Sorry, we ondersteunen geen IE

We zien dat je Internet Explorer gebruikt, een oude en onveilige browser. Daardoor kunnen we je niet de mooie website voorschotelen die we zouden willen.

Je bent van harte welkom in elke andere browser zoals bijvoorbeeld Chrome, Firefox of Microsoft Edge. Wij wachten hier wel, tot zo!

Indoor navigatie maakt gebouwen toegankelijk

Bezoekers en klanten met een visuele beperking hebben binnen grote gebouwen over het algemeen moeite om de weg te vinden. Voor ziende mensen geldt dat overigens soms ook. In Nederland zijn meer dan 300.000 mensen die slechtziend of blind zijn.

Bestaande navigatiehulpmiddelen in gebouwen als bewegwijzering bieden voor hen geen uitkomst. En hoe goed bedoeld ook, de meeste mensen willen niet bij de hand worden genomen of afhankelijk zijn van een begeleider. Met deze indoor navigatie-app vindt iedereen zelfstandig en veilig zijn of haar bestemming.

We kunnen dit niet alleen voor elkaar krijgen. Om het project te laten slagen is het belangrijk dat zoveel mogelijk bedrijven en organisaties zich bij ons aansluiten. Het Rijksmuseum in Amsterdam en de gemeente Arnhem werken mee aan de ontwikkeling van deze app. Bartiméus is op zoek naar meer bedrijven en organisaties die zich willen aansluiten.

Hoe wordt een gebouw in de app opgenomen?

Met een 3D-scanner wordt vanuit meerdere posities in de ruimte een scan gemaakt. Met deze methode wordt het gebouw in een driedimensionale wolk van digitale meetpunten in beeld gebracht: een ‘puntenwolk’. De resultaten worden digitaal opgeslagen en verwerkt tot een 3D-model. Is er al een 3D-scan van het gebouw beschikbaar? Dan kunnen wij deze mogelijk gebruiken. In de beheermodule worden vervolgens bestemmingen aan het 3D-model toegevoegd. Dit kunnen bijvoorbeeld toiletten, liften of drankautomaten zijn, maar ook informatiebalies, vergaderzalen en wachtruimtes. Daarnaast identificeren wij obstakels in het gebouw, zoals drempels en trappen.

scan tussen harnassen in rijksmuseum
scan in ruimte voor de nachtwacht

Waarom meedoen? Deze app:

  • Maakt het mogelijk om mensen een visuele beperking volwaardig mee te laten doen.
  • Niet alleen mensen met een visuele beperking, maar ook andere bezoekers kunnen profiteren van deze gebruiksvriendelijke tool.
  • Is dé innovatieve vorm van bewegwijzering waarbij de scan ook te gebruiken is voor andere doeleinden, zoals virtuele tours, gebouwbeheer, renovatie en onderhoud.
  • Maakt gebouwen toegankelijk zonder dat er wijzigingen aan het gebouw of de inrichting nodig zijn.
  • Is laagdrempelig toe te passen omdat er geen additionele infrastructuur nodig is, zoals beacons of tracking technologie.

Wilt u ook uw gebouw toegankelijker maken?

Deze app kan alleen verder worden ontwikkeld als er meer publieke gebouwen meedoen. Gemeenten, ziekenhuizen, musea, winkelcentra en andere bedrijven en publieke organisaties die geïnteresseerd zijn in indoor navigatie voor klanten met een visuele beperking, nodigen wij dan ook van harte uit voor een kennismaking met deze indoor navigatie-app van Bartiméus. 

Wij geven u graag een demonstratie

Wilt u in navolging van het Rijksmuseum in Amsterdam en het Centraal Station in Arnhem ook uw gebouw toegankelijk maken voor mensen met een visuele beperking?