menu Sluit het hoofdmenu

Wat je in deze moestuin niet direct ziet

geplaatst op historische theetuin van Bartimeus in doorn

De lavendel geurt, zonnebloemen steken meters hoog, het rosarium ademt stilte. Het is prachtig, een must voor tuinliefhebbers. Maar wat maakt deze tuin in Doorn toch zo bijzonder? Is het de ligging midden in het bos? De architectuur uit de tijd dat een welgestelde familie met koetsjes over het landgoed reed?

Zoals bij bijna elk beeld dat je ziet, zijn het ook in de Historische Theetuin van Bartiméus de details en de achtergronden die het iets extra’s geven. De verhalen en de dingen die je in de vluchtigheid niet zo snel ziet. Dus als je even tijd hebt?! 

Op woensdag- en zaterdagmiddag - en in september ook zondagmiddag- kun je de hele tuin door. Het theehuis is nog dicht vanwege corona, maar buiten kun je dan wel een sapje kopen. Heerlijk schepijs, gemaakt van vruchten uit de tuin. En groenten, fruit of bloemen. En dan lekker even ergens zitten op een van de lommerrijke plekjes.

Tuinder Jantine van der Willik en coördinerend begeleider Petra Veld hebben deze woensdagmiddag dienst. De medewerkers van de tuin zijn vrij. Een team van twaalf mensen met een visuele en verstandelijke beperking zorgt hier voor het onderhoud, met hulp van meer dan 40 vrijwilligers. Zaaien, wieden, bewateren, schoffelen en oogsten. 

Mogelijkheden

‘Ieder is hier naar zijn of haar mogelijkheden bezig met de natuur’, vertelt Jantine, zelf ervaren hovenier en groenspecialist in de tuin. ‘Voor de een is dat heel specifiek het vullen van de potjes of drogen van bloemen. Een ander bezit echt brede kennis van de tuin en het vak. Ook professioneel vind ik het prachtig om te zien wat iedereen hier kan! We hebben een keer met z’n allen een afdelingsuitje naar een arboretum gemaakt, dan vertellen de beheerders aan onze medewerkers hoe zij dat daar doen. Een hele leuke manier om van elkaar te leren!’ 

 

Op de foto: Petra laat zien hoe de veldjes zijn aangepast voor de medewerkers. ‘De bakken zijn er op verschillende hoogtes. Zo kan een oudere medewerker die slecht ter been is bijvoorbeeld naast een bak zitten en zo alles goed ruiken en voelen.’

Walnoten 

Op een van de gazons zit een groep jongeren onder een walnotenboom. Anderen slenteren langs de veldjes en verwonderen zich over alles wat er in zit. Een oma en haar kleindochter kopen een bakje bosbessenijs. Er is van alles te zien, te voelen, te ruiken en te proeven in deze tuin. 
  
 
Op de foto: verse producten uit de theetuin tijdens de zomerse verkoop.

Voedselbank 

Jantine staat bij de kraam met producten die deze week zijn geoogst. Komkommers, bonen, pompoen, uien. ‘De bloemen kun je hier op verkoopdagen zelf plukken’, vertelt ze. ‘Alleen als het heel warm is zoals nu, leggen we dat stil. De opbrengst van de tuin is ook weer elke keer anders. Dat is ook wel weer het leuke hier. Toen de tuin nog helemaal gesloten was vanwege corona, hebben we de hele oogst aan de voedselbank gegeven. Zij waren er heel blij mee, en wij ook.’ 

  

Op de foto: gedroogde producten bij de dagbesteding in de Perzikkas.

Creativiteit 

In de ‘perzikkas’, waar de medewerkers veilig en rustig hun werk kunnen doen, geeft Petra een kijkje achter de schermen. Bloemen, zaden en bollen en planten die niet direct in de verkoop gaan, worden hier netjes gescheiden, gedroogd en bewaard. ‘Daar kunnen we in de winter weer allemaal mooie dingen mee doen. Cliënten en ikzelf kunnen hier veel van onze creativiteit in kwijt. Ontdekken hoe je al die prachtige producten van de natuur kunt hergebruiken!’.  

Zie het ontwerp voor een hanger van een gedroogde bloem, gemaakt in de kas van de Historische Theetuin.  

Welkom 

De Historische Theetuin Bartiméus is elke dag toegankelijk. Op woensdag- en zaterdagmiddag is er verkoop van groente, fruit, bloemen, vruchtensap en schepijs. In september ook op zondagmiddag. Door de week is een deel afgezet zodat cliënten veilig en rustig hun werk kunnen doen. Het rosarium is helemaal open.   

Meer informatie over de geschiedenis van de tuin en praktische informatie leest u op www.bartimeus.nl/theetuin 

Begeleider Petra en tuinder Jantine onder de walnotenboom. Voor de cliënten die zij begeleiden is het werk in de Historische Theetuin een belangrijke factor voor de kwaliteit van leven.