menu Sluit het hoofdmenu

Diagnostische onderzoeken

Het diagnostisch onderzoek bij Bartiméus bestaat uit veel verschillende onderzoeken. We kijken naar het oog zelf (oogheelkundig onderzoek) en er worden metingen verricht naar wat de ogen kunnen (functiemetingen). Soms is aanvullend elektrofysiologisch onderzoek nodig om de diagnose te kunnen stellen.

Oogheelkundig onderzoek

Bij oogheelkundig onderzoek wordt er naar de anatomie gekeken, bijvoorbeeld met een spleetlamp, losse lenzen of het maken van foto’s van het netvlies. Een oogarts verzorgt het onderzoek, samen met een orthoptist. Bij een vermoeden van een erfelijke afwijking, is het mogelijk dat we ook familieleden willen onderzoeken. 

Functiemetingen

Functiemetingen hebben als doel om te kijken wat de ogen kunnen. Hierbij meten we bijvoorbeeld gezichtsscherpte, kleurenzien, het aanpassen aan het donker of een gezichtsveld.

Elektrofysiologisch onderzoek

Elektrofysiologisch onderzoek kan aanvullende informatie leveren om de juiste diagnose te stellen. Elektrofysiologisch onderzoek meet het functioneren van het netvlies of het transport van visuele signalen van het oog naar de hersenen. Hiermee kunnen we een oogheelkundige diagnose stellen, de gezichtsscherpte objectief bepalen en/of veranderingen in aandoeningen signaleren. 

Er zijn verschillende soorten elektrofysiologisch onderzoeken. De meest voorkomende zijn Visual Evoked Potential (VEP) en Elektro Retino Gram (ERG):

Video in Turkse taal - video in Arabisch - video in Engels 

 

Visual Evoked Potential (VEP)

Het beeld dat wij zien, komt binnen via ons oog. Dit gaat via de oogzenuw naar onze hersenen. Pas aan het einde van dit traject kunnen we spreken van zien. Dit traject heet het visuele systeem. Bij een Visual Evoked Potential (VEP) kijken we naar de reactie in de hersenen op getoonde beelden (flitsen en patronen op een monitor) om een indruk te krijgen van de werking van het visuele systeem. De resultaten van een VEP zeggen onder meer iets over de gezichtsscherpte en het transport van signalen via de oogzenuw. Om de signalen te kunnen meten, worden elektroden tegen het achterhoofd geplakt.

Elektro Retino Gram (ERG)

Bij een Elektro Retino Gram (ERG) onderzoeken we de werking van het netvlies. Dit onderzoek werkt met lichtflitsen. Deze lichtflitsen prikkelen lichtgevoelige cellen in het netvlies: de staafjes en kegeltjes. Deze cellen zetten de lichtprikkels om in elektrische signalen. De signalen vangen we op met elektroden die ze doorgeven aan de computer. De elektroden zijn hele dunne kunststof draadjes die op het - met druppels verdoofde - oog worden gelegd.

Door de metingen in een donkere kamer te doen, kunnen we zien hoe goed de staafjes werken. Deze worden bijvoorbeeld gebruikt bij het kijken in de schemering. In een lichte kamer kunnen we de kegeltjes in het oog meten, hiermee worden kleuren gezien.

Het is mogelijk om voor uw kind een voorbereidingspakket voor het VEP of ERG aan te vragen. Dit pakket bestaat uit materiaal waarmee uw kind thuis al spelenderwijs een oogonderzoek kan oefenen op bijvoorbeeld een knuffel. Denkt u dat uw kind hier behoefte aan heeft dan is dit materiaal kosteloos aan te vragen. U kunt hiervoor contact op nemen met het medisch secretariaat (hthave@bartimeus.nl). Wij zullen tijdens het hele onderzoek in de gaten houden hoe uw kind het onderzoek vindt door te letten op gedragsmatige en lichamelijke signalen en natuurlijk door te luisteren naar wat uw kind zegt. Als uw kind het erg spannend vindt, zullen wij uw kind niet dwingen bepaalde onderzoeken te ondergaan. Samen met u zullen wij dan kijken of er een manier waarop het onderzoek minder spannend is en toch door kan gaan.

Lees meer: hoe verloopt het onderzoek?