menu Sluit het hoofdmenu

Positie braille versterkt

Jaarbeeld 2018: Mensen die slechtziend of blind zijn communiceren veelal met spraakherkenning, maar ook braille wordt nog veel gebruikt in het onderwijs, werk en privé. Bartiméus investeert in spraak én braille.

Braille heeft toekomst omdat het mensen die blind zijn, ondersteunt in hun woordbeeld. Zespunts braille is uitgebreid naar 8 puntsbraille, zodat er meer mogelijkheden zijn om je goed uit te drukken in taal. En we gebruiken computers om voelbare tekens snel in te zetten in het digitale verkeer. 

leerling en coachDe braillegebruikers van nu hebben behoefte aan een duidelijke standaard: eenduidige regels voor het gebruik van braille en de productie van brailleproducten. Door het verschil in ‘taalregels’ wordt het anders steeds moeilijker om te weten wat er staat. Daarom heeft Bartiméus zich in 2018 aangesloten bij het Convenant Braille Autoriteit. Dit is een samenwerkingsverband met organisaties als Dedicon, Koninklijke Visio, de Christelijke Bibliotheek voor Blinden en Slechtzienden en de Taalunie. De Braille Autoriteit houdt zich bezig met standaarden voor het Nederlandse en Vlaamse brailleschrift.

Verder werkt Bartiméus onder meer aan de ontwikkeling van BraillePi, een kleine computer om het leren van braille op school en thuis makkelijker te maken. Dit is mogelijk gemaakt met steun van het Bartiméus Fonds.

Binnen het onderwijs hebben we trainingen gegeven met als doel het belang van braille te onderstrepen en de expertise te vergroten.

Lees hier meer over braille leren

Terug naar Bartiméus Jaarbeeld 2018