oogheelkundige aandoeningen.

Diagnostiek

Onze unieke expertise op dat gebied is gebundeld in de afdeling Diagnostiek, dat twee nauw met elkaar verbonden kernactiviteiten heeft: specialistische diagnostiek en wetenschappelijk onderzoek. Om onze specialistische diagnostiek te blijven ontwikkelen, is wetenschappelijk onderzoek essentieel.  De klinische onderzoekspraktijk leidt tot nieuwe vragen, ideeën en inzichten over oorzaak, behandeling en begeleiding. Bartiméus zet die vragen om in wetenschappelijk onderzoek en innovatie. 

Publicaties

Wilt u alle wetenschappelijke publicaties over CVI zien? Download dan het excel bestand op de pagina wetenschappelijke publicaties en selecteer CVI.

Ook ontwikkelden wij diverse bestelbare publicaties over CVI.

Onderwijs en samenwerking

De medisch specialisten van Bartiméus leveren een bijdrage aan diverse opleidingen en neemt actief deel aan nascholingsprojecten.

Bijdrage aan onderwijs

  • Voor orthoptisten en optometristen aan de Hogeschool Utrecht
  • Voor oogartsen in opleiding op het gebied van elektrofysiologie (LVAO)
  • Opleiding tot AVG-arts (Erasmus MC)
  • Voor revalidatieartsen

Samenwerking

  • RD5000: landelijkse samenwerking van oogartsen en genetici om meer te weten te komen over de erfelijke oorzaken van netvliesaandoeningen.
  • Strijders tegen blindheid: initiatief van oogartsen en oogwetenschappers om geld te werven voor meer wetenschappelijk onderzoek naar slechtziendheid en blindheid.
  • Werkgroep electro-ophthalmologie van het Nederlands Oogheelkundig Gezelschap (NOG).