menu Sluit het hoofdmenu

'Alles bereikt wat ik wilde bereiken'

geplaatst op Riny Olde Heuvel portret

Het ene moment kon ze nog gewoon zien, het andere moment was het zwart en zag Riny Olde Heuvel niets meer. Dat was in januari 2016. In het ziekenhuis werd een herseninfarct geconstateerd met een hemianopsie tot gevolg.

Door de beschadiging in haar brein wordt informatie die via haar ogen binnenkomt niet goed in beeld omgezet: Riny (83) ziet linkszijdig niets en bovenin is haar gezichtsveld grijzig.

Na vijf dagen ziekenhuis en enkele onderzoeken door de neuroloog en oogarts, werd Riny naar huis gestuurd met de mededeling: ’Hier moet u het mee doen.’ “Dan kom je thuis en ken je je eigen buurt niet meer. Het is net alsof je door een koker kijkt. Dat is beangstigend hoor.” Haar dochter legde zich er niet bij neer en regelde een ergotherapeut die Riny leerde lopen met een rollator. Maar al snel adviseerde zij om Bartiméus in te schakelen “omdat ze niet zo goed wist wat ze met me aan moest”.

Specialisme Bartiméus

Riny kreeg bij Bartiméus een reeks testen waaruit precies naar voren kwam wat ze nog wél en niet meer kan zien. Daarna kwam er een gespecialiseerde ergotherapeut thuis. “Zij heeft me geleerd anders te kijken. Aan de muur werden drie stroken papier geplakt. Midden, links en rechts. Ik moest iedere dag oefenen om in die volgorde te kijken: midden, links rechts. Dan gaan je ogen meer bewegen en wordt het plaatje groter. Dat is nu een automatisme geworden.”

De volgende stappen buitenshuis werden gezet met behulp van een smartphone en apps. Als Riny op straat loopt, ziet ze links niets en boven slecht. “Maar beneden zie ik alles goed. Ik kan dus op mijn telefoon kijken en met hulp van een app de route volgen. Door mijn hersenletsel is mijn oriëntatie ook wat aangetast en dit werkt heel goed.”

Riny woont alleen; haar man is tien jaar geleden overleden en haar dochters wonen niet in de buurt. Zelf boodschappen doen is daarom belangrijk voor haar. “Maar de eerste keer de supermarkt in is heel verschrikkelijk. Alles komt op je af en met je rollator bots je overal tegenaan. Maaike hielp me daarbij en later ging ik alleen met mijn telefoon.” Want in de Albert Heijn-supermarkt maakte Riny gebruik van een app, de Appie. “Je spreekt thuis je boodschappenlijstje in en je wordt in de supermarkt langs de boodschappen geleid.” 

Met flink oefenen en een goede spiegel op haar stuur, lukte het Riny ook om weer te fietsen alhoewel zij zich daar toch onzekerder in blijft voelen. Maar dat wil bepaald niet zeggen dat Riny thuis blijft zitten. Ze is zelfs alweer alleen met het vliegtuig naar Spanje gevlogen. “Met de regiotaxi naar de trein en daar met begeleiding van de NS naar Schiphol. Dat is best knap van mezelf want ik zie echt weinig.”

De hulp van Bartiméus is inmiddels afgerond. “We hebben alles bereikt wat we wilden bereiken. Zonder deze hulp was mijn leven een stuk moeilijker geweest.”