menu Sluit het hoofdmenu

Wat is audiodescriptie?

Audiodescriptie maakt televisieseries, films, theater, musea en sportevenementen toegankelijk voor mensen die slechtziend of blind zijn. Een stem beschrijft tussen de dialogen door wat er in beeld te zien is. Door deze extra uitleg is het verhaal veel beter te volgen. Wat beschreven wordt zijn bijvoorbeeld personages, gezichtsuitdrukkingen, plaatsbepalingen en ontwikkelingen in de verhaallijn of wedstrijd.

Wat is audiodescriptie – een voorbeeld
NPO 1, 2 en 3 bieden verschillende tv-programma’s met audiodescriptie. ‘Wie is de mol?’ is al meerdere keren met audiodescriptie uitgezonden. Onderstaande video laat hiervan een voorbeeld zien.

‘Wie is de mol?’ met audiodescriptie

Foto van een schermafbeelding van Earcatch

Welke soorten audiodescriptie zijn er?

Audiodescriptie bestaat in verschillende vormen.

  • Bij films en televisieprogramma’s is audiodescriptie een techniek waarbij een stem tijdens de stiltes visuele elementen beschrijft. Zoals bij het voorbeeldfilmpje hierboven. Hierbij wordt een stem vooraf opgenomen en aan het programma of de film toegevoegd.
  • Bij live evenementen zoals een theatervoorstelling of voetbalwedstrijd, wordt de audiodescriptie live verzorgd door een speciaal daarvoor getrainde tolk. Mensen beluisteren de audiodescriptie dan vaak met een koptelefoon. In verschillende musea verzorgen gidsen audiotours voor mensen die slechtziend of blind zijn.
  • Ook kan audiodescriptie achteraf toegevoegd, denk bijvoorbeeld aan de persconferenties tijdens de Corona-crisis. Na afloop van de persconferentie wordt de audiodescriptie toegevoegd. Daarna wordt de video gepubliceerd.

Waar vind je het aanbod audiodescriptie?

Er is dus van alles te bekijken en te beleven met audiodescriptie! De website www.allesoveraudiodescriptie.nl biedt een actueel overzicht van het complete aanbod audiodescriptie voor televisie, bioscoop, online video, theater, musea en sport. Ook geeft deze website meer achtergrondinformatie, bijvoorbeeld over wat het VN-verdrag over de rechten van de mens zegt over audiodescriptie.

Schermafbeelding van homepage allesoveraudiodescriptie.nl

Handige apps voor audiodescriptie

Sommige aanbieders hebben handige apps voor het beluisteren van de audiodescriptie. Je kunt deze apps gratis downloaden.

Earcatch-app – voor televisie en bioscoop

Earcatch biedt audiodescriptie voor een groot aantal televisieseries en films. Deze gratis app is thuis te gebruiken en in de bioscoop. Zodra het programma of de film start, start ook de audiodescriptie. Je luistert naar de audiodescriptie via een koptelefoon. Meekijkers horen deze dus niet. Zo kunnen mensen die slechtziend zijn samen met familie of vrienden naar dezelfde tv-serie kijken of naar dezelfde film kijken in de bioscoop. Ga naar earcatch.nl om de gratis app te downloaden.

Scribit-app – voor YouTube video’s

Scribit biedt audiodescriptie bij YouTube-video’s. Vrijwilligers maken audiodescriptie bij video’s die iedereen op scribit.tv kan indienen. Inmiddels staan er al ruim 3.500 video’s met audiodescriptie op scribit. Van nieuws- en kookvideo’s tot supergrappige video’s en korte films en documentaires. En elke dag komen er nieuwe video’s bij. Genoeg te kijken dus! De scribit-app is gratis te downloaden. Zoek in de Google Play Store of in de App Store op ‘scribit.tv’. 
De website scribit.tv biedt meer informatie voor iedereen die graag video’s wil gaan beschrijven.

Meer informatie over audiodescriptie?

Ga snel naar www.allesoveraudiodescriptie.nl