menu Sluit het hoofdmenu

Internationale aandacht voor stressaanpak bij oogonderzoek

geplaatst op covers druppelboekje en strabismus

Het ‘oogdruppelboekje’ dat Bartiméus ontwikkelde om de spanning bij kinderen voor een oogonderzoek weg te nemen, is onderwerp van een publicatie in Strabismus, internationaal vakblad in de kinderoogheelkunde.

Kind-en-gezinsgerichte zorg (child-and-family-centered care) is in toenemende mate een belangrijk gebied in de gezondheidszorg in binnen- en buitenland. In de oogheelkundige zorg kan een specialist technisch nog zo begaafd zijn, maar het omgaan met gevoelens van angst, stress of pijn (distress) is niet altijd vanzelfsprekend. Het expertisecentrum diagnostiek visuele aandoeningen van Bartiméus begon jaren geleden al met onderzoek naar deze gevoelens, die door kinderen vaak benoemd worden als pijn. 

Oogdruppelen

Veel kinderen blijken het krijgen van oogdruppels het meest vervelend te vinden. Deze druppels zijn soms nodig om de ogen goed te kunnen onderzoeken. Orthoptisten Florine Pilon en Heleen Veen ontwikkelden daarom het oogdruppelboekje. 
 
In het oogdruppelboekje kunnen kinderen aangeven hoe ze willen dat het oogdruppelen gaat. Bijvoorbeeld welk oog eerst, wil je dat we tellen voordat de druppel komt, wil je bij je ouders op schoot zitten. Door het krijgen van keuzemogelijkheden geven we hun controle over een lastige situatie, waardoor ze mogelijk minder spanning ervaren.
  • Uit de publicatie blijkt dat kinderen die een boekje kregen een lagere score van ‘distress’ laten zien (onderzoek onder 370 kinderen van 4-12 jaar). Het is niet wetenschappelijk aangetoond, maar gebaseerd op ervaringen van kinderen en ouders.   
  • De meeste ouders gaven aan het boekje enorm te waarderen en gaven het op 7,6 op een schaal van 1 tot 10.

Innovaties

Het oogdruppelboekje is een van de vele methodes en innovaties die in de voorbije jaren ontwikkeld zijn voor kinderen én ouders. Dat gaat om de voorbereiding op een onderzoek, de scholing en coaching van onderzoekers én het creëren van een onderzoeksomgeving waar iedereen zich zo goed mogelijk op het gemak voelt. 
 

 
 
Het expertisecentrum diagnostiek visuele aandoeningen van Bartiméus is hét expertisecentrum voor onderzoek naar complexe visuele problematiek en zeldzame aandoeningen.  De kindgerichte werkwijze van het Diagnostisch Centrum heeft Bartiméus eerder het Smiley keurmerk opgeleverd van de Stichting Kind en Ziekenhuis.
 
Het Journal Strabismus (vertaling: loensen) verschijnt vier keer per jaar. De redactieraad bestaat uit specialisten en wetenschappers uit de hele wereld. 
De publicatie The impact of an eye drop booklet on distress in children when receiving eye drops kwam tot stand onder begeleiding van hoogleraar en oogarts Mies van Genderen en assistent professor Sabina Kef (VU Amsterdam).
 

Download hier een gratis abstract van de publicatie (PDF). 

 
Wilt u reageren op dit artikel? e-mail Florine Pilon, Diagnostiek Visuele Aandoeningen.