menu Sluit het hoofdmenu

Uitblinken bij Bartiméus

geplaatst op Job speelt showdown

'Voetbal!', zegt Job enthousiast als je hem vraagt wat hij het liefste doet aan sport. Op dinsdag 17 oktober deed Job uit Ermelo met vier anderen mee aan een jongerentraining ‘Samen Sporten’. De groep van 12 tot en met 15 jarigen deed samen gymoefeningen en oefende met showdown, volleybal en hardlopen.

Alhoewel de deelnemers uit verschillende plaatsen kwamen, kenden ze elkaar al goed. Voorgaande jaren deden ze mee aan de Sport & Speltrainingen van Bartiméus. Met andere kinderen die blind of slechtziend zijn uit de hoogste klassen van de basisschool oefende Job daar met diverse balspellen, hardlopen en andere sporten. Job en zijn vrienden waren zo enthousiast dat een deel van hen dinsdag de jongerentraining Samen Sporten volgde. 

Alice Priem, moeder van Job, is enthousiast over de bijeenkomsten: 'Deze groep voelt vertrouwd voor Job. Ze hebben allemaal ongeveer hetzelfde niveau en worstelen met dezelfde vraagstukken. Bij hen kan hij ook eens uitblinken. Dat is belangrijk. Op school moet hij altijd opboksen tegen de andere, ziende, kinderen.' Misschien wel dankzij alle trainingen houdt Job erg veel van sport. 'Hij heeft op school zelfs de richting ‘Sport en bewegen’ gekozen, waarbij hij zes uur in de week gymles krijgt.'

Sporten op school doet hij met plezier mee, ook de balsporten. Voor softbal geeft hij zichzelf een rapportcijfer 6. 'Het lukt misschien niet altijd, maar ik doe wel mijn best.' Best eng voor Jobs moeder. 'Stel dat een bal op hem af komt die hij niet ziet aankomen.' Maar daardoor laat Job zich niet weerhouden. Dat is niet vanzelfsprekend. Een van de andere deelnemers ruilt softballessen tijdens de gym in voor een huiswerkuur.

Ook Job moest in het begin best wel even zoeken op de middelbare school. Job heeft een beperkt gezichtsveld. Hij kan zijn ogen niet bewegen. Hij heeft een lui oog met een zicht van ongeveer 25% en met het andere oog ziet hij ongeveer 50%. Op school heeft hij soms iets meer tijd nodig. Doordat hij goed kan focussen, komt hij toch goed mee op zijn havo-vwo-school. De school denkt mee en besteedt extra aandacht aan Job. Ze geven hem meer tijd of passen oefeningen aan. De docenten kregen tips van een onderwijsbegeleider en planden zijn gymlessen aan het begin of aan het einde van de dag in. Daardoor kan hij thuis omkleden. Dat scheelt tijd.

Job en zijn moeder kijken weer uit naar nieuwe trainingen. Binnenkort is er een bijeenkomst waarin ze zelfstandig leren koken, en een andere waarin ze zelfstandig leren reizen met het openbaar vervoer. De jonge deelnemers zijn een groep gestart op WhatsApp, zodat ze ook in de tussentijd contact met elkaar kunnen houden. En ze hebben zelfs afgesproken dat ze met elkaar gaan trainen voor een hardloopwedstrijd. Veel succes, jongens!

Over de trainingen ‘Sport & Spel’

Sport & Spel is een training speciaal voor kinderen van 9 tot en met 11 jaar. In zeven bijeenkomsten van twee uur leren kinderen hoe zij kunnen meedoen bij sporten op school of bij een vereniging. De deelnemers leren om zelf aan te geven wat zij nodig hebben om te sporten. Door zich in het zweet te werken in de gymzaal en op onze atletiekbaan ontdekken ze welke sport bij ze past. Daarbij passeren reguliere sporten (zoals voetbal en volleybal) tot aan aangepaste sporten (bijvoorbeeld goalball en showdown) de revue.

Bekijk de agenda voor toekomstige Sport & Spel- en jongerentrainingen.