menu Sluit het hoofdmenu

Dossier Innovatie en Technologie

Nieuwe technologie

Technologie is voor blinde en slechtziende mensen heel belangrijk. Het maakt het verschil tussen thuis op de bank en zelfstandig eropuit met de trein. Tussen weinig contact en een druk sociaal leven. Daarom maakt Bartiméus werk van technologie. Dat doen we met het programma ICT4VIP, waaraan verschillende experts meewerken. Zij zoeken naar en testen technologieën en apparaten die blinde en slechtziende mensen ondersteuning bieden en meer zelfstandigheid geven in het dagelijks leven.

 

Het team van ICT4VIP haalt binnen drie grote thema's nieuwe ontwikkelingen op: bewegen en navigeren, sociale interactie en in en om huis. Welke nieuwe technologieën zijn er? Kunnen ze worden ingezet voor mensen met een visuele beperking? Wat levert het hen op? ICT4VIP start regelmatig projecten om nieuwe technologieën te onderzoeken en te testen. Soms zijn die meteen inzetbaar. Soms ook zijn aanpassingen nodig om de technologie geschikt te maken voor blinden en slechtzienden.

Severine test virtuele geleidelijn app in RijksmuseumVirtuele geleidelijn-app

ICT4VIP heeft samen met navigatie-expert Geodan een prototype van een Virtuele geleidelijn-app ontwikkeld. Deze innovatieve app maakt het mogelijk om binnen een paar minuten een virtuele geleidelijn te maken waarmee blinden en slechtzienden tot op de centimeter nauwkeurig kunnen navigeren in een voor hen onbekend gebouw. Een plattegrond van het gebouw of externe apparatuur zoals bluetooth-bakens zijn niet nodig.

Met het prototype van de ‘Virtuele Geleidelijn app’ hebben we veel ervaring opgedaan. We hebben geleerd op welke manier AR-technologie ingezet kan worden om een nauwkeurige navigatie app te maken voor mensen die slechtziend of blind zijn. Die ervaring nemen we mee naar het vervolgproject: Meye Indoor Way.

Lichtgordijn voor meer beweging

Dit slimme lichtgordijn zet mensen met een visuele en verstandelijke beperking aan tot bewegen. ICT4VIP ontwikkelde dit gordijn met behulp van kinect-technologie. Bewegingen die gebruikers maken voor een beeldscherm, worden beloond met licht-, kleur- en geluideffecten in het 'gordijn'. En dat stimuleert ze nóg meer te bewegen. Bartiméus heeft twee lichtgordijnen in huis. Eén heeft een vaste plek in De Bies, het centrum voor sport en bewegen van Bartiméus. Het andere lichtgordijn kan op verzoek worden opgebouwd in een woning, een gymzaal of tijdens een evenement. Meer weten? Beluister het filmpje.

Enthousiast geworden? Neem dan contact op met Eric Velleman: evelleman@@bartimeus.nl

Slimme deurbel

Een doofblinde jongen uit Zwolle zette ICT4VIP op het spoor van dit handige hulpmiddel. Een simpele vraag - ik wil als doofblinde graag weten wie er voor mijn deur staat - was de start van het slimme deurbel-project. Voor deze innovatieve deurbel wordt gebruik gemaakt van scan-technologie. De vingerafdruk van de 'aanbeller' wordt gescand, waarna een bijpassend trilsignaal naar de smartphone  van de doofblinde bewoner wordt gestuurd. Zo weet hij wie er voor deur staat. Twee lange trillingen? 'Dat is mijn moeder.' Drie keer trillen? 'Daar is de postbode.' ICT4VIP heeft de deurbel verder ontwikkeld met studenten van de Hogeschool van Amsterdam.

Meer weten? Neem dan contact op met Paul de Nooij: pdnooij@bartimeus.nl

TimeBuzz app op Apple WatchTimeBuzz-app

Ook voor cliënten die niet bij Bartiméus wonen, kan een van onze ambulante medewerkers onderzoeken bij welke technologie iemand het meeste baat heeft. Het gaat ons er om dat elke cliënt waar dan ook, zo zelfstandig mogelijk kan leven.

Deze app is speciaal gemaakt voor mensen met een visuele beperking. Ze kunnen met deze app de tijd voelen via trilingen van de Taptic Engine (trilmotor) op een Apple Watch. De tijd wordt vertaald in korte en lange trillingen. Eerst worden de uren en vervolgens de minuten gebuzzed; volgens een patroon dat de gebruiker zelf kan instellen. Voor deze app is gebruik gemaakt van reeds bestaande technologie, namelijk de trilfunctie van de Apple Watch die een voelbaar signaal geeft, bijvoorbeeld als er een bericht binnenkomt. Dit is verder ontwikkeld door ICT4VIP in samenwerking met Koninklijke Visio.

Meer weten over deze app? Neem dan contact op met Paul de Nooij: pdnooij@bartimeus.nl

Trilriem

Deze trilriem bevordert de mobiliteit voor mensen met doofblindheid. In samenwerking met Hogeschool Utrecht en ‘Stichting Innovative Power’ is een riem ontwikkeld die we inzetten voor navigatie voor doofblinde mensen. Door het ontvangen van haptische feedback onderzoeken we of mensen met doofblindheid zich zelfstandig van ruimte naar ruimte kunnen begeven. Na het prototype, ontwikkelen we nu een goed werkende variant. Bekijk het filmpje.

Wilt u weten welke projecten ICT4VIP nog meer start of heeft u een idee voor een project? Neem dan contact op met Hans Scholten, programmamanager ICT4VIP: hscholten@bartimeus.nl

Meer info over optimale ondersteuning voor mensen met een visuele en verstandelijke beperking vindt u op deze site.