menu Sluit het hoofdmenu

Oproep onderzoek kijkgedrag

geplaatst op Illustratie van vraagtekens om onderzoek te illustreren

Heb jij een visuele beperking? Dan willen het Bartiméus Fonds en de NPO heel graag weten wat jij vindt van audiodescriptie, van het aanbod ervan op de Nederlandse televisie en de kwaliteit. Help je mee? Je kunt ook meedoen als je niet weet wat audiodescriptie is.

 
 
 
Foto: Freepik.com

Onderzoek

Het Bartiméus Fonds en de NPO starten samen een onderzoek naar het kijkgedrag van mensen met een visuele beperking en het gebruik van audiodescriptie daarbij. Een van de doelen van het onderzoek is om televisie toegankelijker te maken. Een ander doel is het aanbod van audiodescriptie op tv en via online media beter te laten aansluiten bij de wensen en het kijkgedrag van mensen met een visuele beperking. Belangrijk dus om nu je stem te laten horen!

Audiodescriptie

Audiodescriptie is gesproken beeldbeschrijving bij bijvoorbeeld films en theater. Tussen de gesprekken van de acteurs, vertelt een voice-over wat er in beeld gebeurt. Zo kunnen ook mensen die slechtziend of blind zijn een televisieprogramma goed volgen. Er bestaat al een aardig aanbod van audiodescriptie in Nederland, van televisieprogramma’s en films, tot theatervoorstellingen, kunstcollecties en YouTube video’s. Het totale overzicht vind je op www.allesoveraudiodescriptie.nl.

Hoe doe je mee?

Het onderzoek wordt uitgevoerd door onderzoeksbureau Conclusr. Je kunt zelf bepalen hoe je mee wilt doen; online, telefonisch of per post. Meedoen mag ook als je maar weinig televisie kijkt of nooit naar de bioscoop gaat. Deelnemen aan het onderzoek kost je ongeveer 15 minuten.

Je kunt je op 2 manier aanmelden voor het onderzoek kijkgedrag:

  • bel naar Conclusr via 06-49484954 of
  • mail naar Conclusr via info@conclusr.nl
     

Conclusr neemt dan contact met je op, zodra het onderzoek start.
En heb je zelf geen visuele beperking maar ken je iemand die dat wel heeft? Deel dit bericht dan even, want hoe meer mensen er meedoen, hoe beter de resultaten.