menu Sluit het hoofdmenu

Helen Keller 140 jaar geleden geboren, Bartiméus trakteert

geplaatst op Zwart-witfoto van Helen Keller

Bartiméus is expert op het gebied van doofblindheid. Daarom trakteren we op de verjaardag van Helen Keller op kennis.

Wie was Helen Keller?

Helen Keller was een succesvol schrijfster en ambassadeur voor blinden, doven en doofblinden. Zelf had ze ook een beperking in het zien en horen. Een paar feiten over haar:

  • Helen Keller leerde het vingeralfabet, waarbij woorden in de hand gespeld worden. Zij leerde eveneens braille, gebarentaal, liplezen met haar vingers en zelf spreken (hoewel moeilijk verstaanbaar). 
  • Ze voltooide als eerste doofblinde een middelbare schoolopleiding en een universitaire studie. 
  • Helen Keller schreef een tiental boeken, waaronder haar autobiografie ‘The Story of My Life’. Haar toneelstuk ‘The Miracle Worker’ is drie keer verfilmd.
  • Zij hield over de gehele wereld lezingen over het onderwijs aan blinden en doven. 

Meer lezen over deze inspirerende vrouw

Wat is doofblindheid?

Doofblindheid is een combinatie van doof-/slechthorendheid en blind-/slechtziendheid. Iemand die doofblind is, is niet per definitie helemaal doof én helemaal blind. 

Doofblindheid belemmert mensen in hun communicatie, het verwerven van informatie en de mobiliteit. Zonder aanpassingen, hulpmiddelen en/of ondersteuning van anderen kunnen doofblinde mensen niet vanzelfsprekend deelnemen aan het dagelijkse en het maatschappelijke leven.

Nederland telt naar schatting tussen de 80.000 en 85.000 mensen met doofblindheid. Het overgrote merendeel hiervan betreft ouderen waarbij het zicht en het gehoor geleidelijk achteruitgaan. Ongeveer 10% van de mensen met doofblindheid heeft ook een verstandelijke beperking.

Drie vormen van doofblindheid

We onderscheiden drie vormen van doofblindheid.

Aangeboren doofblindheid

Dit betekent dat doofblindheid is ontstaan voor de geboorte, rond de geboorte of in het eerste levensjaar. De belangrijkste oorzaken zijn vroeggeboorte of complicaties bij/rondom de geboorte, het Congenitaal Rubella Syndroom of het Chargesyndroom.

Verworven doofblindheid

Verworven doofblindheid ontstaat in de loop van het leven, maar vóór het 55e levensjaar. De meest voorkomende oorzaak van verworven doofblindheid is het syndroom van Usher.

Ouderdomsdoofblindheid

Deze vorm van doofblindheid ontstaat na het 55e levensjaar. Achteruitgang van zien en horen zijn bekende kwalen bij het ouder worden.

Bartiméus viert en trakteert op kennis

Bartiméus is expert op het gebied van doofblindheid. Daarom trakteren we op de verjaardag van Helen Keller op kennis! 

Meer weten?

Wist u dat Bartiméus een uitgebreide kennispagina over doofblindheid heeft? Hier vindt u informatie over de drie vormen van doofblindheid en hoe Bartiméus kan helpen.
Heeft u vragen over de hier aangeboden documenten of over doofblindheid in het algemeen? Mail dan naar expertisecentrum-doofblindheid@bartimeus.nl.