menu Sluit het hoofdmenu

Congenitale stationaire nachtblindheid (CSNB)

Congenitale stationaire nachtblindheid (CSNB) is een aangeboren, erfelijke netvliesaandoening.

Nachtblindheid is een erfelijke aandoening van het netvlies in beide ogen.

Kenmerken

  • Verminderde gezichtsscherpte, deze blijft stabiel en gaat niet achteruit;
  • Sterke brilafwijkingen, meestal hoge bijziendheid;
  • Nystagmus (onwillekeurige ritmische bewegingen van de ogen);
  • Verstoorde waarneming van de kleuren;
  • Moeilijke aanpassing in het donker;
  • Overgevoeligheid voor licht.

Er bestaan 2 soorten CSNB: type 1 en type 2. Bij beide soorten is meestal sprake van een verminderde gezichtsscherpte, nystagmus en hoge bijziendheid. Bij CSNB type 1 valt meestal het slechte zien in het donker op, bij CSNB type 2 is er vaker sprake van lichtovergevoeligheid en moeite met kleurenzien.

Diagnose

De diagnose kunnen we stellen aan de hand van de aanwezigheid van bovenstaande kenmerken en kan worden bevestigd met een meting van de elektrische signalen van het netvlies (ERG, elektroretinogram). Er wordt ook een OCT-scan gemaakt. Hierop zijn de verschillende lagen van het netvlies te zien. Hierna wordt DNA onderzoek geadviseerd, om de oogheelkundige diagnose te bevestigen en informatie te kunnen geven over de erfelijkheid.

Behandeling en mogelijkheden

Behalve een bril voor de bijziendheid, is er geen medische behandeling voor Congenitale stationaire nachtblindheid. Wel kan Bartiméus begeleiding bieden bijvoorbeeld op school of thuis mocht er bijvoorbeeld een lage gezichtsscherpte zijn. Ga naar ons Dossier Hulpmiddelen en aanpassingen voor meer informatie. Ook kunnen we adviezen geven op het gebied van verlichting en mobiliteit, zoals fietsen in het donker.

Meer informatie

Erfelijkheid.nl