menu Sluit het hoofdmenu

Glaucoom

Iemand met glaucoom heeft gedeeltelijke uitval van het gezichtsveld, beginnend met blinde vlekken aan de randen. De oogzenuw raakt beschadigd, meestal door verhoogde druk in de oogbol. Die verhoogde oogdruk is goed te behandelen, maar schade aan de oogzenuw is blijvend.

Wereldwijd is glaucoom een van de belangrijkste oorzaken van blindheid en slechtziendheid. Het is belangrijk om glaucoom zo snel mogelijk te ontdekken. Zonder behandeling leidt het tot blindheid.

Drie vormen van glaucoom

Primair open kamerhoek glaucoom

Deze 'langzame' vorm komt vooral voor bij mensen ouder dan 40 jaar. Langzamerhand neemt het gezichtsveld af en gaat u met beide ogen minder scherp zien. Dit merkt u vaak pas wanneer de glaucoom al in een vergevorderd stadium is. Daarom is het belangrijk dat mensen boven de 40 regelmatig hun ogen laten controleren door een optometrist

Acuut glaucoom

Acuut glaucoom komt meestal voor bij mensen boven de 60 jaar en is heel pijnlijk. Het oog wordt rood en dof. Meestal is één oog aangedaan.

Congenitaal of aangeboren glaucoom

Deze vorm komt voor bij baby’s of zeer jonge kinderen. Hierbij is meestal sprake van sterke overgevoeligheid voor licht.

Kenmerken

  • Uitval van het gezichtsveld. Dat begint aan de randen en eindigt in kokergezichtsveld of blindheid. Bij kokergezichtsveld ziet u nog maar een klein stukje, alsof u door een koker kijkt;
  • Stoornissen bij het zien van kleur;
  • Soms nachtblindheid.

Behandeling en mogelijkheden

Meer informatie