menu Sluit het hoofdmenu

TTSA: Technologie ondersteunde Therapie voor Separatieangst

Separatieangst kan leiden tot paniekaanvallen en ernstige gedragsproblemen. Gebruik van mobiele en interactieve technologie in de relatie cliënt-begeleider, kan de klachten aanzienlijk verlichten. Zo blijkt uit onderzoek van de Vrije Universiteit en de afdeling Psychotherapie van Bartiméus.

Voor de behandeling van de separatieangst bij mensen met een verstandelijke beperking is de interventie TTSA ontwikkeld. TTSA staat voor Technologie ondersteunde Therapie voor Separatieangst. Bij deze therapie maken we gebruik van een speciaal ontwikkelde iPhone-app, waarmee cliënt en begeleider op een heel eenvoudige manier berichten naar elkaar kunnen sturen.

foto app met overzicht diverse smileys

Cliënten kunnen met de app aangeven hoe zij zich voelen door het aanraken van smileys: blij, boos, verdrietig, bang of help. Vervolgens reageert de begeleider met een bericht, afhankelijk van de situatie. ‘Jij bent blij!’. Dit stimuleert het besef bij de cliënt dat hij altijd bij zijn begeleider terecht kan, ook al ziet hij hem niet. Lees meer over deze nieuwe technologie: Shakem.

De begeleider praat later op een geschikt moment met de cliënt over de verzonden berichtjes. Het gesprek is gericht op het stimuleren van een veilige vertrouwensrelatie. 

Protocol

De behandeling staat onder begeleiding van een gedragsdeskundige. De gedragsdeskundige en de begeleiders gebruiken een behandelprotocol dat ontwikkeld is voor het TTSA-traject. In de protocol is zorgvuldig weergegeven hoe de begeleider kan reageren om zo de emotionele ontwikkeling van de cliënt te stimuleren. Dit draagt er toe bij dat de cliënt zich minder angstig zal voelen. Er wordt gewerkt vanuit de gehechtheidstheorie en gebruik gemaakt van de Cirkel van Veiligheid

De duur van de behandeling is ongeveer 4 maanden.

Resultaten 

De afgelopen jaren is wetenschappelijk onderzoek gedaan naar de interventie TTSA. Zes cliënten met een visuele beperking (slechtziend of blind) en met een matig of lichte verstandelijke beperking namen deel aan het onderzoek. Het effect van TTSA is met verschillende vragenlijsten gemeten bij de cliënten en hun begeleiders. Resultaten tonen dat de mate van angst, uitdagend gedrag en eenzaamheid zijn afgenomen en de mate van welzijn is toegenomen. Om deze reden is besloten om TTSA voor meerdere cliënten binnen en buiten Bartiméus beschikbaar te stellen.

Voor wie

In aanmerking voor de TTSA-behandeling komen mensen met een  separatieangststoornis die voldoen aan de volgende criteria: 
• Een matig tot lichte verstandelijke beperking (IQ tussen de 40 en 70). 
• Fysiek in staat zijn om gebruik te maken van de touchscreen van het mobieltje. Aanpassingen voor een rolstoel of blindheid zijn mogelijk (bijvoorbeeld beugel met klittenband, knoppen tastbaar maken). 
• De begeleiding kan niet constant aanwezig zijn bij de cliënt. 
Mocht u twijfels hebben of uw cliënt voldoet aan de eisen voor deelname, dan kunt u altijd contact opnemen.  

Aanmelden

Gedragsdeskundigen kunnen contact opnemen met medewerkers van de Afdeling Psychotherapie. Dit kan per e-mail aan psychotherapie@bartimeus.nl of telefonisch: 0343 - 526 596. In overleg wordt bepaald of en hoe TTSA kan gaan starten. U krijgt dan ook meer informatie over het traject, de kosten en de apparatuur. 

Meer informatie

  • Voor ouders of familieleden: Heeft u een vermoeden dat een familielid mogelijk last heeft van separatieangst? Neem dan contact op met de begeleider of gedragsdeskundige in de organisatie die uw familielid begeleidt. De gedragsdeskundige kan met Bartiméus contact opnemen over de behandeling TTSA.
  • Checklist Screening Separatieangst: Voor gedragsdeskundigen is een checklist ontwikkeld waarmee u kunt onderzoeken of er mogelijk sprake is van separatieangst en of een cliënt in aanmerking komt voor een TTSA-behandeling. Zie hiervoor screening van separatieangst.
  • Er is een DVD gemaakt waarmee u een impressie krijgt van de behandeling van TTSA, het werken met de iPhone (Shakem) app en hoe cliënten TTSA hebben ervaren. 
  • Contactpersoon Bartiméus: Paula Sterkenburg. Stuur een e-mail naar psychotherapie@bartimeus.nl of bel 0343 - 526 596.