menu Sluit het hoofdmenu

NAH-congres verbindt professionals bij complexe visuele problematiek

geplaatst op deelnemers aan congres

‘Hele goede scholing’, vond de ergotherapeut. ‘Ik ga vaker doorvragen bij mijn cliënt’, sprak de gedragsdeskundige. ‘In ons vak kunnen we nog veel leren over de hersenkant van het zien’, zei de oogmeetkundige. Het doel van het NAH-congres van Bartiméus op donderdag 31 januari jl. was het verbinden van verschillende expertise, voor betere zorg. En dat is beslist gelukt gezien de vele positieve en mooie reacties van professionals na afloop!

Meer dan 300 zorgprofessionals namen deel aan ons congres over visuele waarnemingsproblemen als gevolg van dementie, een hersenbloeding of ander niet-aangeboren hersenletsel (NAH). De verhalen van ervaringsdeskundigen en presentaties van experts gaven goed weer wat de complexiteit is van deze waarnemingsproblemen, waar je als cliënt en zorgprofessional mee te maken kunt krijgen.

dagvoorzitter dr. richard van wezelVisuele brein

Bij onderzoek wordt het brein nog vaak overgeslagen, gewoonweg omdat de kennis hierover ontbreekt. Terwijl de oorzaak van de klachten mogelijk zit in de hersenen. We kijken met de ogen, maar zien met de hersenen. Oplossingen moeten dan veel meer worden gezocht op het neurologische of psychologische vlak.

Ik heb nu veel meer begrip

Op het congres lieten experts vanuit verschillende disciplines hun licht schijnen op de problematiek én de mogelijkheden. In totaal waren er 14 sprekers. Zij zorgden voor meer inzicht in de werking van het visuele brein, de visuele beperkingen door hersenbeschadiging en wat je kunt doen in de praktijk. Veel gehoorde reactie na afloop: ‘Ik heb nu veel meer begrip.'

Compensatie

Door het delen en verbinden van kennis, ontstaan er nieuwe oplossingen. Veel van de huidige oplossingen voor mensen met NAH bieden compensatie. Cliënten leren hoe ze de dagelijkse dingen kunnen blijven doen. Zo introduceerde ergotherapeut Evert Veldman een leesonderzoek en leestraining zoals Bartiméus deze aanbiedt aan mensen met gezichtsvelduitval. Hiermee proberen we de leesmogelijkheden te vergroten van mensen bij wie de helft van het gezichtveld door hersenletsel is uitgevallen. Kijk en luister naar de video (YouTube).

Samen kijken naar mogelijkheden

deelnemer steekt hand op voor vraag  in volle congreszaalDoorbraak

Een doorbraak is er mogelijk voor mensen bij wie ‘horen’ en ‘zien’ door de hersenbeschadiging niet meer synchroon lopen. Je kijkt bijvoorbeeld tv en het geluid loopt niet synchroon met het beeld. Zo’n verstoring in de samenwerking tussen de zintuigen kan leiden tot overprikkeling bij een cliënt, voor veel zorgprofessionals een herkenbaar probleem. ‘Zintuigelijke eenheid’ is ontzettend belangrijk voor het dagelijks functioneren.

Dr. Nathan van der Stoep presenteerde tijdens het congres hoopgevende resultaten van een onderzoek naar ‘multisensorische training’. Een computerprogramma zorgt voor een ‘her-kalibratie’ van de hersenen, waardoor zintuigelijke prikkels worden gesynchroniseerd. En met succes: volgens een cliënt in het onderzoek is het nu veel ‘rustiger in het hoofd.’ Vervolgonderzoek naar groepen cliënten moet plaatsvinden om uitspraken te kunnen doen over het veralgemenen van dit effect.

Overprikkeling bij een cliënt is voor veel zorgprofessionals een herkenbaar probleem

Volgende stap

Zo bood het congres heel veel kennis en een overzicht van de nieuwste ontwikkelingen. ‘Ik hoop niet dat het hier vandaag bij blijft, maar dat we samen steeds een stap verder komen’, sprak bestuursvoorzitter Jopie Nooren over de ambitie van Bartiméus. ‘Wij hebben u nodig om de antwoorden te vinden voor mensen die niet goed kunnen zien door NAH.’

Meer weten?

Bartiméus heeft een Kennisgroep NAH. U kunt contact opnemen per e-mail via rvdtoorn@bartimeus.nl.

Lees meer over de begeleiding die Bartiméus kan bieden bij visuele problemen door hersenletsel én scholing bij Bartiméus.