menu Sluit het hoofdmenu

Coronamaatregelen en een visuele beperking

Om het coronavirus onder controle te krijgen, gelden een heleboel maatregelen. Maar hoe ga je hiermee om als je een visuele beperking hebt? Lees hieronder de antwoorden op veel gestelde vragen van mensen met een visuele beperking. Ze zijn opgesteld door de Oogvereniging in samenwerking met vele partners in de oogwereld waaronder Bartiméus, Visio, de Robert Coppes Stichting en KNGF Geleidehonden.

Ik vind het moeilijk om afstand in te schatten. Hoe kan ik ervoor zorgen dat ik 1,5 meter afstand houd?

Houd een taststok of herkenningsstok in uw hand. Zo zien anderen dat u slechtziend of blind bent. Zij kunnen dan rekening met u houden. Herkenningsstokken zijn eenvoudig en snel online te bestellen bij hulpmiddelenleveranciers.

Probeer daarnaast te horen of er mensen te dicht in de buurt zijn. Is dit het geval, vraag ze dan om 1,5 meter afstand te houden. U kunt er eventueel bij zeggen dat u dit zelf minder goed in de gaten kunt houden omdat u niet goed ziet.

U kunt ook een speciaal hesje bestellen bij de Oogvereniging. Dat is een groen hesje met de tekst 'Ik zie je niet, houd jij afstand?'

Hoe kan een voorbijganger op straat mij begeleiden als ik hulp nodig heb, bijvoorbeeld bij het oversteken?

Volgens de richtlijnen van het RIVM moet u 1,5 meter afstand houden. Een voorbijganger kan u natuurlijk wel mondelinge instructies geven. Stel hierbij gerichte vragen zodat u de informatie ontvangt waar u wat mee kunt.

Een andere optie is dat u uw stok horizontaal houdt (voorzichtig!). De voorbijganger kan uw stok aan de andere kant vasthouden om u te begeleiden. Over het algemeen hebt u dan 1,5 meter afstand van elkaar. Zorg er hierbij wel voor dat u plastic wegwerphandschoenen meeneemt voor de persoon die u helpt of maak de stok van tevoren en na afloop schoon met desinfecterend middel.

Mag ik nog gearmd over straat met mijn partner/begeleider?

U mag nog gearmd over straat met uw partner/begeleider. Wandelen met mensen uit uw eigen gezin/huishouden is sowieso toegestaan. Loop met iemand anders alleen gearmd als dit echt niet anders kan.

Neem hierbij wel de geldende maatregelen in acht. Ga bijvoorbeeld niet gearmd lopen als één van u verkouden is of ziekteverschijnselen heeft. Zorg ook dat u tot andere mensen 1,5 meter afstand bewaart. Houd uw taststok of herkenningsstok in de hand zodat anderen rekening met u kunnen houden.

Mag ik nog fietsen op de tandem?

U mag fietsen op de tandem.

Neem altijd de geldende maatregelen in acht. Ga bijvoorbeeld niet tandemfietsen één van u verkouden is of ziekteverschijnselen heeft. Zorg ook dat u tot andere fietsers en voetgangers 1,5 meter afstand bewaart.

Vanwege mijn visuele beperking raak ik veel dingen aan in de openbare ruimte. Welke voorzorgsmaatregelen kan ik nemen?

Raak niet uw gezicht en/of ogen aan nadat u iets in de openbare ruimte hebt aangeraakt. Was uw handen grondig of ontsmet uw handen zodra u weer thuis bent. Ook kunt u handgel of hygiënische doekjes meenemen om uw handen tussendoor regelmatig te reinigen.

Daarnaast kunt u overwegen om wegwerphandschoenen of (dunne) handschoenen te dragen. Vervang wegwerphandschoenen regelmatig of, bij gewone handschoenen, maak ze regelmatig schoon door ze te wassen (stof) of door ze af te nemen met een hygiënisch doekje (glad leer of gladde stof).

Hoe kan ik mijn boodschappen doen?

Informeer in de supermarkt wat de rustige uren zijn om boodschappen te doen, zodat u niet of zo min mogelijk hoeft te wachten in de rij voordat u naar binnen mag. Als het rustig is, is het ook eenvoudiger om in de winkel 1,5 meter afstand te houden. Vraag bij de informatiebalie om extra hulp.

Om de toegankelijkheid van coronamaatregelen te verbeteren voor mensen met een visuele beperking hebben de Oogvereniging, Visio en Bartiméus tips opgesteld voor winkeliers. U kunt de tips printen en aan uw winkelier overhandigen.  

Kunt u niet in uw eentje boodschappen doen, dan zijn er verschillende mogelijkheden:

  1. Neem contact op met de supermarkt:

  2. Vraag hen of het mogelijk is uw bestelling klaar te zetten. Dit voorkomt ook dat u misgrijpt bij producten die niet in de schappen liggen

  3. Vraag hen of u – bij wijze van uitzondering – met iemand uit uw netwerk mag komen winkelen

  4. U kunt ook iemand anders vragen boodschappen voor u te doen. Hebt u niemand in uw omgeving die voor u de boodschappen kan doen? U kunt ook terecht bij Nietalleen.nl, een platform voor het samenbrengen van hulpvragen en hulpaanbieders. Telefoon: 0800-1322.

Ik heb hulp nodig, bijvoorbeeld bij het werken met de computer. Normaal gesproken kijkt mijn hulp of iemand anders mee, maar nu kan dat niet. Wat kan ik doen?

Via videobellen kan iemand anders op afstand met u meekijken. Hiervoor hebt u wel een smartphone of tablet nodig. Videobellen kan bijvoorbeeld via Facetime, Whatsapp, Skype, Zoom of Teams. Is er niemand in uw netwerk die kan meekijken, dan kunt u gebruik maken van de app Be my eyes.

Hebt u hulp nodig bij het werken met uw computer, dan kunt u gebruik maken van Teamviewer of Anydesk. Met deze gratis programma’s kan iemand op afstand meekijken op uw computer.

Door de coronamaatregelen gaan mijn controle bij de oogarts en gezichtsveldonderzoek niet door. Ik heb het idee dat mijn ogen de laatste weken achteruitgaan, maar misschien beeld ik me dat in. Wat kan ik doen?

Blijf in elk de afspraken over medicijngebruik die u met uw oogarts gemaakt heb opvolgen. Blijf bijvoorbeeld druppelen op de tijden die u gewend was. Maakt u zich zorgen over uw oogdruk? Misschien is het mogelijk om (ter geruststelling) uw oogdruk bij een optiekzaak te laten meten. Verder is het vaak mogelijk om een telefonisch consult met de oogarts aan te vragen. Als u last hebt van deze klachten (de zogenaamde alarmsignalen) zoals plotseling gezichtsvelduitval of wazig zien of lichtflitsen, is het wél belangrijk contact op te nemen met de huisartsenpost of de polikliniek oogheelkunde.

Meer informatie over oogzorg tijdens coronatijd leest u in het artikel Kan ik weer naar de oogarts? Ook kunt u meer lezen over de maatregelen die Bartiméus treft

Ik heb een geleidehond en ik heb een vraag over mijn hond in relatie tot het coronavirus.

Neem hiervoor contact op met uw geleidehondenschool. Zij kunnen u voorzien van de meest actuele informatie.

Ik/mijn kind moet thuis leren/studeren, omdat de school gesloten is. Hoe kan ik dat doen met compenserende school-/ studiematerialen?

Op de website goedekennis.dedicon.nl is veel informatie te vinden over de mogelijkheden van thuis leren en studeren als u een visuele beperking hebt.

Kan ik nog met het openbaar vervoer reizen?

Als u gezond bent en niet tot een risicogroep behoort, zoals ouderen of mensen met luchtwegaandoeningen, dan kunt u met het openbaar vervoer en met Valys en Regiotaxi reizen. Doe dit zo min mogelijk en alleen als het niet anders kan. In het openbaar vervoer is een niet-medisch mondkapje verplicht. Bij Regiotaxi en Valys is dit verplicht als er geen anderhalve meter afstand kan worden gehouden.

Houd er verder rekening mee dat u vanwege uw visuele beperking waarschijnlijk vaker iets aanraakt, bijvoorbeeld een trapleuning. Raak niet uw gezicht en/of ogen aan nadat u iets, bijvoorbeeld een trapleuning, hebt aangeraakt. Was uw handen grondig of ontsmet uw handen zodra u bent aangekomen op bestemming. Ook kunt u handgel of hygiënische doekjes meenemen om uw handen tussendoor te reinigen.

Daarnaast kunt u overwegen om wegwerphandschoenen of (dunne) handschoenen te dragen. Vervang wegwerphandschoenen regelmatig of, bij gewone handschoenen, maak ze regelmatig schoon door ze te wassen (stof) of door ze af te nemen met een hygiënisch doekje (glad leer of gladde stof).

 

Deze antwoorden zijn gebaseerd op de richtlijnen en inzichten van dit moment (datum: 10 juni 2020). Aan deze antwoorden kunnen geen rechten worden ontleend. Raadpleeg daarnaast altijd de meest recente richtlijnen van het RIVM.