menu Sluit het hoofdmenu

Bert van Leeuwen leest voor bij Bartiméus

geplaatst op Bert van Leeuwen leest voor uit het boek: Moppereend

Op woensdagochtend 5 februari heeft Bert van Leeuwen op de basisschool van Bartiméus in Zeist voorgelezen. Drie klassen hebben genoten van het boek Moppereend, dat speciaal voor kinderen met een visuele beperking is omgetoverd tot een voelboek.

Bert van Leeuwen tussen leerlingenIn het kader van de Nationale Voorleesdagen heeft ambassadeur van het Bartiméus Fonds, Bert van Leeuwen, het verhaal van de mopperige moppereend voorgelezen. Het prentenboek is prachtig geïllustreerd. Voor kinderen die slechtziend of blind zijn is een prentenboek meestal ontoegankelijk. Maar het voelboek is voorzien van verschillende texturen, waardoor de kinderen de tekeningen kunnen voelen. Ook is de tekst in het boek gebrailleerd. De kinderen van de Bartiméus school leren al vanaf de kleuterklas braille te lezen.

Het voorlezen was een groot feest. De kinderen hadden veel vragen voor Bert, en vice versa. Zo vroeg een van de leerlingen of ‘meneer van Leeuwen’ niet zou kunnen zorgen voor een jaar lang televisie zonder reclames. En vroeg leerling Florian of Bert ook eens bij zijn oma op bezoek wilde gaan, want die was best vaak alleen.

Na het voorlezen werd Bert nog getrakteerd op een dansje, want de kleuters wilden heel graag het ‘Moppereend-lied’ horen. En als echte moppereendjes moest er natuurlijk flink worden gestampt en met de armen geflapperd. Na deze leuke ochtend is ambassadeur Bert van Leeuwen nog meer geïnspireerd geraakt om zich in te zetten voor mensen en kinderen met een visuele beperking. Bert: “Heel bijzonder om te zien hoe de leerkrachten hier zo vol overgave met de kinderen bezig zijn. Sommige kinderen hebben heel complexe aandoeningen, maar de juffen en begeleiders weten precies hoe ze daarmee om moeten gaan.”

Over Bartiméus Fonds

Kinderen en volwassenen met een visuele beperking willen - net als iedereen - werken, naar school gaan, vrienden ontmoeten en zich vermaken in hun vrije tijd. De overheid financiert de basis van onderwijs, wonen, dienstverlening en werken, maar vaak is er meer nodig. Het Bartiméus Fonds steunt belangrijke, innovatieve projecten die niet door de overheid worden vergoed, maar die wel de kwaliteit van leven van mensen met een visuele beperking verbeteren. De projecten variëren van klein tot groot, van (aangepaste) hulpmiddelen tot zorg- en onderwijsverbeteringen, computertoepassingen en wetenschappelijk onderzoek.