menu Sluit het hoofdmenu

Radio Bartje verbindt bewoners en personeel

geplaatst op Radio DJ Klaas-Jan in studio Radio Bartje

Voor de coronacrisis maakten maar liefst 25 bewoners van Bartiméus iedere week een radioshow. Dat was dolle pret! Helaas is de studio nu leeg en blijven de bewoners sinds de coronamaatregelen in hun woning. Toch zendt Radio Bartje al enige tijd wekelijks uit. Voor de bewoners met een visuele- en verstandelijke beperking een heus moment om naar uit te kijken. De redactie van Bartiméus sprak met Klaas-Jan van den Brink, radio-dj bij Radio Bartje. ‘Radio verbindt en nu des te meer in deze voor velen eenzame én onzekere tijden!’

Radio Bartje is al meer dan 12 jaar digitaal te beluisteren via het online platform ikbenonline.com. Voor én door cliënten radio maken is al die jaren bij Bartiméus een groot succes.

Homepage online platform ikbenonlineKlaas-Jan, radio-dj: ‘Toen corona zich aandiende, heb ik in korte tijd samen met het innovatieve Bartiméus Fablab team en het platform ikbenonline een 24/7 livestream kunnen realiseren, zodat alle radio-opnames altijd terug te beluisteren zijn voor de bewoners. En we maken ook weer live-radio.

Ik ben gelukkig niet alleen. Via telefoon en beeldbellen ben ik live in gesprek met onze bewoners

Iedere maandag en woensdag tussen 15.00 - 17.00 ben ik de vaste radio-dj bij Radio Bartje in de studio bij Bartiméus in Doorn. Maar ik ben gelukkig niet alleen. Via telefoon en beeldbellen ben ik dan live in gesprek met onze bewoners. We kletsen over alledaagse dingen; over bijvoorbeeld muziek of familie. Maar er zijn ook diverse spelitems zoals Raad het geluid, een kookitem en een moppenhoek. Ook luisteren we naar sketches van bijvoorbeeld Andre van Duin of Buurman & Buurman.

Bewegingsbingo en ooievaars

Iedere uitzending bel ik ook met een zorgprofessional van Bartiméus. Bijvoorbeeld bewegingsagoog Karst voor bewegingsbingo, Jantine over het wel een wee in de moestuin of Gert om te kletsen over de ooievaars op de boerderij in Langbroek. Pastoraal medewerker Wija verzorgt regelmatig een voorleesverhaal, net als Judith die gespecialiseerd is in mindfulness-verhalen om tot rust te komen.

Een woning in het zonnetje

Sinds kort zetten we een Bartiméus-woning in het zonnetje. Ik probeer dan met de luisteraar(s) in die woning een praatje te maken of een favoriet liedje te draaien. Lukt het praten niet zo goed? Dan weet de woonbegeleider vaak wel waarmee we degene blij kunnen maken. Zo speelde ik laatst een fragment van 'Blik op de Weg' voor onze bewoner Arco. Hij vond het fantastisch.

Radio Bartje wordt goed beluisterd, steeds beter zelfs. Het aantal luisteraars schommelt tussen de 30-70 bewoners.

Ik kijk er enorm naar uit om weer samen met de bewoners in de studio van Radio Bartje samen radio te maken, want ik mis ze

Het is fantastisch om ze - als deze coronatijd voorbij is - net als vanouds weer in de studio te zien genieten van muziek maken en elke keer die spanning op de gezichten te zien vlak voordat ze het woord nemen.’

Meer weten over Radio Bartje? Neem dan per mail contact op met Klaas-Jan, kjvdbrink@bartimeus.nl

ikbenonline; meedoen centraal

Een uniek digitaal platform voor mensen die blind of slechtziend zijn met een verstandelijke beperking. Het platform is mede ontwikkeld door Bartiméus en maakt zelf mailen, video chatten, muziek luisteren en een eigen levensboek maken mogelijk. Het platform vergroot de digitale wereld van de bewoners bij Bartiméus. Bekijk het YouTube filmpje.

Ga voor meer slimme technologie naar ons speciale dossier 'Innovatie en Technologie'.