menu Sluit het hoofdmenu

Sport en Bewegen

Fietsen met een visuele beperking

Als je twijfelt of fietsen (nog) verantwoord is met een visuele beperking dan denken wij graag mee. Het is niet verboden om te fietsen, daar zijn geen wettelijke regels voor. De mobiliteitsinstructeurs van Bartiméus kunnen je helpen om zo lang mogelijk te blijven fietsen om persoonlijk mee te denken in de mogelijkheden. Lees, kijk en luister verder voor tips en informatie over slechtziendheid en fietsen.  

Webinar

 

Vaak wordt gedacht dat slechtziendheid en fietsen niet samengaan, maar in de praktijk blijkt er vaak nog veel mogelijk. Bijvoorbeeld met hulpmiddelen als een bepaalde spiegel of een aanpassing van de route of oversteekpunt. Dat is echt per situatie verschillend.

Beperkter gezichtsveld 

 • Hierbij is het vaak lastig verkeerssituaties te overzien;
 • Obstakels zie je soms niet, zoals stoepranden, grote takken, los liggende tegels;
 • Je mist belangrijke verkeersinformatie, zoals voorsorteervakken, een verkeersbord;
 • Verkeersdeelnemers en/of obstakels komen laat of onverwachts in beeld, daarvan kun je schrikken.

Lagere gezichtsscherpte 

 • Je neemt een verkeerssituatie minder gedetailleerd waar. Je hebt minder overzicht en pikt het gedrag van andere verkeersdeelnemers minder goed op. Zoals gezichtsuitdrukkingen, een uitgestoken hand van een fietser of een handgebaar van een automobilist;
 • Verkeersborden, paaltjes en zijstraten merk je later op. Dit vraagt om een snel reactievermogen.

Kijk en luister naar onderstaande video over een praktijkervaring: Samen kijken naar wat nog wèl kan.

Geen/minder kleuren zien

Wanneer je kleuren niet of anders ziet, wordt er meer van je kennis en geheugen gevraagd bij verkeersborden en verkeerslichten. 

Slechter zien bij licht/donker 

Wanneer je visuele problemen hebt met licht of donker, kunnen felle zon of in het donker fietsen, lastig zijn. Je moet je dan extra goed voorbereiden op je fietstocht . Kies ervoor om alleen te fietsen bij voor jou ideale omstandigheden, bijvoorbeeld bij nachtblindheid alleen overdag fietsen. 

Zichtbaarheid

Zorg dat andere weggebruikers goed zien wat jij gaat doen in het verkeer. Je kunt een SZ (slechtziend) bordje bevestigen op de voor- en achterzijde van je fiets. Verkrijgbaar bij zorgwinkels en low vision shops. Draag een felgekleurde jas, een jas met reflecterende tape of een reflecterend hesje over je kleding.

Het weer   

Wees kritisch of je bij dit weer (felle zon, mist, regen, sneeuw) veilig kunt fietsen. Denk ook aan de terugweg. Wordt het schemerig of donker? Draag je een bril? Dan kan regen je zicht behoorlijk belemmeren. Met een capuchon op, kun je slecht opzij kijken en je hoort minder goed. Bij regen kan het donkerder zijn en zie je minder contrast. Zon/fel licht? Het kan dat je door felle zon minder goed ziet. Zeker als de zon laag staat. Een zonnebril, zonneklep of pet met klep kan helpen. Zorg dat je die altijd bij je hebt. Rijden van zon naar schaduw (en omgekeerd) kan lastig zijn. Soms zie je opeens niets of nauwelijks meer. Probeer door vooruit te denken en rekening te houden met zulke situaties.  

Overige tips 

 • Compenseer je slechte(re) zicht door je gehoor volledig te benutten. Zo kun je je beter oriënteren, geluiden onderscheiden en afstanden schatten;
 • Een tas aan het stuur is gevaarlijk. Doe de tas achterop onder snelbinders, gebruik een fietstas of rugzak;
 • Kies de meest makkelijke en veilige route. Deze kan langer zijn. Steek het liefst over bij een stoplicht, een weg met een vluchtheuvel;
 • Rechtsaf slaan is eenvoudiger dan linksaf. Misschien kun je de route daarop aanpassen;
 • Onoverzichtelijke situatie? Loop een stukje met je fiets aan de hand.

Alternatieven voor fietsen

Je kunt je fiets aanpassen. Denk bijvoorbeeld aan een fiets met lage instap of zet je zadel omlaag zodat je met je voeten bij de grond kunt als je stilstaat. Je kunt ook denken aan een driewieler, zitfiets of zitfiets-driewieler.

Fietsen met begeleiding 

Lukt zelfstandig fietsen niet (meer) of kost het teveel energie? Denk dan aan fietsen met begeleiding: 

Persoonlijke fietstips of begeleiding nodig? 

Hoe heerlijk is het om zo lang mogelijk te kunnen blijven fietsen? Bij Bartiméus werken ervaren mobiliteitsinstructeurs die je daarbij kunnen helpen en persoonlijke tips kunnen geven. We kunnen ook een fietsobservatie doen. Een ervaren mobiliteitsinstructeur fietst dan met je mee in je eigen omgeving en geeft advies. We kijken dan samen naar de mogelijkheden. Dat kan bijvoorbeeld een aanpassing van de fiets of een fietstraining zijn. 

Heb je vragen? Schroom niet en neem contact met ons op.

Contact opnemen

Nieuws

Sporten met een visuele beperking én volgens de coronaregels

Sporten met een visuele beperking is niet altijd makkelijk. En de coronaregels zorgen voor extra hindernissen. Maar dat betekent niet dat je het sporten hoeft op te geven. Als je geen klachten hebt die op corona kunnen wijzen, kan je met de adviezen van Zichtbaar Sportief goed en veilig sporten. Sport je bij een club of vereniging? Deel het advies daar dan.
Lees meer

Intentieverklaring Zichtbaar Sportief ondertekend

De sportparticipatie van mensen met een visuele beperking blijft nog achter bij die van mensen zonder beperking. Daar moet iets aan gebeuren! De Oogvereniging, Bartiméus, Visio, NOC*NSF en Gehandicaptensport Nederland slaan de handen ineen om het mogelijk te maken dat sport en bewegen voor iedereen toegankelijk is, in zijn of haar eigen omgeving en onder deskundige begeleiding. De samenwerking krijgt vorm onder de titel Zichtbaar Sportief.
Lees meer

Agenda-items

Kindtraining 'Sport en Spel'

vindt plaats op zaterdag 5 februari 2022 Een training gericht op sport, spel, motorische ontwikkeling en samenspel. Voor slechtziende en blinde kinderen in de leeftijd 9-11 jaar (groep 6,7,8).
Lees meer

Jongerentraining 'Samen Sporten'

vindt plaats op vrijdag 6 mei 2022 Jongeren in de 1e, 2e en 3e klas van het voortgezet onderwijs.
Lees meer

Publicaties

Book: Not on purpose

The experiences of Harry, a boy with albinism

Harry is an adventurous boy. Just like all the other kids in his class. Seeing him with his friends, you wouldn’t think there was anything...Bestellen

Boek: Met het oog op meedoen

Dit boek gaat over mensen voor wie door een combinatie van een visuele en verstandelijke beperking, ‘meedoen in de samenleving’ een bijzondere opgave is. Het heeft tot doel om kennis te delen en...Bestellen

Ervaringsverhalen

In Parijs 2024 staat hij er

Hoe belangrijk de sociale omgeving is voor het plezier van een kind in sport, toont het verhaal van de slechtziende Bo van den Brink (14). Zijn talent openbaarde zich bij Bartiméus op school, maar elke dag op en neer reizen vanuit zijn woonplaats Harderwijk kostte te veel energie. Dichtbij zijn familie en vrienden bloeit hij nu verder op. NOC*NSF stoomt hem klaar voor de paralympische triatlon.
Lees meer

Ellen haar passie is abseilen

Het is niet de eerste sport waaraan je denkt als je Ellen spreekt: abseilen. Ellen Zieleman heeft al vanaf haar geboorte een visuele beperking. Een van de dingen waar zij heel veel plezier aan beleeft is abseilen. En dan het liefste van de Euromast
Lees meer