menu Sluit het hoofdmenu

Mobiliteit en oriëntatie

Zelfstandig ergens naar toe gaan vereist bij het leven met een visuele beperking speciale vaardigheden. Bij oriëntatie en mobiliteit ligt onze aandacht bij vaardigheden die iemand nodig heeft om zich zelfstandig te kunnen verplaatsen en te gaan waar hij wil. Hoe kan iemand zich oriënteren in een omgeving en verantwoord en veilig bewegen? En is hierbij eventueel een (mobiliteits)hulpmiddel nodig? Afhankelijk van problemen die ervaren worden in het zelfstandig verplaatsen kan Bartiméus diverse trainingen geven.

Samen stemmen we af welke training(en) helpend kunnen zijn. Of het nu om in- en om het huis gaat, tot reizen met openbaar vervoer en verkeersdeelname in het algemeen.

Training en begeleiding zijn er voor alle mensen met een visuele beperking die vragen hebben over hun oriëntatie en mobiliteit.

Denk bijvoorbeeld aan trainingen in:

  • mobiliteit buitenshuis zonder hulpmiddel.
  • mobiliteit buitenshuis met behulp van een herkenningsstok.
  • mobiliteit buitenshuis met behulp van een taststok.
  • training openbaar vervoer.
  • mobiliteit buitenshuis met een communicatie/navigatiehulpmiddel: memorecorder, smartphone, monokijker, mobiel leeshulpmiddel, navigatiehulpmiddelen.
  • training echolocalisatie, waarbij u leert geluiden en echo’s te interpreteren en praktisch toe te passen voor uw orientatie en mobiliteit.
  • langzaam rijdend vervoersmiddel zoals fiets, (elektrische) rolstoel of scootmobiel.

Contact

Zoekt u persoonlijk advies voor uw situatie, een training of wilt u begeleiding bij de inzet van mobiliteitshulpmiddelen? Dat kan! Neem daarvoor telefonisch contact op via 088 - 88 99 888.

Onder onze expertise leest u meer over de soorten hulpmiddelen en aanpassingen en handig om te weten.

In ons dossier over sport en bewegen met een visuele beperking staat ook veel informatie over wat er allemaal mogelijk is.

Lees ook het artikel Niet meer leven met de tijdsklok in je hoofd.