menu Sluit het hoofdmenu

Hoi, kom je binnenkort voor oogonderzoek?

Hoi, ik ben Bart en ik zie niet altijd alles goed. Bij Bartiméus hebben ze mijn ogen bekeken en gevonden hoe dat komt. Zal ik je vertellen hoe het gaat als je voor onderzoek van je ogen bij Bartiméus komt?

Aangenaam ik ben BartWeet je, het helpt mij altijd als ik weet wat er gaat gebeuren wanneer ik ergens voor het eerst kom. Er is een hele leuke wachtkamer, met van alles om te doen. Er staat hier zelfs een grote vriendelijke speelmuur waar je allemaal spelletjes mee kan doen! En een speeloog met een glijbaan. Ook is er een rustige wachtkamer waar je bijvoorbeeld een tekening kan maken als je even moet wachten. Er is iets te drinken voor kinderen en voor grote mensen. In het hele gebouw is gratis WI-FI.

 

In de onderstaande video geven we alvast een korte rondleiding. Door je muis over het beeld te bewegen, kun je de camera zelf besturen.   

Wie kom je allemaal tegen?

Bij het onderzoek bij Bartiméus krijg je te maken met verschillende mensen. Dit zijn meestal de oogarts, de orthoptist en de klinisch fysicus. Deze mensen zijn speciaal opgeleid om onderzoek bij kinderen te doen. Tijdens het onderzoek hoor je hen vast onbekende oogheelkundige woorden zeggen tegen elkaar. Als we met jou praten, zullen we woorden gebruiken die jij begrijpt.

  • Een oogarts bij Bartiméus is een dokter die speciaal heeft geleerd voor alles wat met ogen te maken heeft. Na het onderzoek zal de oogarts vertellen wat er met je ogen aan de hand is.
  • Een orthoptist bij Bartiméus is iemand die heeft geleerd hoe je kunt onderzoeken wat ogen kunnen zien en hoe de ogen werken. De orthoptist zal je tijdens het onderzoek begeleiden.
  • Een klinisch fysicus bij Bartiméus is iemand die geleerd heeft hoe apparaten en testjes werken waarmee we meten wat je ziet. Bij sommige onderzoeken zullen zij ook helpen.

Zal ik je alvast een beetje vertellen hoe het onderzoek gaat?

Als jullie het gebouw binnenkomen, zal de gastvrouw jullie naar de wachtruimte brengen. We doen ons best om jullie op de afgesproken tijd op te halen voor het onderzoek. Als het spreekuur langer dan een kwartier uitloopt, komt de gastvrouw dit even aan jullie vertellen. De wachttijd tot het begin van het onderzoek is nooit langer dan een half uur (gerekend vanaf het tijdstip van de afspraak).

De orthoptist zal kijken hoe je ogen werken. Ook de oogarts kijkt naar je ogen. Sommige kinderen vinden het onderzoek bij Bartimeus een beetje spannend. We zullen zo goed mogelijk op letten hoe jij het vindt. Er zijn verschillende mogelijkheden:

  • Kom je alleen voor een oogonderzoek dan duurt het ongeveer anderhalf uur. Aan het eind van dit oogonderzoek bespreken we de uitslagen met jullie.
  • Krijg je een oogonderzoek en een E.R.G. of een V.E.P., dan duurt het ongeveer 3 uur. Wanneer je een E.R.G. of een V.E.P. onderzoek krijgt, wordt dit altijd van te voren verteld. Klik links op deze pagina onder downloads voor de folders over het E.R.G. of V.E.P onderzoek.

Meestal is er na (het eerste) onderzoek een gesprek met een medewerker van Bartiméus. In dit gesprek zullen we vragen of je alles begrepen hebt. Ook bekijken we of er hulp nodig is van Bartiméus. We weten van te voren niet hoe lang dit gesprek zal duren. Soms is het na 5 minuten klaar. Als jullie meer vragen hebben, kan het wel langer dan een half uur duren.

Soms moet je tussen de onderzoeken ook nog even wachten. Misschien wil je in die tijd spelen in de onderzoekskamer of in de wachtkamer. Tijdens alle onderzoeken en bij het gesprek na het onderzoek mag er iemand bij je blijven. Als je het fijn vindt, is je knuffel ook welkom!

Oogdruppels

Om je ogen goed te onderzoeken krijg je soms oogdruppels. We kunnen dan beter kijken naar de sterkte van je ogen en we kunnen dan ook beter kijken hoe de binnenkant van je ogen eruit ziet. Het indruppelen van je ogen kan even vervelend zijn, maar dit gevoel duurt maar kort. Als je een liedje zingt of tot 20 telt is het meestal weer over. Als je ogen gedruppeld zijn, kunnen de oogarts en de orthoptist je ogen beter onderzoeken. Door de oogdruppels ga je waziger zien en kan je een beetje last hebben van (zon)licht. De volgende dag is dat weer over. Omdat sommige kinderen het oogdruppelen vervelend vinden, hebben wij een oogdruppelboekje gemaakt. In dit boekje kun je aangeven hoe je wilt dat het gaat bij het oogdruppelen.  Klik voor het 'oogdruppelboekje en de handleiding oogdruppelboekje' links op deze pagina onder downloads.

Als je oogdruppels krijgt is dit pas aan het eind van het onderzoek. Voor we je ogen gaan druppelen kunnen we eerst vragen hoe je dit wilt (aan de hand van het oogdruppelboekje). Daarna geven we allebei de ogen twee keer een druppel. Dan mag je een poosje in de wachtkamer spelen, niet langer dan een half uur. In die tijd kan de druppel inwerken. Daarna kijken we dan in het donker met een lampje naar je ogen. Het lampje schijnt door allemaal kleine raampjes, die lijken op de ramen van een vliegtuig. Als je daardoor heen kijkt, zie jij het lampje steeds bewegen. De oogarts kijkt meestal ook nog naar je ogen met een lampje, ze schijnt dan met het lampje door een vergrootglas om je oog te bekijken.

Je mag altijd vragen stellen

Jongen op scooter met mobiel in zijn handHet is heel slim om vragen te stellen. Misschien heb je nu al wel vragen? Ik schrijf mijn vragen van te voren vaak op dan vergeet ik ze niet! Ik heb nog een goede tip: Als je deze '3 goede vragen' stelt, zullen de dokter en de orthoptist goed kunnen uitleggen wat je graag wilt weten:

  1. Dit voel ik, wat is het? 
  2. Wat kunnen we er allemaal aan doen? 
  3. Wat betekent dit voor mij nu en later? 

Als je het een beetje spannend vindt om voor het onderzoek van je ogen naar Bartiméus te gaan, hebben we nog wat tips voor je. Ze helpen echt! Klik voor de folder 'tips voor ontspanning' onderaan deze pagina onder het kopje Downloads.

E.R.G en V.E.P. onderzoek

Misschien vind je het leuk om thuis vast op een knuffel of pop te oefenen hoe het gaat bij deze onderzoeken. Wij kunnen je dan een oefensetje toesturen. Vraag dan aan papa of mama of ze even een mailtje sturen naar het medisch secretariaat (hthave@bartimeus.nl).

Onderstaande informatie is bedoeld voor jongeren ouder dan 12 jaar

Wie beslist: jij, je ouders of samen? In de Wet op de Geneeskundige Behandelings Overeenkomst (WGBO) staat het volgende:

  • Ben je ouder dan 12 jaar; dan moet de dokter ook aan jou vragen of je het goed vindt wat zij gaat doen. Jij en je ouders moeten allebei toestemming geven.
  • Ben je ouder dan 16 jaar; dan is alleen jouw toestemming nodig.

Lees er meer over op http://www.jadokterneedokter.nl/. Alle informatie kun je ook nog bij elkaar teruglezen in de verschillende voorlichtingsfolders, klik hiervoor links op deze pagina onder downloads.

Als je voor onderzoek naar Zeist komt dan zie je mij ook en wijs ik je de weg. Gezellig! Voor nu zeg ik even dag. Ik zie je binnenkort! 

Tot binnenkort

Wil je nog meer lezen?

Breng dan bijvoorbeeld een bezoekje aan onderstaande sites: