menu Sluit het hoofdmenu

Bartiméus ontwikkelt Hugo

geplaatst op Hugo, de afstandsmelder voor mensen met een verstandelijke beperking die slechtziend of blind zijn.

Hugo is de afstandsmelder voor mensen met een verstandelijke beperking die slechtziend of blind zijn. Anderhalve meter is voor mensen met een visuele en verstandelijke beperking moeilijk in te schatten. Huidige afstandsmelders op de markt bieden hen geen soelaas. Daarom ontwikkelde Bartiméus een speciale afstandsmelder geschikt voor hen.

Het doel van deze innovatie is om mensen die een verstandelijke beperking hebben én slechtziend of blind zijn de mogelijkheid te geven om zich zelfstandig en veilig te kunnen bewegen in de  samenleving. De bijzondere afstandsmelder, die wij Hugo hebben gedoopt, is nu in de testfase binnen Bartiméus én samenwerkingspartner Estinea. 

Met de versoepeling van coronamaatregelen krijgen we allemaal meer vrijheid. De anderhalve meter is daarbij cruciaal; met voldoende afstand tot elkaar kunnen we allemaal onze activiteiten, werk en bezigheden grotendeels weer oppakken. Maar hoe is dat als je slechtziend of blind bent én een verstandelijke beperking hebt? Voor deze groep is afstand nemen tot elkaar niet zo vanzelfsprekend en soms zelfs erg ingewikkeld.  Bartiméus en zorginstelling Estinea liepen beiden tegen deze uitdaging aan zochten de samenwerking op. 

 Dit is anderhalve meter, niet dichterbij alsjeblieft!  

Deze tekst wordt uitgesproken door een apparaatje dat ontwikkeld is door het FabLab van kennis- en expertiseorganisatie Bartiméus. Het wordt op dit moment getest door cliënten met een visuele én/of een verstandelijke beperking binnen Bartiméus en Estinea. Het apparaatje heeft de werktitel Hugo meegekregen, verwijzend naar onze minister van Volksgezondheid.

Hugo piept, trilt en praat

Als specialist op gebied van leven met een visuele én verstandelijke beperking  en vanuit de technologie die beschikbaar is, heeft Bartiméus een prototype gebouwd die inmiddels in verschillende versies wordt uitgetest. 

Hugo 1 en 2

 

 

 

 

 

 

 

Hugo 1 is een draagbare sensor die cliënten bij zich kunnen dragen. Deze sensor wordt niet ingezet voor dagelijks gebruik en sociaal verkeer, maar is bedoeld om te leren (en te ervaren) wat 1,5 meter is.  Behalve licht en geluid geeft een sensor ook een trilling. Dit maakt het dat de sensor ook geschikt maakt voor gebruik voor mensen met auditieve problemen. Op die manier kan de gebruiker zelf leren om voldoende afstand te houden tot anderen. 

Hugo 2. Deze anderhalve meter sensor is er als een stationaire sensor, bijvoorbeeld bruikbaar op een bureau, counter of in een klaslokaal: Bij benadering van deze sensor wordt behalve een "piep" en lichtsignaal ook uitgesproken dat de anderhalve meter bereikt is. Dit is wel zo vriendelijk! 

De prototypes worden op dit moment binnen beide organisaties uitgebreid getest bij verschillende cliënten en op verschillende plekken. 

Tijdspad 

Na de testfase evalueren wij het gebruik van de Hugo. Daarna kijken wij op welke manier wij hiermee de cliënten met een verstandelijke beperking het beste kunnen ondersteunen in het anderhalve meter beleid in onze samenleving en hoe Hugo hierin ondersteunend kan zijn. 

Geïnteresseerd in Hugo?

Neem gerust contact met ons op!

Eric van Heuvelen is specialist Technologie en Toegankelijkheid bij Bartiméus. In deze rol ontwikkelt en implementeert hij technieken en technologie ten behoeve van mensen met een ernstige meervoudige beperking. Bereikbaar per telefoon via 06-41337894 en e-mail,

Ine Woudstra, accountmanager bij Bartiméus met een focus op de wereld van mensen met een meervoudige beperking. Bereikbaar per telefoon via 06-41352036 en e-mail.

Over Bartiméus 

Wij zijn Bartiméus. Wij zijn er voor alle mensen in Nederland die slechtziend of blind zijn. Ook als ze een meervoudige beperking hebben of problemen ervaren met zien door bijvoorbeeld niet aangeboren hersenletsel. Met 1.800 medewerkers en ruim 800 vrijwilligers stellen wij alles in het werk om mogelijk te maken dat mensen met een visuele beperking het leven kunnen leiden dat bij hen past. Dat is ambitieus. Maar voor minder doen we het niet. 

Over Estinea 

Estinea ondersteunt mensen met een beperking in de Achterhoek en Twente. Wij zetten ons in voor hun levensgeluk. Daarbij werken we vanuit de overtuiging dat iedereen – met steun van anderen – mee kan doen in de samenleving. Wij helpen mensen om hun eigen keuzes te maken en het beste uit zichzelf te halen. Dat doen we met hart en ziel, elke dag weer. En met verantwoordelijkheidsgevoel, gedrevenheid, oprechte interesse en professionaliteit.