menu Sluit het hoofdmenu

Visuele aandoeningen

Er zijn zeer veel verschillende aandoeningen die ervoor kunnen zorgen dat mensen slechter zien of blind worden.

Informatie over de werking van het oog, slechtziendheid en blindheid vindt u op deze website bij het onderdeel visuele beperkingen

Oogaandoeningen

In ons kennisdossier Oogaandoeningen leest u meer over oogziekten en -aandoeningen zoals staar, albinisme, retinopathie, glaucoom, maculadegeneratie, dystrofie, keratoconus, netvliesloslating, albinisme, nystagmus, retinitis pigmentosa en toxoplasmose. Iedere aandoening heeft eigen symptomen, gevolgen en behandelmogelijkheden.

Syndromen

In het dossier Syndromen met een visuele beperking staat informatie over syndromen waarbij ook slechtziendheid of blindheid voorkomt. Denk hierbij aan onder andere het Downsyndroom en het syndroom van Usher.

Hersenletsel

Slechter zien kan ook ontstaan door hersenletsel. Hierover hebben wij twee kennisdossiers. Eén voor Cerebrale visuele stoornissen (CVI), dat aangeboren kan zijn. En een dossier over Niet Aangeboren Hersenletsel (NAH)

Expertise Bartiméus

Bartiméus is gespecialiseerd in de diagnostiek van zeldzame oogheelkundige aandoeningen en in diagnostiek bij kinderen en mensen met een meervoudige beperking. Diagnostisch onderzoek bij Bartiméus is mogelijk met een verwijzing door uw oogarts.