menu Sluit het hoofdmenu

Zorgbestuurder worstelt met regionale opdracht

geplaatst op 2 poppetjes proberen al trekkend een touw te ontrafelen. Bron: freepik.

Het is niet genoeg om de bedrijfsvoering op orde te hebben, zorgbestuurders moeten tegenwoordig ook de aanvoerders van een veranderagenda zijn. Hoog op deze agenda staat de opdracht om zorg op regionaal niveau te organiseren, in samenwerking met anderen. Dat is vaak makkelijker gezegd dan gedaan, zo klonk het vorige week op het jaarcongres van de NVZD. We delen hier de verkorte versie van een terugblik uit Zorgvisie magazine en de reactie van onze bestuurder Jopie Nooren tijdens de paneldiscussie.

‘Er wordt heel veel gesproken over regionalisering en lekker samen aan tafel zitten, en mooie gedachtes, maar het is hartstikke moeilijk. Want als het de continuïteit van je organisatie aantast, als er geen comfort wordt geboden op de lange termijn, dan gaan echt de hakken in het zand. Dat snap ik, maar het is echt niet in het belang van de patiënten en ook niet in het belang van opleiding en wetenschap.’

Logo NVDZAan het woord is Bertine Lahuis, lid van de raad van bestuur van het Radboudumc, in een paneldiscussie tijden het NVZD-congres. Regionalisering is, samen met digitalisering en de arbeidsmarktproblematiek, een van de grote uitdagingen waar zorgorganisaties en hun bestuurders voor staan. De drie hangen met elkaar samen en de slimme bestuurder ziet in digitalisering en regionale samenwerking een middel om de problemen met personeel op te lossen. Dit realiseren is nog een hele opgave.

Zorg op andere plekken beter maken

De zorg buiten de eigen organisatie laten plaatsvinden, is voor Jopie Nooren juist een speerpunt van haar beleid. De voorzitter van de raad van bestuur van Bartiméus heeft de ambitie om alle blinden en slechtzienden in Nederland te bereiken. ‘We helpen nu 11 duizend mensen die blind of slechtziend zijn, maar er zijn er in Nederland 320 duizend’, zegt zij in de paneldiscussie.

‘Onze ambitie is om de maatschappij toegankelijk te maken, want dan is er geen zorg nodig. Dan wel, als mensen in zorg zijn in een instelling om het daar goed te krijgen. Die kleine topklinische zorg doen we zelf, maar eigenlijk wil ik ervoor zorgen dat de zorg op andere plekken beter wordt.’

Blended werken

Lahuis denkt ook dat de behoefte aan intensieve ziekenhuiszorg zal blijven bestaan. ‘Maar er gaan heel veel dingen links en rechts langs ons heen. Kijk naar Amazon en Google die voor hun eigen personeel dingen ontwikkelen. We moeten echt wel een beetje alert zijn op wat er gebeurt’, concludeert ze.

Ook Bartiméus-bestuurder Nooren ziet heil in een combinatie van zorg op afstand en zorg op locatie. ‘Er wordt gesproken over dingen in de regio organiseren, maar soms is iets hooggespecialiseerd. Dan moet je kortdurend op een bepaalde plek zijn, intensief. Wij doen dat voor de diagnostiek voor kinderen met een visuele aandoening. In een ochtend heeft iedereen een diagnose, maar ze gaan weer terug naar de verwijzende organisatie in de regio en dan kunnen er daarna op afstand dingen gedaan worden. Ik geloof in blended werken’, sluit ze af.

Arbeidsmarkt

Digitalisering en regionale samenwerking kunnen helpen om met dezelfde mensen meer en betere zorg te leveren. Maar helpt het zorginstellingen ook om aan het juiste personeel te komen en dat te behouden? Daar is volgens de zorgbestuurders meer voor nodig. ‘Ik weet dat het de tachtigste keer is dat we het aan de orde stellen, maar wij moeten zorgen dat de werksituatie voor mensen beter wordt’, benadrukt Jopie Nooren. ‘Je kunt alleen maar in een positieve arbeidsmarkt proberen je te onderscheiden in de manier waarop je dat doet. Dat zit in scholing, dat zit in carrièremogelijkheden, maar het moet vooral een heel leuk team zijn waarin mensen komen te werken.’

Werken bij Bartiméus betekent werken in een team met een gedeelde passie. Wat deze passie inhoudt? Lees het op de 'Werken bij' pagina.

Bron: Zorgvisie