menu Sluit het hoofdmenu

Begeleider Heidi met onze jongste bewoners in tv-programma ‘Mensenwerk’

geplaatst op Flint op de fiets met Heidi erachter

Voor één van de vijf afleveringen van het nieuwe KRO-NCRV programma Mensenwerk is onze begeleider Heidi Knol van Brink 1 onlangs gefilmd. Zet 25 maart maar alvast in uw agenda, want dan komen Flint (6), Geertjan (7), Ardyan (10), Pim (15), Teun (21), Boy (24) en Heidi op televisie. De aflevering heet ‘Ik sta voor je klaar’.

In het kader van de ‘Ontdek de Zorg week’, van 22 tot en met 27 maart, maakt KRO-NCRV dit programma. Ze brengen hiermee een ode aan de zorg. Voor de vierde aflevering zijn op maandag 8 maart opnames gemaakt van Heidi en de zes jongens. “Een cameravrouw en een redactrice volgden mij van ’s ochtends 10 tot ’s middags 5 uur. Ze kwamen eerst naar de woning, tussen de middag filmden ze bij mij thuis en de afsluiting was op de groep, toen Boy en Ardyan van de dagbesteding terug kwamen.” 

Opnames

De opnames verliepen soepel en ontspannen. “Alles ging in goed overleg. De dames van het filmteam waren heel relaxt, waardoor de bewoners ook rustig bleven en nauwelijks merkten dat ze werden gefilmd. Er hoefde maar een paar keer een opname opnieuw te worden gemaakt. Dat was bijvoorbeeld van een handeling die ik deed, zoals het dichtdoen van de gordijnen. De filmploeg bracht een doos muffins mee, die vielen uiteraard goed in de smaak.”

Heidi lopend buiten naast Flint op de fiets

Afwisselend werk

Heidi kwam ruim dertig jaar geleden als HBO-stagiaire Sociaal Pedagogische Hulpverlening binnen bij Bartiméus in Doorn. Het werk binnen de gehandicaptenzorg boeide haar meteen zo dat ze er niet meer weg wilde. Inmiddels werkt Heidi 18 jaar als begeleider C op Brink 1 waar jonge bewoners wonen. 

“Door de jonge leeftijd is er nog veel winst te behalen. Ik vind het mooi als de jongens motorisch of verbaal sprongen maken.” De verschillende leeftijden maakt het werk voor haar afwisselend. “Als de kleintjes op bed liggen, blijven de oudste twee nog gezellig op”, vertelt Heidi. “Wat het verder bijzonder maakt is dat ze allemaal andere zorg nodig hebben en van andere dingen kunnen genieten.” 

Dankbaar

Heidi is de jongens dankbaar voor wie ze zijn en wat ze haar leren: “Leven in het hier en nu en genieten van wat is er is.” Voor het tv-programma schreef ze een brief aan hen die ze tijdens de opnames voorlas. Daarin schrijft ze onder meer: “Wat een stap voor jullie ouders om ons te vertrouwen om er te zijn voor jullie. Dat besef wil ik vasthouden als ik dagelijks aan jullie bed sta, als we samen de dag doorgaan en ik jullie ’s avonds weer naar bed breng.”

Mensenwerk is vanaf maandag 22 maart tot en met vrijdag 26 maart om 17.45 uur bij KRO-NCRV op NPO 2 te zien. In aflevering 4 op donderdag 25 maart staan Heidi en de bewoners van Brink 1 centraal. 

Kijk de aflevering hier terug.