menu Sluit het hoofdmenu

Hemianopsie

Hemianopsie houdt in dat je de helft van het gezichtsveld niet meer kunt waarnemen. Bartiméus biedt een totaalpakket aan behandelmodules om zelfstandigheid te herwinnen of te vergroten.

Gezichtsvelduitval

Hemianopsie is halfzijdige gezichtsvelduitval, een veelvoorkomende visuele beperking als gevolg van niet-aangeboren hersenletsel. Onderstaande foto's tonen wat iemand met 'linkszijdige gezichtsveldbeperking' (foto rechts) minder ziet.

Afbeedling 1: wei met 3 paarden Afbeelding 2: wei met 3 paarden maar iemand met linkszijdige gezichtsveldbeperking ziet er maar 2

Afbeelding links: Iemand zonder gezichtsveldbeperking kan alle drie de paarden waarnemen.
Afbeelding rechts: Iemand met een 'linkszijdige gezichtsveldbeperking' kan het linker witte paard niet zien.

Hersenbeschadiging

In de hersenen zijn veel gebieden bij de waarneming betrokken. Vooral de achterhoofdskwab (occipitaalkwab) zorgt ervoor dat visuele informatie goed verwerkt wordt. Hersenbeschadiging in onder meer dit gebied kan voor visuele problemen zorgen. Ook zenuwbanen die tussen de ogen en deze hersengebieden lopen, kunnen beschadigd raken en problemen met waarnemen veroorzaken. Lees hier meer over visuele problemen als gevolg van niet-aangeboren hersenletsel (NAH).

Als de beschadiging in de linker hersenhelft zit, heeft dat uitval voor het rechter gezichtsveld tot gevolg. Zit de beschadiging rechts, dan heeft men uitval van het linker gezichtsveld. Het komt ook voor dat het gezichtsveld voor een kwart uitgevallen is. Dat heet kwadrantanopsie.

Gevolgen

Mensen met hemianopsie hebben vaak grote mobiliteitsproblemen. Omdat een deel van het gezichtsveld ontbreekt, is de kans groot dat je ergens tegenaan botst of schrikt van mensen en voertuigen omdat je ze niet hebt zien aankomen. Hemianopsie kan ook problemen geven bij het lezen, televisie kijken en computeren.

Na het afronden van de reguliere revalidatie valt het voor mensen met hemianopsie, vaak nog niet mee om te leren leven met hun gezichtsvelduitval. Bartiméus biedt een totaalpakket aan behandelmodules om zelfstandigheid te herwinnen of te vergroten. Met het intacte gezichtsveld valt vaak nog een wereld te winnen.

Tips

Wanneer je plotseling wordt geconfronteerd met een hemianopsie en de helft van je blikveld niet meer waarneemt, staat je wereld op zijn kop. Mogelijk zal hier in de eerste maanden nog spontaan enige verbetering in optreden en wellicht ga je een revalidatietraject doorlopen.
Voor het zover is, is er veel onzekerheid. Bartiméus biedt in deze eerste fase enkele eenvoudige handvatten.

Download de folder: Eerste hulp bij hemianopsie (PDF)

Kijktraining

Bij de kijkstrategietraining van Bartiméus leer je beter te compenseren voor je hemianopsie. De training duurt gemiddeld tien weken. Na het volgen van de training is het overzicht van wat je ziet toegenomen doordat je geleerd hebt je intacte gezichtsveld effectiever in te zetten. De dagelijkse mobiliteit en de oriëntatie van deelnemers verbetert en het zelfvertrouwen neemt toe, blijkt uit onderzoek. De training vindt plaats op een locatie van Bartiméus. Als het nodig is, trainen we aansluitend in de thuissituatie.

 

Leestraining

Meer informatie

Voor meer informatie kunt u bellen met 088 - 88 99 888 (maandag t/m vrijdag van 8.30 tot 17 uur) of stuur een e-mail naar info@bartimeus.nlOnze medewerkers helpen u graag verder.