Sorry, we ondersteunen geen IE

We zien dat je Internet Explorer gebruikt, een oude en onveilige browser. Daardoor kunnen we je niet de mooie website voorschotelen die we zouden willen.

Je bent van harte welkom in elke andere browser zoals bijvoorbeeld Chrome, Firefox of Microsoft Edge. Wij wachten hier wel, tot zo!

Glaucoom

Iemand met glaucoom heeft gedeeltelijke uitval van het gezichtsveld, beginnend met blinde vlekken aan de randen. De oogzenuw raakt beschadigd, meestal door verhoogde druk in de oogbol. Die verhoogde oogdruk is goed te behandelen, maar schade aan de oogzenuw is blijvend. 

Wereldwijd is glaucoom een van de belangrijkste oorzaken van blindheid en slechtziendheid. Het is belangrijk om glaucoom zo snel mogelijk te ontdekken. Zonder behandeling kan glaucoom leiden tot blindheid.

Drie vormen van glaucoom

Primair open kamerhoek glaucoom 

Deze 'langzame' vorm komt vooral voor bij mensen ouder dan 40 jaar. Langzamerhand neemt het gezichtsveld af en gaat u met beide ogen minder scherp zien. Dit merkt u vaak pas wanneer de glaucoom al in een vergevorderd stadium is. Daarom is het belangrijk dat mensen boven de 40 regelmatig hun ogen laten controleren door een optometrist.  

Acuut glaucoom 

Acuut glaucoom komt meestal voor bij mensen boven de 60 jaar en is heel pijnlijk. Het oog wordt rood en dof. Meestal is één oog aangedaan. 

Congenitaal of aangeboren glaucoom 

Deze vorm komt voor bij baby’s of zeer jonge kinderen. Hierbij is meestal sprake van sterke overgevoeligheid voor licht. 

Kenmerken

  • Uitval van het gezichtsveld. Dat begint aan de randen en eindigt in kokergezichtsveld of blindheid. Bij kokergezichtsveld ziet u nog maar een klein stukje, alsof u door een koker kijkt

  • Stoornissen bij het zien van kleur

  • Soms nachtblindheid

Behandeling en mogelijkheden

  • Oogdruppels, eventueel laserbehandeling of operatie, om de oogdruk te verlagen 

  • (Visuele) hulpmiddelen

Meer over hulpmiddelen

Meer informatie