Sorry, we ondersteunen geen IE

We zien dat je Internet Explorer gebruikt, een oude en onveilige browser. Daardoor kunnen we je niet de mooie website voorschotelen die we zouden willen.

Je bent van harte welkom in elke andere browser zoals bijvoorbeeld Chrome, Firefox of Microsoft Edge. Wij wachten hier wel, tot zo!

ICT-Toolkit voor mensen met een ernstige meervoudige beperking

De ICT-toolkit voor mensen met een ernstige meervoudige beperking is nu digitaal beschikbaar voor iedereen. Hier leest u over het onderzoek rondom deze toolkit en waar de toolkit uit bestaat. 

Onderzoek met de EMB-ICT Toolkit

De Vrije Universiteit Amsterdam en Bartiméus zijn bezig met een onderzoeksprogramma rondom ICT voor mensen met een ernstige verstandelijke beperking, hun ouders, verwanten en begeleiders. Het doel van dit onderzoek is om de wereld veilig, begrijpelijk en toegankelijk te maken voor mensen met een ernstige meervoudige beperking (EMB) en hun netwerk. Zie www.embenict.nl voor de onderzoeksprojecten.

Eén van de onderzoeksprojecten gaat over de EMB-ICT Toolkit. Met de online toolkit willen we ouders van mensen met EMB helpen bij het inzetten van technologie. Vier gezinnen met een thuiswonend kind met EMB (6 - 16 jaar) hebben meegedaan aan het onderzoek. Zij zijn door een ervaren onderzoeker uitgebreid geobserveerd. De eerste vier sessies zonder toolkit en de laatste vier sessies mét toolkit. Gekeken is naar de interactie tussen ouder en kind. Ging dat anders met de toolkit? Leidde het gebruik van de Toolkit tot meer participatie en betrokkenheid tussen ouder en kind? 

Op dit moment, zomer 2020, worden de resultaten van het onderzoek verder uitgewerkt. Hiermee word duidelijk hoe het gebruik van technologie het contact tussen ouder en kind in de vier onderzoeksgezinnen heeft beïnvloed en wat de rol van de Toolkit EMB&ICT hierbij was.

De Toolkit EMB&ICT staat online

Je kunt zelf digitaal door de Toolkit EMB&ICT bladeren door te klikken op de linkjes in deze tekst. Je kunt dus met je kind of naaste direct aan de slag met de informatie en tips die je in de toolkit vindt. En als je jouw ervaringen met ons wil delen, dan kan dat door een bericht te sturen aan onderzoeker Evelien van Wingerden. We vinden het erg leuk en leerzaam om van je te horen!

Deel je ervaringen over de Toolkit ICT&EMB

Wat is de Toolkit EMB&ICT?

In de toolkit EMB&ICT vinden gebruikers informatie en praktische tips over het gebruik van technologische producten voor mensen met EMB. Deze kunnen je kind op verschillende manieren stimuleren en uitdagen. Van een aantal producten is stap voor stap beschreven hoe je ze kunt gebruiken, een instructiefilmpje helpt je hiermee op weg. Sommige producten zijn gewoon in de speelgoedwinkel te vinden, zoals een papegaai die de geluiden nabootst die je maakt. Andere zijn wat onbekender.

Knoppen en schakelaars

Knoppen en schakelaars

Als je een fysieke of ernstige verstandelijke beperking hebt, dan is het bedienen van apparaten soms lastig. De radio met al zijn knoppen, het speelgoed met die kleine schakelaar en de lamp waar je niet bij kan. Het is dan heel handig om een eigen knop te hebben waarmee je zelf een apparaat aan en uit kan zetten. Een knop op maat die voor jou het beste werkt en die je zo zelfstandig mogelijk kan bedienen. Er zijn knoppen die reageren op beweging, adem, drukverschil, kanteling en op oogbewegingen.

Hulpmiddelen bij communicatie

Voor iemand met EMB is communiceren niet vanzelfsprekend. Zijn of haar signalen zijn vaak verstoord, vertraagd en soms nauwelijks waar te nemen. Andersom komt onze gesproken taal ook niet altijd binnen bij iemand met EMB. Toch is communicatie een basisbehoefte, van ieder mens. Maar hoe doe je dat dan, als je kind op een laag communicatief niveau functioneert? In de toolkit zitten tips om met communicatie aan de slag te gaan.

Computergebruik

Er zijn steeds meer spelletjes beschikbaar voor kinderen en volwassenen met EMB. Er bestaan ook computerprogramma’s die speciaal aangepast zijn om aan te sturen met een schakelknop of oogbesturing. Het besturen van de computer zelf hoeft zelden een belemmering te zijn. In de toolkit zitten tips om samen met de computer aan de slag te gaan. Je kan bijvoorbeeld beginnen met samen foto’s kijken, waarbij het kind de foto’s zelf kan doorklikken.

Muziek

Muziek spreekt mensen aan op een ander niveau dan de taal die wij meestal gebruiken. Het spreekt tot je gevoel. Zelfs mensen met een diepe verstandelijke beperking zie je ontspannen of juist activeren bij de juiste muziek. Het effect van muziek wordt versterkt als je de muziek niet alleen hoort maar ook op andere manieren ervaart, bijvoorbeeld door trillingen te voelen of door samen te bewegen op een manier die past bij de muziek.

Speelgoed

Er is allerlei speelgoed verkrijgbaar dat bijvoorbeeld met knoppen bediend kan worden. In de toolkit zitten tips voor dit speelgoed. Als je weet waar je op moet letten, dan is er in de gewone winkel genoeg geschikt speelgoed te vinden.

Interesse in ICT-hulpmiddelen?

Heb je na het lezen van dit bericht en de informatie uit de Toolkit interesse in ICT-hulpmiddelen voor iemand met EMB? Voor meer informatie over het gebruiken van technologie kan je terecht bij het FabLab van Bartiméus.

Cliënten van Bartiméus en hun begeleiders die op zoek zijn naar ondersteuning, kunnen hier gewoon binnenlopen. In de schappen van dit 'proeflokaal' liggen slimme technische hulpmiddelen die kunnen bijdragen aan meer zelfstandigheid en zelfredzaamheid. En ligt het er niet? Dan probeert het team van FabLab het te vinden of, op basis van bestaande technologieën, te maken.

Aanmelden bij Bartiméus

Wil je cliënt worden van Bartiméus, zodat je gebruik kunt maken van het FabLab? Neem dan contact met ons op om te bespreken wat de mogelijkheden zijn.