menu Sluit het hoofdmenu

Hoera, voorjaar! Laat je inspireren door onze tips

geplaatst op Foto van gras met in de achtergrond de zon als aanduiding voor het voorjaar

Het voorjaar is afgelopen weekend officieel begonnen. Hier en daar probeert de zon door te breken. Op de redactie hebben we daarom tips verzameld waarmee je zowel binnen als buiten uit de voeten kan. Laat je inspireren!

Bekijk het Mauritshuis met je oren

Eén schilderij, één artiest, één lied. Door middel van het nieuwe 'muzieklabel' 'Bekijk het Mauritshuis met je oren', laat het Mauritshuis je met een frisse blik naar kunst kijken. Schrijvers, filmmakers, fotografen; velen hebben zich al laten inspireren door de meesterwerken in het Mauritshuis. Hun boeken, films en foto's voegen extra lagen toe aan schilderijen. Muziek mag in dat rijtje niet ontbreken. Leun achterover met de eerste voorjaarszon op je gezicht en laat je inspireren door de collectie van het Mauritshuis via je oren. Veel luisterplezier!

Wandelroute schaapskooi Hoog Buurlo

Vind je het heerlijk om te wandelen en ga je graag naar de Veluwe? Denk dan ook eens aan de wandelroute naar schaapskooi Hoog Buurlo. Deze route kan je volgen met ingesproken tekst en een speciale routekaart. De route kan je downloaden via deze pagina. De gesproken tekst beschrijft stap voor stap de te volgen route en kan worden afgespeeld met een daisy speler of de daisy app op je smartphone. Onderweg worden je zintuigen geprikkeld door geluiden en verschillende geuren. Waar wacht je nog op? Pak je wandelschoenen en trek eropuit!

The Passion

Donderdag 1 april a.s. zendt KRO-NCRV opnieuw The Passion uit met audiodescriptie. Zo kunnen ook mensen die slechtziend of blind zijn dit prachtige live-event over het lijden, sterven en opstanding van Jezus volgen. DJ Wouter van der Goes spreekt de audiodescriptie in. Deze is te beluisteren via NPO Radio 2. Bij deze audiodescriptie beschrijft Wouter tussen de dialogen en liedjes door wat er in beeld gebeurt.

Foto van de cast The Passion 2021

Fotograaf: Stijn Ghijsen

Intense beleving

Fred heeft een visuele beperking en kijkt elk jaar The Passion met audiodescriptie. ‘Het verhaal van The Passion past nog steeds in de huidige werkelijkheid. Ik hoor de stemmen en de muziek, maar zonder audiodescriptie zou ik de echte beleving missen. Audiodescriptie maakt The Passion voor mij compleet. Ik beleef het verhaal zo veel intenser. Ook is het heel belangrijk dat mensen met een visuele beperking kunnen meepraten over deze veel besproken uitzending.’

100% meedoen

Het Bartiméus Fonds zet zich samen met belangenorganisaties in voor meer audiodescriptie op televisie. Joeke van der Mei, directeur van het Bartiméus Fonds: “Het Bartiméus Fonds zet zich in voor een inclusieve samenleving, waarin ook mensen met een visuele beperking voluit kunnen meedoen. Wij zijn daarom erg enthousiast dat KRO-NCRV dit omarmt en dat The Passion opnieuw met audiodescriptie wordt uitgezonden!”

Uitzending The Passion

De vertolking van het paasverhaal vindt plaats op Witte Donderdag 1 april in Roermond. Met dit jaar een topcast met o.a. Trijntje Oosterhuis als Maria, Freek Bartels als Jezus, Leo Alkemade als Petrus en Tycho Gernandt als Pilatus. Humberto Tan is verteller en leidt de kijkers door het verhaal. Het thema van de uitzending is ‘Ik ben er voor jou’. De live-uitzending met audiodescriptie is te zien via KRO-NCRV op NPO 1. De audiodescriptie is te beluisteren via NPO Radio 2.

Registratie performance: Sightless Seeing

Registratie van de performatieve rondleiding door Sarah van Lamsweerde in samenwerking met Alicia Hoost en Leroy de Böck ter gelegenheid van de tentoonstelling In the Presence of Absence - Voorstellen voor de Museumcollectie die plaatsvond van 5 sept t/m 31 jan 2020 in het Stedelijk Museum Amsterdam. In samenwerking met acteur Leroy de Böck en erfgoedspecialiste en performer Alicia Hoost ontwikkelde Sarah van Lamsweerde een performance in de vorm van een alternatieve rondleiding door de tentoonstelling In the Presence of Absence. Aan de hand van zelfontworpen rituelen en verhalen stellen twee fictieve gidsen de gangbare middelen om kennis te vergaren en cultuur te ervaren ter discussie. Samen met de bezoekers onderzoeken zij welke zintuigen gestimuleerd moeten worden om door kunstwerken 'heen te kijken'. Maak het mee via YouTube met audiodescriptie!

Luister naar onze online kapeldiensten

Speciaal voor Pasen zijn er speciale kapeldiensten vanuit de Kapel in Doorn te beluisteren. Het zijn bijzondere vieringen met een muzikale bijdrage van meerdere bewoners. ​De geestelijk verzorgers Hanneke Willemse, Wija van der Kaaden en Annemieke Dekker, nemen de bewoners op een toegankelijke manier mee in bijbelverhalen. Kees van Mechelen zorgt voor de begeleiding op de piano en voor de opnametechniek. Stagiare Mariska Verheij werkte ook mee aan de paasdiensten. ​​​Alle online kapeldiensten zijn door iedereen te beluisteren via Radio 509.