menu Sluit het hoofdmenu

Studeren aan het MBO: Ik op het MBO

 • Datum: 

  Staat in seizoen 2021-2022 - niet gepland.
 • Locatie: 

  Bartiméus in Zeist
 • Cursusnummer: 

  A22
 • Doelgroep: 

  • AOB- en VSO leerlingen van Bartiméus in vmbo 3 en 4, die straks, na het behalen van het diploma, de overstap willen maken naar het middelbaar beroepsonderwijs (mbo)

Inhoud

Het is belangrijk dat je als aankomende student met een visuele beperking, samen met je ouders, kennis kan nemen van het studeren binnen het middelbaar beroepsonderwijs. Op deze dag kom je te weten hoe het mbo in elkaar zit en wat een ROC is. Je gaat straks te maken krijgen met intakegesprekken, stages, reizen en soms hele grote schoolgebouwen.

Je krijgt veel informatie hoe jij je het best kunt voorbereiden op de overstap. Hoe maak je een geschikte opleidingskeuze? Hoe kun je goede begeleiding en ondersteuning krijgen? Wat zijn mogelijke valkuilen en hobbels onderweg? Hoe moet het met studiemateriaal wat eventueel aangepast moet worden?

Wat gaan we doen

Het wordt een informatieve en actieve dag. Jij en je ouders gaan deze dag, naast het krijgen van theoretische informatie (kennisdeel), samen én apart in gesprek (doedeel). Er zal straks voor jou, maar ook voor je ouders, in sociaal en praktisch opzicht, veel veranderen. Denk aan reizen, het zelf regelen van alle zaken die met je beperking te maken hebben, het maken van contacten, samenwerken, stages lopen. Ook zullen enkele oud-leerlingen, die voorheen thuis begeleiding ontvingen, over hun ervaringen binnen het mbo vertellen. Je/ u mag natuurlijk vragen aan hen stellen.

Resultaat

Aan het eind van deze cursus weten leerling en ouders:

 • hoe het mbo in elkaar zit
 • welke voorbereidingsmogelijkheden er zijn om een geschikte studiekeuze te maken
 • welke begeleiding mogelijk is
 • welke competenties (praktisch en sociaal) gevraagd worden op een mbo

Ouders: van de veranderde levens/ studie fase en bijbehorende zelfstandigheid van hun studerende zoon/ dochter

Kosten

Aan deze dag zijn geen kosten verbonden.

Contactinformatie

Neem voor meer informatie contact op met de behandelaar of begeleider van Bartiméus. Is uw kind nog geen cliënt bij Bartiméus, dan kunt u op www.bartimeus.nl/behandeling-en-revalidatie. meer informatie vinden over het aanmelden.