menu Sluit het hoofdmenu

Hoe verloopt het diagnostisch onderzoek?

Wij proberen om in één dag alle onderzoeken te doen en ook direct een diagnose te stellen. Onze onderzoeken zijn zo effectief mogelijk, met een minimale belasting van u of uw kind.

Hoe lang en waar?

Het eerste oogheelkundig onderzoek duurt gemiddeld anderhalf uur. Eventueel aanvullend elektrofysiologisch onderzoek duurt ook anderhalf uur. Het onderzoek is niet pijnlijk en we houden rekening met de kwetsbaarheid van uw kind.

Onderzoek vindt plaats bij Bartiméus in Zeist.

Wie verzorgt het?

Een oogarts verzorgt het oogheelkundig onderzoek, samen met een orthoptist. Een klinisch fysicus en een orthoptist verzorgen het elektrofysiologisch onderzoek.

Onderzoek bij kinderen en mensen met een verstandelijke beperking

Bartiméus heeft veel ervaring met zeldzame aandoeningen die slechtziendheid kunnen veroorzaken bij kinderen. Onze oogartsen hebben specifieke kennis over erfelijke oogheelkundige aandoeningen, elektrofysiologisch onderzoek en cerebrale visusstoornissen. 

Onze onderzoekers hebben veel ervaring in de omgang met kinderen en mensen met een verstandelijke beperking. Wij beschikken over speciale onderzoeksmethoden die geschikt zijn voor (kleine) kinderen en kinderen met een verstandelijke beperking.  Zo werken we in kindvriendelijke onderzoekskamers met geavanceerde oogheelkundige meetapparatuur.

Het kan voor het onderzoek nodig zijn dat uw kind oogdruppels krijgt toegediend. Door de druppels kan het zien tijdelijk even minder worden of er treden andere bijwerkingen op. Een van onze medewerkers begeleidt u tijdens het onderzoek en vertelt u meer over de werking van de oogdruppels.

Kosten

Komt u in aanmerking voor diagnostisch onderzoek en heeft u een verwijzing van een specialist, dan vergoedt uw zorgverzekeraar de kosten. De kosten voor onderzoek worden over het algemeen vergoed vanuit de basisverzekering van uw zorgverzekering. Medewerkers van Bartiméus kunnen u hierover informeren. Voor meer informatie kunt u ons telefonisch bereiken via 088-8899888..

Lees meer: Een diagnose, en dan?